Future by Lunds 24 höjdare

4: Ett nytt kreativt ekosystem växer fram

Caroline Wendt
November 26, 2020

Lunds kreativa ekosystem har varit i fokus för det stora sameuropeiska EU-projektet CCSC och det ska vi berätta om i vår julkalenders fjärde lucka. Erfarenheterna ska användas för att hitta nya möjliga arbetssätt, både i Lund och Europa. Lunds Urban Lab har tydligt pekat ut hur viktiga relationerna mellan individer är för att få ett fungerade samarbete mellan organisationer. Arbetet gjorde att Lund fick ett helt nytt och starkare kulturekosystem - det vittnar både Kulturmejeriet och Stenkrossen om.

In English.

Det stora sameuropeiska projektet CCSC (Cultural Creative Spaces and Cities) har pågått i drygt två år och avslutas snart. Uppgiften var att med hjälp av metoder från det kulturella och kreativa området hitta lösningar och policys som förbättrar såväl kulturverksamhet som samhälle i stort.

I Lund arbetar Stenkrossen i ett Urban Lab tillsammans med Future by Lund/Lunds Kommun, Mejeriet och Science Village för att undersöka hur de kreativa institutionerna genom samarbete kan dra nytta av varandras styrkor och på så vis skapa något som blir attraktivt för lundabor och andra att ansluta sig till.

Stenkrossen drivs av Lunds Kommun och den före detta industrilokalen är nu en arbetsyta för projekt och verksamheter inom konst, kultur och innovation. Årligen arrangeras hundratals aktiviteter som är öppna för allmänheten.  

– Från vårt Urban lab i CCSC-projektet tar jag framför allt med mig att jag har fått nya samarbetspartners, till exempel Marcus Lampe på Mejeriet, berättar Rosa Rydahl, verksamhetsledare på Stenkrossen. Vi har också en ny relation med Venture Lab på Lunds Universitet som är en viktig del av ekosystemet i Lunds kommun. Att vara del av ett ekosystem betyder för mig att jag inte är ensam utan kan samarbeta med någon för att ta vidare mina idéer och projekt.

Marcus Lampe är producent på Mejeriet, som är en konsertarena och ett kulturcenter i vidare bemärkelse med biograf, standup-scen och musikskolor. Mejeriet engagerar dessutom många unga volontärer på olika arrangemang.

– Mejeriet är en central punkt i Lunds kulturella ekosystem. Vi är beroende av goda kontakter med andra organisationer, kulturproducenter, företag och andra aktörer i staden. Genom detta projekt har vi hittat en bättre struktur och vet hur vi ska göra för att ta fram nya samarbeten. Vi har lärt oss att se bortom formaliteter och ser istället vad vi kan göra tillsammans, säger Marcus Lampe.

Det visade sig att en nyckel till att få samarbetet mellan organisationer att fungera är att lägga fokus på relationerna mellan individer. Genom projektet finns nu dessa relationer och i framtiden kommer ekosystemet både fördjupas och breddas.

–  Efter Urban Lab kommer vi att ha fortsätta med möten mellan aktörerna, berättar Rosa Rydahl. Det finns numera ett konstant samarbete mellan Stenkrossen och Mejeriet och vi har också börjat jobba med Skissernas museum och Venture Lab som är en del av Lunds Universitet.

Samarbetet fortsätter både i det dagliga arbetet och i ett nytt projekt.

– Genom projektet har jag fått en bättre förståelse för Lunds ekosystem och de andra organisationerna, säger Marcus Lampe. En del av organisationerna har vi kommit närmare, till exempel Stenkrossen. Vi gjorde praktiska test knutna till studenter och kom i kontakt med universitet, Radio AF och Skissernas museum. Tillsammans med dem vill vi göra Mejeriets skaparlab som ska utbilda nästa generations eventskapare och producenter av kulturell media.

EU-projektet CCSC leds av  Trans Europe Halles, ett nätverk av kulturcenter som har huvudkontor i Lund. I projektet ingår bland andra Lunds Kommun, Region Skåne, European Cultural Foundation (ECF),Nederländerna, P2PFoundation, Nederländerna, Universiteit Antwerpen, Belgien, Hablarenarte, Spanien, Kaapelitalo Kiinteistö Oy, Finland, Creative Industries Košice. Slovakien, Ambasada Casa PLAI, Rumänien.

Det här har vi skrivit tidigare om CCSC:

Scenarioplanering inom CCSC - Creatives & Changemakers

CCSC- Why bother to collaborate? - Creatives & Changemakers

Culture as a way to improve the city

Organisationer bygger relationer genom individer

Culture as a way to build international relations

Kulturhäng – både på riktigt och på nätet

“A good opportunity to see what can come out of The Swedish way!”

Related videos to category:
Future by Lunds 24 höjdare
No items found.
...
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar