Entrepreneurship

Lundainnovatör uppmärksammad i Danmark

Caroline Wendt
February 9, 2018

Bland stora och kraftiga robotar i Odense Robotics finns en grupp innovatörer som siktar mot motsatsen – att kunna göra en robothandske som är så liten som möjligt. Idén till robothandsken kommer från Sofe Woge, uppvuxen och utbildad i Lund. Efter arbete i olika innovationssystem i Lund tar hon nu sista stegen mot färdig produkt i Danmark.

Sofie Woge är utbildad till industridesigner på Lunds tekniska högskola och i samband med det gjorde hon sitt examensarbete hos Nasa i Houston. I den tyngdlösa rymden är en bieffekt att astronauternas muskler förtvinar och det gav Sofie idén att skapa en handske med inbyggt motstånd med möjlighet att träna händerna. Hemma i Lund igen började hon fundera på hur hon skulle kunna bredda användningsområdet för handsken. Eftersom Sofie själv har släktingar med reumatism låg det nära till hands att göra ett hjälpmedel åt dem som har tappat förmågan att greppa saker. Det kan vara till exempel äldre och människor med olika sjukdomar, skador eller som drabbats av en stroke.

‑ Robothandsken hjälper till att öppna och stänga handen och ger den förstärkning du behöver, berättar Sofie Woge. Du kan också lägga på en liten styrka så att du kan sitta hemma och träna, vilket är bra för till exempel en strokepatient.

Ett av de första stegen till att våga satsa på sin idé tog Sofie i Barcamper, ett talangprogram som arrangerades av Lunds kommuns kulturinkubator The Creative Plot.

‑ Barcamper var den första riktiga miljö där jag tog idén mot ett företag. Det var viktigt för att få självförtroende och i Barcamper gick jag från flumprat till konkret plan.

Samtidigt hade Sofie Woge en plats på VentureLab på Ideon.

‑ Möjligheterna i Lund var helt avgörande för att jag skulle våga, säger Sofie Woge. Om jag inte hade blivit antagen till VentureLab så hade jag troligen sökt ett "vanligt" jobb. Jag hade precis avslutat mitt examensarbete och kunde så gott som ingenting om entreprenörskap och företagande. Med stöd från innovations-klustret som finns på Ideon kunde jag få hjälp och mod för att våga satsa själv. 

Sofie fick med sig Robin Gustafsson och Pontus Renmarker som delägare, startade aktiebolaget Tendo och fick in investerare. Tendo deltog i University startup Worldcup där en av domarna var från Invest in Odense. Det ledde till att Tendo headhuntades till Odense Robotics startup hub i mars 2017. Möjligheten innebär att Tendo får kontorsplatsen betald och hjälp med de mesta de behöver – allt från motorval, sensorutveckling, machine learning och artificiell intelligens till kontaktnät och CE-märkning.

Sofie Woge och Tendo team.

Tendo sitter i ett luftigt och stort rum som både är kontor och verkstad tillsammans med två andra startups. Här arbetar teamet med prototyper av handsken. Sofie visar den allra första prototypen som gjordes. På armen sitter ett stort paket av batterier och en vit skena går ner över handen.

‑ När vi var klara med prototypen kunde vi testa hur stark den var och insåg att den var nästan tre gånger så stark som en människa behöver vara, säger Sofie Woge och skrattar. Nu plockar vi ner den i storlek.

Nästa prototyp kommer att vara klar våren 2018. Sofie Woge tar fram en mycket mindre handske med ett litet batteripaket på armen. Fingrarna och handen är delvis täckta med tyg som fungerar som senor. Produkten har även sensorer som fångar upp svaga rörelser i handen och genom de elektriska komponenterna ger handsken användaren förmåga att greppa saker tillbaka.

‑ Många här gör kraftfulla robotar. Vår robot ska vara så liten som möjligt, det är också en utmaning.

Samtidigt provar teamet handsken på olika testpersoner som man har kontakt med.

‑ Vi har en person som är förlamad och som inte greppat något på tjugo år. Till honom gör vi en speciell tumhandske som kommer att kunna göra en enorm skillnad. Den gör så att han kan greppa en gaffel eller ett vinglas.

Kontraktet på platsen på Odense robotics går ut den 30 augusti. Till dess vill teamet ha en demoversion klar.

‑ Det kommer att vara en verklighetstrogen version men som inte anpassad för massproduktion. Men vi kommer förstås att ha det i åtanke. Vi har precis avslutat en investeringsrunda som ger oss möjlighet att arbeta i minst ett år till. 

Sofie Woge fick Sydsvenska handelskammaren pris som Årets tekniklöfte 2017. Tendo har också fått Odenses entreprenörsspris Odenseprisen under evenemanget Odense Iværksætterfestival 2017, endast två dagar innan de fick ytterligare erkännande under i Robot meet capital 2017 där över 130 investerare över hela världen var och lyssnade på presentationen. 

Related videos to category:
Entrepreneurship
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar