Här hittar du det senaste artiklarna, spaningar, våra tankar, opinion, trender och andra nyheter.
Lunds universitet kommer under våren att utveckla två intressanta uppdragsutbildningar – en utbildning om innovationsledning för hållbar industriell utveckling och en som handlar om kompetensöverbyggning inom smarta hållbara städer. Future by Lund är en av flera organisationer som kommer att vara med i förberedelserna inför kurserna.
I Öresundsregionen görs så många spännande mobilitetsprojekt att de intressanta resultaten kan vara svåra att överblicka. Därför pågår ett arbete med att skapa en gemensam utställning i Lund för projekten. Förhoppningen är att den samlade kunskapen kan vara med och forma framtidens hållbara mobilitet. Vi har fått en förhandstitt på det koncept som Naemi Jaworowski och Anneli Xie tar fram!
På julafton döljs förstås det allra finaste i julkalenderluckan. I lagarbetet Future by Lund har det i år ingått hela 106 partners, vilket är otroligt värdefullt. Nya tankesätt föds ofta i kontakten mellan människor med olika kompetenser och därmed kan man säga att förutsättningarna för att innovationer uppstår inom vårt samarbete aldrig har varit så bra som nu. I dag tackar vi därför alla våra partners för ett fantastiskt arbete och passar på att önska både er och alla andra en riktigt god jul!
Det är inte bara barnen som undrar hur tomten tar sig in i huset – Future by Lund undersöker också hur vi alla rör oss i hus och runt omkring i samhället. I dagens lucka berättar vi om det nystartade projektet Lund Open Sensoring City, som siktar på att reda ut det där med flöden.
Lundasupport är ett gemensamt initiativ där Lunds aktörer för innovation och entreprenörskap erbjuder rådgivning under pandemin. Under våren fick Lundasupport ett samtal från Bruns Products som är ett lundaföretag som tillverkar och säljer ekologiska hud- och hårvårdsprodukter. För Bruns Products var det inte pandemin som ställde till det, utan tvärtom var utmaningen att verksamheten vuxit ur lokalerna i Lund. Med hjälp av Lundasupport som slussade vidare till Spira Skåne har man nu tagit nästa steg. Bruns levererar nu varje dag två pallar produkter från centrala Lund till närmare hundra återförsäljare i Sverige.
Idag är det årets mörkaste dag – och vad passar då bättre än att uppmärksamma att det faktiskt finns många som jobbar med ljus på nya sätt i Lund? För bättre belysning i den offentliga utemiljön arbetar kommunen och Innovation Skåne i det dansk-svenska ljusprojektet Lighting Metropolis. I Lund finns det dessutom många bolag som jobbar med ljus på ett innovativt sätt, bland annat BrainLit, som vill förbättra människors hälsa genom att anpassa inomhusljuset efter den biologiska klockan.
Tjugonde luckan i julkalendern innehåller mer miljöteknik! Under hösten startades GreenTech Village, en ny mötesplats och accelerator inom miljöteknik på Medicon Village. Acceleratorn leds av Cleantech Scandinavia som hjälper företagen att utveckla innovationer inom miljö och klimat. Målsättningen är att inom 4-5 år ha närmare hundra företag på plats, både från Sverige och resten av världen.
I mars arrangerades den svenska finalen av Creative Business Cup i Lund, och som en del av finalen hölls en diskussion om personlig hållbarhet. Susanne Gunnarsson, William Seth-Wenzel, Rob Haans och Klara Svensson har alla erfarenheter av elitidrott och har sammanlagt trettio OS- och VM-medaljer. I denna lucka av Future by Lunds julkalender kan du läsa deras tankar om mental styrka, om att våga be om hjälp, om styrkan i ett team och om vikten av att arbeta systematiskt – råd som kan hjälpa både entreprenörer och andra!
Projektet Smarta Offentliga Miljöer startade 2017 och den 18 december 2020 är det klart! Projektet handlar om att koppla upp saker i ett Internet of Things och att använda dem på ett sätt så att den offentliga verksamheten har nytta av det. Vi är mycket stolta över de resultat vi och våra partners har uppnått och kommer att sammanfatta mer framöver. I dagens lucka bjuder vi bland annat på en kort film om projektet!
I Future by Lunds sjuttonde lucka döljer sig vanligt vatten. Ett bra sätt att säkerställa rent vatten kan vara att leverantören använder digital teknik. WIN Water är en trippel helix-plattform för bolag och innovationer inom vattenområdet och i november genomfördes evenemanget Digital Water för att öka förändringstakten inom området. Att det är ett aktuellt ämne bekräftades av ett mycket stort antal deltagare. Nu fördjupas samarbetena för att hitta sätt att ge säkrare system för att styra samhällets vattenflöden.
Digitala cykelturer, kuddar med lugnande musik och mobila trygghetslarm – julkalenderlucka nummer 16 har ett omtänksamt innehåll. Nya sätt att använda teknik kan betyda ett bättre liv för människor inom äldreomsorg och LSS. Vård- och omsorgsförvaltningen i Lund arbetar sedan länge med digital teknik och är gärna testmiljö för innovationer – till exempel med entreprenörer genom avdelningen för Hållbar tillväxt. Sveriges kommuner och regioner (SKR) utsåg under året Lund till en av tio svenska modellkommuner för äldrevårdens digitalisering.
Dags för femtonde luckan - där vi faktiskt hittar Future by Lunds arbete och hur det ska mätas. Future by Lund startar, leder och medverkar i många projekt. En viktig del av verksamheten består av matchmaking så att de som behöver hjälp med en idé sammankopplas med de som kan föra idén framåt. Känslan är att arbetet ger mycket goda resultat – men hur kan man visa det? Just nu genomför Future by Lunds följeforskare Emily Wise en effektmätning som bland annat visar att en årlig basfinansiering på 4 miljoner har gett 40-60 miljoner om året i spinoff-projekt.
I Lucka fjorton i vår julkalender finns arbetet med att bygga in klimatsmarta och hållbara lösningar i fastigheter vilket pågår på många håll i Lund. Fastighetsägare arbetar medvetet med att lyfta fram innovationer som kan göra nytta för både de som ska vistas i lokalerna och för att öka hållbarheten. Några av många exempel är Medicon Village, Lunds Kommunala Fastighetsbolags nybyggda Xplorion och Brunnshögsprojektet som ordnat event där innovationsbolag och byggbranschen sammanförs.
I lucka tretton i Future by Lunds julkalender glittrar stjärnorna som mest. Under 2020 har rymden flyttat allt närmare Lund. Inom samarbetet för Future by Lund har Space Hub Lund haft flera sammankomster och intresset har varit stort. Både Rymdstyrelsen och ESA har medverkat tillsammans med företag, entreprenörer, kunskapsbärare och innovationssystem i Lund.
Tolfte luckan i Future by Lund julkalender handlar om samarbete. Varför väljer en samarbetspartner att vara med i Future by Lund och vad har partnern för nytta av det? Under våren 2020 genomförde Future by Lunds följeforskare Emily Wise intervjuer med femton av Future by Lunds partners. En partner som varit med länge är Birgitta Persson på Point of Value. ”Att vara med i Future by Lund ger inblick i ett sätt att tänka tillsammans för en hel stad”, säger hon.
I dagens julkalenderlucka finns Lunds cirka 40 000 studenter – och många företag och organisationer som gärna skulle ta del av deras kunskaper och kreativa kraft. För att utbytet ska kunna ske behöver man ibland skapa kontaktytor, och under året har Future by Lund arbetat med två sådana. Genom EU-projektet CCSC fick lundastudenter kontakt med kulturekosystemet och i Sten K Johnson Centre for Entrepreneurships tvärvetenskapliga kurs kunde de arbeta i projektform med utmaningar från både Lunds näringsliv och Future by Lund.
Dagens lucka innehåller arbetet med unga entreprenörer i Lund. Två arrangemang som genomfördes under året var Sommarlovsentreprenörer med 60 unga deltagare under tre veckor och Youth Idea Accelerator för intresserade under höstlovet. Ida Holmer är ung student på Ekonomihögskolan och var med som handledare på båda arrangemangen. ”Det viktigaste med utbildning inom entreprenörskap är att deltagarna får en ny förmåga och ett annorlunda sätt att tänka”, tycker hon.
I dagens lucka i Future by Lunds julkalender hittar vi Smarta Byar som nyligen har tagit ett viktigt steg genom att etablera en lokal mitt i Veberöd. I samverkan med företag och akademi kommer nu Smarta Byar att arbeta för fördjupade kunskaper om hur smart teknik kan göra samhället i stort mer hållbart. Tidigare har kornas vattenho, belysning och cyklar kopplats upp – nu kan en 3D-modell av byn samla flöden och aktiviteter för att hitta viktiga samband.
I åttonde luckan av julkalendern tittar vi tillbaka på ett evenemang i mars 2020. Dagarna innan sverigefinalen av The Creative Business Cup skulle arrangeras stod det klart att covid-19 gjorde det olämpligt att ha evenemang med många deltagare. På bara en dag lyckades xPlot och Future by Lund ställa om så att publiken istället kunde följa finalen via digitala kanaler. Då var det kanske få som anade att det digitala eventet skulle bli det normala under 2020.
I dagens lucka i Future by Lunds julkalender finns ett väldigt speciellt ställe! I oktober invigdes Studio Stadshuset, Lunds kommuns nya kreativa arena, och i samband med detta ordnades också den första innovationsveckan. Innovationsviljan är fortfarande lika stor, trots att det är svårare att ses på plats. Studio Stadshuset fortsätter arbetet med att utveckla kommunen och i dag startar den andra innovationsveckan med fem sprintar i digital form.