Creatives & Changemakers

Volter och armbrytning gav erfarenheter i projektledarskap

Caroline Wendt
September 20, 2019

Får det lov att vara en volt? Är du starkare än en gymnasieelev? Eller vill du köpa lite dyrare läsk för att stötta UNHCR? Hedda Anderssongymnasiet startade terminen med en projektledarvecka där eleverna på en timme skulle hitta sätt att få en hundralapp att växa – och påhittigheten visade sig vara stor.

180 elever på Hedda Andersson-gymnasiet startade terminen med en projektledarvecka. Eleverna går på teknik- och ekonomiprogrammen och i båda programmen ingår en utbildning i entreprenörskap där Future by Lund samverkar.

– Det här var andra året som vi körde projektdagen tillsammans med Hedda, säger Future by Lunds projektledare Jimmy Sok. Att ha med cirka 180 elever i en 100-lappsutmaning är en utmaning, men det har varit underbart att samköra dagen med skolans mentorer och elever och uppleva deras engagemang och idéer igen!

Veckans sista uppgift blev att idégenerera och förverkliga en idé hur man kan få en hundralapp att växa på en timme. Överskottet skulle gå till UNHCR.  

– Idag har våra nya elever avslutat sin projektledarvecka. Det är så kul att se de på en vecka skaffat sig verktyg för att faktiskt göra skillnad. De har avslutat med ett skarpt projekt där de varit ute under en timme och på olika sätt att bidra till en insamling till välgörenhet, berättar Malin Dahlgren, rektor på Hedda Anderssongymnasiet. Givetvis är det viktigaste inte att samla in pengar utan det är den erfarenhet de har fått. Ska man bli bra på att agera och göra skillnad måste man få prova, göra erfarenheter och sedan kunna välja nya vägar.

Många av grupperna tänkte återförsäljning och köpte choklad, läsk eller blommor sålde det vidare till ett lite högre pris. Andra gick runt och frågade om personerna de mötte kunde tänka sig att bidra till en insamling. Några grupper hade helt egna idéer – som att bära tunga väskor på stationen, sälja en volt eller att utmana i armbrytning. Trots att försöket pågick under enbart en timme hann många grupper med att omformulera sig så att projektet fick bättre effekt – till exempel genom att byta försäljningsställe från stationen till stadsparken, där det fanns många barnfamiljer som gärna köpte juice.

Under dagen fanns även Mobila gruppen i Lund med.

– Det har varit roligt att se elevernas engagemang, säger Anders Bergqvist på Mobila gruppen. Det har varit roligt att höra deras reflektioner och att de har provat och vågat, det är det som allting handlar om. Det är på samma sätt när vi coachar som Mobila gruppen - det är viktigt att de unga får prova en idé, att de kan utvärdera och sedan kan gå vidare.

– Mobila gruppen jobbar med egenorganisation i Lund vilket innebär att vi är mycket ute på gymnasier i Lund, berättar Leif Rosén. Vi försöker hitta idéer, tankar och önskemål hos ungdomar av att göra saker. Vi hjälper dem att söka pengar till de här projekten. Vi jobbar även med att hjälpa ungdomar att starta föreningar och att lägga medborgarförslag.

Efter dagens aktiviteter kunde 4173 kronor sättas in till UNHCR.

MER ATT LÄSA
Se alla artiklar