Fokusområde

Future by Lund Young

Om Future by Lund Young

Vi formar förutsättningar för unga entreprenörer mot ett smart och hållbart samhälle

Inom området för ungt entreprenörskap arbetar Future By Lund Young (FBL Young) för att bland annat stärka ungas framtid och entreprenöriella förmågor. Unga är de som kommer driva framtidens epos för hållbara samhällen genom att vara smarta medborgare och vi finns till för att stödja dem mot den utvecklingen. Arbetet med unga har bedrivits sedan 2012 där FBL Young har medverkat i att skapa och driva koncept som Sommarlovsentreprenör i Lund varje år via vår tidigare kulturinkubator The Creative Plot, varit med och utvecklat ett Dreamteam i samarbete med Giffoni Innovation Hub i Italien i anslutning till världens största barn- och ungdomsfilmfestival, kunskapsutbyte med Tech University of Monterrey i Mexico om hur man samarbetar mellan offentlig och privat sektor kring samhällsutmaningar, samt Innocarnival som startade på Stenkrossen i Lund men numera återfinns årligen i Malmö stad.

FBL Young har för övrigt i dagsläget även testbäddar på skolor som Hedda Andersson gymnasiet för att vara en del av utvecklingen om entreprenörskap inom gymnasieskolan, kopplat ihop samhällsutmaningar med studenter vid Sten K Johnsons Centre of Entrepreneurship och deltar som coacher och jury vid entreprenörsevenemang som stödsystemet i Lund och nationella samarbeten erbjuder studenter vid Lunds universitet. Under 2019 kommer FBL Young att fortsätta med ovanstående arbete, men också bland annat arbeta för att koppla ihop de kommunala förvaltningarnas arbete kring unga och undersöka samverkansmöjligheter för en plattform som kan gynna unga entreprenöriella förmågor och idéer.

Sommarjobb

Sommarlovsentreprenör - Lund 2021

Är du antagen till sommarpraktik på Sommarlovsentreprenör i Lund? Läs nedan för mer information om vad vi gör!

Om du har blivit antagen till årets sommarlovsentreprenör i Lund kan vi börja med att säga stort grattis! Vi har en stor del sökande till det kanske mest annorlunda sommarjobbet du kan ha i Lund som vi har haft igång sedan 2012. Om du är intresserad av att söka kan du även hitta information nedan.

1

Hur söker jag?

Om du har rätt att söka till feriepraktik i Lunds kommun söker du via socialförvaltningens antagningformulär och kryssar i om du är intresserad av Sommarlovsentreprenör.

2

När får jag reda på att jag kommit in?

I april får du besked från Socialförvaltningen om din antagning till Sommarlovsentreprenör i Lund!

3

När börjar det?

I mitten av juni håller vi vårt första kickoff-dag där du får träffa andra sommarlovsentreprenörer och vi handledare! Sedan börjar programmet veckan efter och pågår under tre veckor.

Vad gör man på Sommarlovsentreprenör?

Som Sommarlovsentreprenör får möjligheten och hjälp under ett tre veckor långt program testa att utveckla en tjänst , produkt, företag eller en idé inom projekt, fritid eller konst. Under 2021 har vi ett specialprogram för konstnärliga uttryck där du får handledning av en riktig konstnär!

Under veckorna jobbar vi med idégeneringsworkshops för att du ska hitta eller utveckla en idé du har, idévalidering (där du får testa din idé) samt idépaktering där du får sätta ihop vad du har testat under tiden till något andra kan förstå! Vi kommer även ha inspirationsworkshops med gästföreläsare som är både unga och gamla i gejmet!

Veckorna består därför av workshops, eget arbete, handledarledda sessioner och slutpresentationer/pitch av din idé.

Eftersom det är sommarpraktik är arbetet som sommarlovsentreprenör avlönat och du kan även söka stipendium på upp till 1 000 kr under programmets gång som vi ger ut, där pengarna går in som en investering i din idé och för att du testat den!

Måste jag ha en jättebra idé?

Nej, du måste inte ha världens mest revolutionerande idé för att kunna genomföra sommarlovsentreprenör, men vi som handleder kommer hjälpa dig att göra det bästa av det du kommer på och vill göra. Det viktigaste är att du hittar något som du själv är intresserad av så hittar vi tillsammans sätt att göra det så bra som möjligt utefter din specialisering och förutsättningar!

Däremot är det viktigt att vi inte kommer att arbeta med idéer med inslag av våld, droger, lotteri/spelverksamheter eller dylikt som går emot kommunens värdegrund.

Har ni några exempel på vad andra gjort ?

Nedan har vi några filmer och exempel på vad ungdomar under tidigare år har gjort och hur det går till att vara i programmet.

Socialt entreprenörskap

På vår hubbar med denna inriktning kan du få extra hjälp jobba med att utveckla en affärsidé, företag, tjänst eller produkt du har.

Axel valde att att fokusera på sitt intresse kring handgjord hantverkskonst och tillverkade därför skärbrädor mot ett lyxsegment. Tanken var att skärbrädorna skulle vara av lyxigare kvalitet för att stå ut från de vanliga plastbrädorna och därför riktat mot de som ville ha unika skärbrädor. Han testade nya tillverkningsmetoder men också att kontakta butiker i Saluhallen för att testa deras intresse att sälja hans skärbrädor.

Konst och kultur

Emilia tycker att det är svårt för unga konstnärer att nå ut med sin konst. Hon startade därför en community i Lund för unga konstnärer. Hennes idé är att om du är ung i Lund får du en ny kommunikationskanal genom Emilia och hennes Instagram och kontakt med Konsthallen i Lund. Emilia kommer också anordna gallerier med jämna mellanrum och dessa gallerier kommer vara på platser som t.ex. Caféer, ålderdomshem och andra oväntade platser. Där kan alla som ser verken också direkt köpa dom om de önskar.

Sherita utvecklade ett språkcafé riktat mot ungdomar som skulle hållas på Stadsbiblioteket. Med fokus på att ungdomar skulle lära sig av andra ungdomar, ville Sherita göra det lättare för gymnasieelever att lära sig grundspråken (engelska, franska, tyska) utan att blanda in lärare. Under varje träff kommer därför ungdomarna att själva hantera upplägget, med Sherita som koordinator.

Vad händer efteråt?

Efteråt kan du som sommarlovsentreprenör får guidning och coachning av kommunen kring din idé och verksamhet om du vill fortsätta med den. Vi häjälper dig också vidare om det är så att du har planer som sträcker sig utanför vad vi kan hjälpa dig.

Du får också tilldelat ett diplom för din insats som du kan använda för att stärka dig själv framåt i arbetslivet. Glöm inte heller vad du kommer ha lärt dig, de nya vännerna och nätverket du får efter att genomfört Sommarlovsentreprenör!

Blogg

Se alla artiklar inom FBL Young

medarbetare

Katarina Scott

CFO, Senior Project Development

katarina.scott@futurebylund.se

+46 70 815 71 32

Kontakta oss