Unexpec

A forum where art, science, business, creative industries and philosophy come together to shape the future.

Förprojekt för att skapa ett nationellt testcenter för avancerade tillämpningar på digital infrastruktur beviljat

Published
May 8, 2025
Future by Lund, Ericsson, Lunds universitet och KTH i Stockholm har fått ja till ett förstudie-projekt för att undersöka möjligheterna för ett nationellt testcenter för avancerade tillämpningar på digital infrastruktur. Både globala aktörer och innovativa bolag i mindre storlek finns anknutna till arbetet. Förhoppningen är att man vid årsskiftet kan vara med och skapa ett nationellt testcenter för att göra Sverige ledande på avancerade tillämpningar på digital infrastruktur.

Med nuvarande 5G och nästa generations mobilnätverk kommer vi att kunna ansluta det mesta – som människor, apparater och AI. Genom att mobilnätverken blir både snabbare och mer avancerade kan vi förvänta oss en rad nya datadrivna tillämpningar och att ökad produktivitet inom många olika områden och branscher möjliggörs. En säker och robust digital infrastruktur är också av stor betydelse för såväl näringsliv som för samhället i stort. Vinnova ser nu att det krävs fortsatta insatser som stärker samverkan såväl nationellt som internationellt för att kunna standardisera och utveckla inom området i Sverige. Nu har man beslutat att stödja ett förstudie-projekt för Testcenter för avancerade tillämpningar på digitala infrastrukturer med aktörer från både Lund och Stockholm.

- Det är viktigt att det nationella testcentret når ut till industriella aktörer i hela Sverige och att särskilt små- och medelstora företag har nära till digital infrastruktur med testmöjligheter och teknisk support, främst eftersom de inte har samma ekonomiska möjligheter som de större internationella företagen, säger Maria Kihl, föreståndare för Vinnova kompetenscenter NEXTG2COM, som är med i styrgruppen för projektet. Skåne är en viktig region för det nationella testcentret, med sitt aktiva innovationssystem med nära koppling till universiteten. Att Lund är en del av det nationella testcentret blir därför extremt viktigt för både Lund och hela regionen.

Ett huvudmål för förstudien är att skapa en färdplan för hur man skulle kunna skapa ett nationellt provcenter som förhoppningsvis blir så avancerat att det kan etablera Sverige som det starkaste valet för att testa avancerade applikationer på digital infrastruktur. I detta arbete skulle man behöva se på tekniska, finansiella och organisatoriska krav samt analyser av ekosystem, juridiska aspekter, nyckelintressenter, hållbar utveckling och verksamhet samt andra relevanta aspekter. Denna färdplan kommer sedan att ligga till grund för ett samverkansprojekt med ett nationellt testcenter med förväntad start vid årsskiftet. I projektet kommer man även att undersöka förutsättningarna att utveckla ett öppet testnät för 5G/6G på Brunnshög.

Ett viktigt syfte med förstudie-projektet är att hitta sätt att systematiskt fånga upp den stora innovationsaktivitet som finns i anslutning till KTH i Stockholm och Lunds universitet och därefter komplettera och stärka verksamheterna för att skapa en kontinuerlig utveckling. I detta sammanhang är det viktigt att se på balansen mellan de nuvarande industriella behoven, som tillgodoses av den teknik som finns tillgänglig i dag, och de framtida behoven, som driver på kraven på nästa generations teknik.

- Vi vill kartlägga industrins behov och skapa en plan för etablering av ett öppet testnät som en del av ett nationellt testcenter som gör Sverige till en global ledare för avancerade tillämpningar på digital infrastruktur, säger projektledare Anders Trana. Genom all kunskap som byggts upp i Lund, som startade med utvecklingen av mobiltelefoni, har vi unika resurser som vi genom projektet kan paketera ihop. Att vi dessutom har Stockholm och KTH med i förstudien med deras väldigt starka position inom forskning, utveckling och koppling till industrin gör att vi har ett mycket konkurrensmässigt gemensamt utgångsläge och kunskapsbank att bygga på.

Projektet är ett Lund–Stockholmsinitiativ för ett svenskt testcenter för avancerade tillämpningar på nuvarande och framtida digitala infrastrukturer.

- Vi på KTH är entusiastiska över att delta i denna förstudie för att specifikt främja ett testcenter för avancerad forskning inom 6G och vidare. Vi tror att samarbetet med Lund är en perfekt förutsättning för att genomföra detta, menar James Gross, KTH.

I projektet finns Ericsson, Lunds universitet, KTH och Future by Lund med som projektpartners i styrgruppen. Med i arbetet är också en rad andra aktörer knutna till projektet genom en referensgrupp: Robert Bosch AB, SAAB Combitech, u-blox, Volvo Cars, ABB AB, Sony, Tetra Pak, AFRY AB, Scania AB, Telenor, Alfa Laval, Sigma Connectivity, Sensative, Cognibotics, AVASSA Systems AB, BeammWave AB, Ovzon AB, Region Skåne, Lunds kommun samt Stockholms stad. En rad akademiska aktörer är också anslutna: SENTIO, TECoSA , SweWIN, ITRL, SMART 6GSAT och LU Innovation.

Flera operativa och planerade digitala infrastrukturer ingår i detta förstudieprojekt. Det är:

1) Connectivity and Compute lab for edge computing (5G-labbet), som drivs av LU i samarbete med Ericsson AB, ett fristående 5G-testnätverk med ett edge-moln beläget på LTH:s campus och en central forskningsinfrastruktur i NEXTG2COM.

2) Open City Sensor Network, som drivs av Future by Lund i samarbete med Lunds kommun och Sensative, och som är ett publikt IoT-nätverk beläget i Lund.

3) TECoSA:s 5G-testbäddar för inomhus- och utomhusbruk, som drivs av KTH, har ett privat 5G-nätverk som drivs av Telenor med ett edge-moln placerat vid KTH:s campus samt SDR-baserad 5G-nätverksutrustning. En central forskningsinfrastruktur i TECoSA.

4) Kista Innovation Park 5G-nät (KIP), som ägs av Ericsson, är ett privat 5G-nät beläget i Kista med medverkan från SweWIN och ITRL.

5) Lund Over-The-Air (OTA) Test Network är ett 5G+/6G-nät beläget på Brunnshög i Lund. Här pågår utbyggnadsplanering i ett aktivt samarbete mellan Ericsson, Kraftringen, Lunds Kommun och Future by Lund.