Creatives & Changemakers

Idrottare lär entreprenörer att vara personligt hållbara Del 1: Susanne Gunnarsson – mental styrka

Caroline Wendt
March 27, 2020

Entreprenörerna i den svenska finalen av Creative Business Cup den 12 mars tävlade med sina idéer, affärsmodeller och team – men fick också lära sig hur de kan tänka på sig själva för att klara att genomföra sin affärsidé. Till sin hjälp hade de fyra elitidrottare med stora kunskaper om personlig hållbarhet, kunskaper som gett dem sammanlagt trettio OS- och VM-medaljer. I fyra artiklar presenterar vi de fyra idrottarnas tankar. I första delen berättar en av Sveriges mest framgångsrika kanotister – Susanne Gunnarsson - om mental styrka.

In English.

När entreprenörer ska bygga framtidens företag är det viktigt att de också hittar sätt att må bra så att de kan prestera det som behövs. Elitidrottare och deras tränare är vana att hitta sätt att prestera på högsta nivå, både kortsiktigt och långsiktigt. Av den anledningen fanns fyra representanter med erfarenheter från toppidrotten med som en programpunkt inför den svenska finalen i Creative Business Cup.

- Vi vill ge startups, företag och organisationer möjlighet att ta del av den breda kunskap som elitidrottare och topptränare har när det gäller strategier och processer för personlig hållbarhet. Vår vision är ett ekosystem där företagare, affärscoacher och investerare samarbetar nära, i hållbara affärsprocesser och med människan i centrum, säger Lars Mattiasson från xPlot som arrangerar den svenska delen av Creative Business Cup. Arrangemanget gjordes i samarbete med Lunds Kommun och Future by Lund.

I panelen fanns William Seth-Wenzel, med VM- och EM-guld i jujutsu och student på KTH, Susanne Gunnarsson, med sammanlagt 17 VM- eller OS-medaljer i kanot, nu med jobb både som tränare, föreläsare och behandlingsassistent och Rob Haans, med flera egna VM-medaljer och numera svensk förbundskapten i jujutsu. Med på länk fanns Klara Svensson, före detta professionell boxare med flera VM-titlar och numera egenföretagare. Debatten leddes av Jakob Wikenstål med både akademisk examen inom sports management och erfarenheter inom entreprenörskap genom jobbplattformen Sportidealisten.

Samtalet kom att handla om hur det är att varje dag leverera något som tar en framåt och att hålla fast vid sina stora mål och drömmar. Det handlade också om hur man kan arbeta för att teamet ska fungera men också att våga vara självisk och tydlig när man ber om hjälp så att man får det man verkligen behöver.

Samtalet kan du se via denna länk.

”Genom att känna glädje och inspiration klarar man sina mål”

Först ut i vår serie är Susanne Gunnarsson, en av Sveriges mest framgångsrika kanotister. Susanne Gunnarsson har vunnit OS-guld i K-2 500 meter 1996 och VM-guld i K-1 5000 meter 1993. Utöver det har hon två OS-silver och tre silver och fem brons i VM. Dessutom har hon vunnit fem guld VM i kanotmaraton mellan 1992 och 1998. Hon är unik genom att hon 1996 vann både olympiskt guld på en sprintsträcka och VM i maraton samma år. Numera arbetar hon som tränare, föreläsare och behandlingsassistent.

- Som aktiv minns jag att vi lyssnade till band med psykologen Lars- Eric Uneståhl innan träningen, men så mycket mer var det inte då. Under 90-talet började fundera vad jag behöver för att vara som starkast - det var förstås att träna bra men också att förändra mina tankar. Jag jobbade själv med mina tankar och det stärkte mig mycket. Det jag gjorde var bland annat att tio gånger varje kväll upprepa orden ”Det är jag som är bäst, det är jag som är starkast”. Det hade jag till sist i mig i ryggmärgen. I en VM eller OS-final är alla lika bra tränade – det är den som är mentalt starkaste som vinner.

Hur har du jobbat med din målsättning?

- För mig har det varit viktigt att skriva ner min målsättning och mina delmål på vägen. Jag gjorde det enkelt och ritade ett berg med streck på vägen där jag markerade vad jag behövde göra för att nå toppen. Det var visioner och delmål och drömmen på toppen var OS-guld. Jag hade min målsättning i nattduksbordet så jag kunde titta på den. När jag hade motgångar analyserade jag vad som hänt för det finns inga genvägar, man måste förändra för att kunna ta det extra steget. På så vis lärde jag mig vad jag behöver för att nå hela vägen till toppen. Det är tufft att vara elitidrottare, mamma och väninna samtidigt och man behöver lär sig att gå in och ut i cirklarna och ibland är det viktigt att släppa på något för att få energin. Jag ser att det är så även för entreprenörer som jobbar och fokuserar på sina företag.

Du födde din andra dotter fyra veckor innan VM i kanotmaraton 1994. Många kvinnor i karriären kanske väntade med att föda barn – märker du någon skillnad idag i den diskussionen?

- När min dotter föddes var det fyra veckor till VM och jag fick egentligen inte träna på åtta veckor. Men jag var ute och provade paddla fem dagar efter födseln och det kändes bra. När det var dags för VM vann jag guld. Jag var en av de första i världen som fortsatte min karriär efter att jag blivit mamma. Mår man bra så funkar det. På ett sätt är det ganska enkelt att ha med barnen när de är små och man har mycket energi som mamma. Det borde vara samma när man jobbar i företag och det är bra om man får ta med barnen. Jag tycker att jag ser mer små barn på företag nu.

Hur kan man skapa ett hållbart personligt liv som entreprenör?

- Det är viktigt att känna glädje och inspiration i det man gör. Kan du det klarar du av det du vill göra!

I nästa del handlar det om William Seth Wenzel, kampsportare i grenen jujutsu. 2019 utsågs William till Årets mästare och Årets kampsportare på Kampsportsgalen för sina VM- och EM-guld.

Del 3: Rob Haans

Del 4: Klara Svensson

MER ATT LÄSA
Se alla artiklar