Smart Cities

Inställd Mexikoresa blir till film

Caroline Wendt
September 26, 2017

I dag måndag skulle Katarina Scott och Lars Mattiasson från Future by Lund och The Creative Plot ha inlett en kurs om utveckling i stadsmiljö på Campus Querétaro, Technológico de Monterrey i Mexiko. Efter tisdagens omfattande jordskalv och veckans efterskalv beslutades i torsdags att de inte skulle genomföra resan. Men vad gör man när man redan om tre dagar har 90 studenter som väntar sig en vecka om svensk innovationskultur?

För Katarina och Lars som är vana att arbeta med möjligheter och inte fokusera på hinder blev lösningen filminspelning under lördagen som sedan kombineras med webbcoachning. Medan de flesta har haft ledigt har de hållit sina lektioner framför Andreas Climents kamera. Backstage på Ideon förvandlades till filmstudio och under helgen har man producerat åtta filmer på upp till 30 minuter vardera.

‑ Det kändes tråkigt om vi skulle behöva ställa in, säger Katarina Scott. Från början var det tänkt att vi skulle ha 15 till 20 deltagare. Intresset blev otroligt stort, och nu är deltagarantalet uppe i 90 personer. Jag är glad att vi hittade en lösning. Arbetet är ett samarbete med universitet, professor Judith Cortés Vásquez och utvalda delar av städerna Querétaro och Amealco.

Dessutom har allt material som ska visas på plats arbetats om för att bättre fungera på distans. Under veckan kommer filmerna att visas i Mexiko och Lars och Katarina ska ställa om sig till Mexikos tidzon bland annat för att kunna medverka live via webbcoachning och Youtube.

‑ Vi hade pratat om att det skulle vara bra att lära sig arbeta över nätet, berättar Katarina Scott. Nu fick vi göra det – men det kändes som att hoppa från tians trampolin redan från början. Det var svårt att stå och prata när det inte finns någon på andra sidan, men man får föreställa sig att man pratar med 90 personer. På grund av tidspressen fick vi också köra allt direkt utan omtagningar. Men det hände så klart att vi dabbade oss och bröt ihop så det finns material även för bloopers.

Katarina Scott och Lars Mattiasson med filmarna Jennifer Carlsson och Andreas Climent.

Arbetet arrangeras av Technológico de Monterrey campus Querétaro och är kopplat till stadsutveckling i Querétaro och ett kommande kulturhus i staden Amealco.

‑ Arbetet är en del av vårt behov av internationell uppkoppling och det ger oss tillgång till det nätverk som finns inom Monterrey Tech University och som de har med europeiska partners, säger Katarina Scott. Fokuset här ligger på innovation, stadsutveckling och unga. Det är viktigt att bygga starka internationella relationer och detta görs bäst genom gemensamma projekt och arbete. Dessutom kan man kan lära sig mycket av att arbeta i miljöer som är helt skilda från ens egna eftersom man får en tydligare syn på de egna förutsättningarna.

- Jag ser kombinationen av förinspelad film och online lösning som en stor möjlighet för Lund att växa internationellt, säger Lars Mattiasson. Samtidigt som vi lär vi oss nya sätt att samverka med globala spelare ger det oss möjlighet att kombinera vår kunskap med ledande aktörer för att skapa innovationer på en internationell marknad.

Related videos to category:
Smart Cities
Tags
No items found.
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar