Future by Lunds 24 höjdare

21: Det innovativa ljuset från Lund

Caroline Wendt
December 2, 2020

Idag är det årets mörkaste dag – och vad passar då bättre än att uppmärksamma att det faktiskt finns många som jobbar med ljus på nya sätt i Lund? För bättre belysning i den offentliga utemiljön arbetar kommunen och Innovation Skåne i det dansk-svenska ljusprojektet Lighting Metropolis. I Lund finns det dessutom många bolag som jobbar med ljus på ett innovativt sätt, bland annat BrainLit, som vill förbättra människors hälsa genom att anpassa inomhusljuset efter den biologiska klockan.

Ett område som Future by Lund har fokus på är hur ljus kan användas för att ge människan bättre miljöer. Lighting Metropolis är ett Interreg-projekt som samlar deltagare från båda sidor sundet och bland andra Innovation Skåne och Lunds Kommun medverkar. Målet är att spara energi och öka tryggheten genom att använda smart LED-belysning på till exempel offentliga platser och gång- och cykelvägar. I Lund har det bland annat lett till att fyra utomhusmiljöer har förändrats med hjälp av ljus. Projektet har fortsatt och erfarenheterna från den första delen av projektet har tagits med i en ny belysningsplan för Lunds Kommun.

Lunds kommun har också arbetet med ny belysning bland annat på Clemenstorget och på Bantorget. Ett annat ljusprojekt rör matsvinn, där bättre belysning i matsalen på Nyvångskolan i Dalby används för att ge elever bättre aptit.

BrainLit är ett innovativt lundabolag som startades 2012 av Tord Wingren, telekomprofil och en av upphovsmännen till Bluetooth. Idén var att återskapa det naturliga ljuset inomhus med hjälp av modern teknik. Målet var att bygga ett hälsosamt och lärande ljus som över tid lär sig vad mottagaren behöver för att leva ett optimalt liv. Det första systemet av Bio Centric Lighting installerade under 2015 och 2016 och Innovation Skåne och Hotell Skansen i Båstad blev BrainLits första kunder.

Äldreboendet på Mårtenslund i Lund var också med och testade i två omgångar. I ett tidigt skede testade LTH och bland annat Thorbjörn Laike ljuset på boendet och i andra fasen gjorde BrainLit en installation på Mårtenslund. Även Future by Lund provade att sitta i ljuset i en lokal på Ideon. Numera vistas många människor varje dag i miljöer där BrainLits system styr ljuset.

Under 2020 har BrainLit fortsatt att utveckla verksamheten. Hockeyklubbarna Malmö Redhawks och finska Jokerit (som spelar i KHL) har installerat biocentriskt ljus i gym, omklädningsrum och samlingslokaler. Systemet har också installerats i kontorsmiljöer i Sverige såväl som Asien och i USA, liksom inom sjukvården.

En av de största nyheterna är att man inte längre behöver installera ljus i ett helt rum för att få effekt.

– Den största nyheten i år för oss på BrainLit är att vi lanserade nyheten BrainLit Alven som är en lösning med fristående biocentriskt ljus, berättar vd Niclas Möttus Olsson. Den gör att man kan få biocentriskt ljus även på hemmakontoret eller i sjukhussängen. Det är en möjlighet att leverera det hälsosamma ljuset även utan en fast installation.

Mer att läsa om Ljuset från Lund

BrainLit släpper in dagsljuset inomhus

Mårtenslund: Äldreboendet som sprider solljus

I Lighting Metroplis

Lighting Metropolis

Alven

Nyvångsskolan i Dalby

Clemenstorget

Nöbbelöv

Helsingborgs sjukhus

Bild: En ljusfontän på Bantorget i Lund.

Related videos to category:
Future by Lunds 24 höjdare
No items found.
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar