Digital Cities & Citizens

Liveuppdateringar om cykelstöld direkt i mobilen

Caroline Wendt
October 17, 2019

När Jan Malmgren i Veberöd umgicks med vänner plingade det plötsligt till i hans mobil. Mobilen visade att hans cykel börjat röra på sig och alltså var stulen. Det tjuvarna inte visste var att cykeln var försedd med en sensor som larmar om cykeln flyttas och att den dessutom skickar uppdateringar i realtid om var cykeln befinner sig. Cykelprojektet i Veberöd är en del i Future by Lunds SOM-projekt.

Smarta byar i Veberöd är med i SOM-projektet och inom detta arbetar de bland annat med att stöldskydda cyklar tillsammans med cykeltillverkaren Degavi AB, Polisen och Future by Lund. Avsikten är att hitta sätt att stoppa cykelstölder genom att cyklar förses med sensorer. Sensorerna sänder signaler via Telias NB-IoT-nät som sedan länge är installerat i byn.

I testprojektet är fem cyklar försedda med sensorer. När cykeln rör sig med tillhörande mobiltelefon i närheten händer inget – men skulle cykeln röra på sig utan att telefonen är på plats levererar en app ett larm till mobilen.

– En notis skickas ut till mobilen om att cykeln är i rörelse, berättar Jan Malmgren på Smarta Byar. Ägaren får frågan i mobilen om cykeln är utlånad eller om den är stulen. Om den är stulen kan man via mobilen välja att skicka ärendet vidare till polisen. Om polisen skulle hitta en stulen cykel ska det också finnas en funktion som gör att de kan avläsa vem som är ägare.

Första larmet för en stulen cykel kom i oktober 2019 och av en händelse var det just Jan Malmgrens cykel som blev stulen. Jan åt middag med några vänner när han hörde ett pling från mobilen.

– Din cykel är nu på Skolgatan, Skolgången, Dörrödsvägen… löpande fick jag besked om var cykeln befann sig. Jag passade så klart på lägga upp det på byns Facebooksida så att byn kunde vara med och följa var cykel fanns. Slutligen hamnade den på Maltgatan och det var där jag hittade den när jag och mina vänner tog bilen dit, berättar Jan Malmgren.

Första riktiga larmet visade alltså att systemet fungerar – men gav också Jan Malmgren nya tankar om hur systemet mot cykelstölder kan utvecklas.

– Eftersom jag hela tiden uppdaterade via Facebook var min cykel befann sig kan det hända att cykeltjuvarna fick upp ögonen för att de var iakttagna, menar Jan. Dessutom insåg jag att vi har en unik möjlighet – så fort en cykel stjäls kan vi lägga ut en uppdatering så kan en hel by hålla uppsikt efter cykeln.

Smarta Byar testar en rad olika innovativa tekniska lösningar i projekt. Många av byborna är anslutna till byns digitala kommunikationsplattform veberod.nu genom hemsida, Facebooksida och app, och därigenom kan information om byns spridas samtidigt som det är lätt att lyssna av vad byborna tycker om de nya lösningarna.

– Vi vill skapa en stöldskyddad by där det helt enkelt inte ska vara lönt att stjäla cyklar, berättar Jan Malmgren på Smarta Byar. Vårt projekt är både en form av produktutveckling men också en möjlighet att testa vad byborna tycker.

– Vi ser positivt på att vi med hjälp av den tekniska utvecklingen kan förhindra cykelstölder, som är Lunds vanligaste brott, säger Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund. Den här kan hjälpa oss att arbeta brottsförebyggande eftersom man kanske inte vill stjäla cyklar som är utrustade med den här tekniken. Med sensorernas hjälp kommer vi att kunna hitta stulna cyklar och kanske med tiden också andra föremål.

SOM-projektet är en del av det Strategiska innovationsprogrammet för Sakernas internet, IoT Sverige som finansieras av Vinnova. Projektet startade den 1 september 2017 och pågår till den 30 juni 2020.

Foto: Smarta Byar

MER ATT LÄSA
Se alla artiklar