Future Living & Spaces

BrainLit släpper in dagsljuset inomhus

Caroline Wendt
April 2, 2020

Vad har de anställda på svenska ambassaden i Hong Kong gemensamt med barnen på neonatal i Helsingborg, hockeyspelare i Malmö och kontorsanställda i Lund? Jo, alla vistas de i Bio Centric Lighting, ett ljussystem skapat av lundaföretaget BrainLit. Brainlit vill få människor att må bättre inomhus genom att det naturliga dagsljuset efterliknas med LED-ljus, sensorer och en egen mjukvara. Arbetet går väl i takt med den forskning om levande varelsers cirkadiska rytm som belönades med Nobelpriset i fysiologi/medicin 2017.

In english.

Forskningen om levande varelsers cirkadiska rytm belönades med Nobelpriset i fysiologi/medicin 2017 och förklarar hur växter, djur och människor optimerar sin fysiologi så att den är förberedd inför dygnets olika faser. Dagsljuset och dagsljusexponering är en avgörande faktor för dygnsrytmen som påverkar hur vi sover, mår och presterar. Samtidigt är det ett välkänt faktum att människor spenderar allt mer tid inomhus och allt färre får tillräckligt med dagsljus – inte bara i Norden utan också i soligare länder där man kan behöva vistas i skuggan under den varmaste delen av dagen.  

BrainLit startades 2012 i Lund av Tord Wingren, telekomprofil och en av upphovsmännen bakom Bluetooth. Tord insåg att man med tiden skulle kunna återskapa det naturliga ljuset inomhus med hjälp av modern teknik. 2013 registrerades BrainLits första patent i USA. Målet var att bygga ett hälsosamt och lärande ljus som över tid lär sig vad mottagaren behöver för att leva optimalt liv. Att tanken låg rätt i tiden bekräftades av att 2014 års Nobelpris gavs till de forskare som lyckats åstadkomma vitt ljus med blåa LED-lampor och sedan då alltså 2017 års pris till forskarna bakom upptäckten av den cirkadiska koordinationen av cellklockan.

Det första systemet av Bio Centric Lighting installerade under 2015 och 2016 och Innovation Skåne och Hotell Skansen i Båstad blev BrainLits första kunder. Äldreboendet på Mårtenslund i Lund var också med och testade i ett tidigt skede. Numera vistas drygt 5 000 människor varje dag i miljöer där BrainLits system styr ljuset.

– Sedan det första systemet installerade har det fullständigt exploderat och vi har många spännande kundprojekt, berättar BrainLits vd Niclas Olsson. Det som gör BrainLit unikt är vårt fokus på vad ljuset genererar i form av välmående och inte i teknologin i sig själv. Vi ser oss som ett bolag som sysslar med hälsa och välmående och som använder oss av ljus för att uppnå detta.

BrainLit har kontor i The Spark, Medicon Villages nya kontorsbyggnad, och där har de liksom övriga företag i samma byggnad biocentriskt ljus. I taket sitter stora fyrkantiga armaturer med ett ljus som efterliknar himmelsljus och mindre spotlight med ett varmt ljus som efterliknar solljuset. Ljuset varierar över dagen så att det till exempel kan vara blåare på morgonen, då de som vistas i lokalen ska bli piggare, och gulare framåt kvällen då man ska varva ner. Det unika för BrainLit är att man kan ta fram ljusrecept för just de personer som vistats i lokalen. Vilket ljus som är bra för varje individ är beroende av en rad faktorer - som ålder, etniskt ursprung, hur långt från ekvatorn man befinner sig, hälsosituation, arbetsuppgifter och individuella variationer.

– Sedan jag började här sover jag en timme mindre varje natt, berättar presschef Mikael Lagerwall. Idag vaknar jag tidigt och är utvilad och det känns schysst att veta att ljuset vi arbetar med fungerar.

BrainLits affärsidé är att sälja hela ljusanläggningar men hemligheten ligger i styrenheten och mjukvaran som levererar det unika ljusreceptet.

– Vi är med och bygger en både högpresterande och hälsosam arbetsplats, menar Niclas Olsson. Vi får intressanta resultat i våra installationer med ökat välbefinnande, reducerade sjukfrånvaro och ökad produktivitet.

Till neonatal i Helsingborg har man levererat ett system med svagt och i princip flimmerfritt ljus där det är möjligt för personalen att utföra nödvändiga insatser på väldigt prematura barn som inte får utsättas för ljus. I Danmark visade det sig att mellanstadieelever presterar 12 procent bättre på matteprov i biocentriskt ljus enligt en ny fältstudie av forskare vid Danmarks Tekniske Universitet.

– Det har gjorts studier i skolor och man ser att ljus av högre kvalitet gör barn med ADHD mer harmoniska och att äldre med demens eller Alzheimers sover djupare och bli lugnare, säger Niclas Olsson.

Vanligaste beställarna finns bland företag med kontorsmiljöer, men även sjukhus, butiker och hockeyklubben Malmö Redhawks finns bland användarna.

– Det finns ett stort intresse från idrottsvärlden för det vi åstadkommer, berättar Niclas Olsson. Malmö Redhawks har vårt ljus i sina omklädningsrum och vi har träffat representanter från NHL som är jätteintresserade. Vi arbetar även med skidåkare i Finland.

Svenska ambassaden i Hong Kong var den första installationen i Asien, men nu installeras också tekniken i ett framtidslabb i Singapore för att utvärdera teknologin för en i en tuffare framtida miljö och på ett äldreboende i Bangkok för att prova effekterna i ett land där solen är för stark för att vistas i under stora delar av dagen.

Trots det stora internationella intresset är bolagets strategiska fokus Skandinavien.

– Vi är stolta att vara en del av lundagemenskapen och att sitta mitt i Medicon Village alldeles intill Ideon, Mobile Heights och Brunnshög. Det är en fantastisk miljö att vara i och behöver vi få tag på någon expert kan vi hitta dem i matsalen på Inspira eller cykla till någon av universitetets institutioner i närheten.

Det senaste åren har BrainLit växt från sju anställda till cirka tjugo, men för bolaget är det viktigt att växa i lagom takt.

– Vi ser vikten av att bygga huset från grunden och uppåt och det ska vara stabilt från början. Jag har mer än 20 års erfarenhet av medtech globalt, men jag har aldrig jobbat med en teknik som väckt så stort intresse, säger Niclas Olsson. Vi levererar hälsa och välmående på individnivå på ett okomplicerat sätt. Det är en fantastisk glädje att få vara med på den resan!

Mer om BrainLit

BrainLit arbetar med ett vetenskapligt råd som träffar BrainLits team var sjätte vecka för att uppdatera och besvara frågor för den fortsatta utvecklingen av systemet. Rådet består av ordförande Klas Sjöberg, Gastro Center på Skåne Universitetssjukhus, Thorbjörn Laike, professor i miljöpsykologi vid Institutionen för Arkitektur och byggd miljö, Lunds Universitet, Lennart Minthon, professor Lunds Universitet, MultiPark, Lars Samuelson, professor i halvledarelektronik vid Lunds Universitet och Madeleine Selvander, ögonläkare med doktorsexamen, MSci.

Bolagets hittills största nyemission som gjordes under 2019 övertecknas och man tog in 109 MSEK. USA för att kunna stötta de Skandinaviska kunder som har plockat med sig systemet till sina amerikanska kontor.

2016 gjordes en studie som påvisar signifikanta förbättringar på sömn hos skolbarn som vistas i biocentriskt ljus av studenterna Karin Ljungström och Stina Eriksson vid Lunds Tekniska Högskola.

En studie av forskare vid Danmarks Tekniske Universitet publiceras 2020 som påvisar en påtaglig förbättring av elevers skolresultat i matematik när de vistas i BrainLits biocentriska belysning.

Related videos to category:
Future Living & Spaces
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar