Unexpec

A forum where art, science, business, creative industries and philosophy come together to shape the future.

Följ innovationsarbetet genom Kalaudioscope!

Published
May 6, 2025
På Unexpected – Arts and science innovation forum - som arrangeras på Mejeriet den 4 juni blir det möjligt att kliva rakt in i den spännande processen i några pågående innovationsportföljer. Ett sådant exempel är arbetet med att skapa förutsättningar för att ta del livesända konserter hemifrån, där man själv kan välja kameravinkel, klippning och zoomning men också ljudkvalitet, till exempel om man vill fokusera på ljudet från ett speciellt instrument eller om man vill sitta på en särskild plats i salongen. Jesper Larsson från Malmö Opera leder det unika samarbetet mellan akademi, kultursektor och näringsliv och kommer att ge en inblick i innovationsarbetet under Unexpected.

Arbetet med att utveckla en lösning för hur användaren själv ska kunna styra sin livesända musikupplevelse har pågått i några år. Aktiviteterna inom området organiseras i en innovationsportfölj för att de tillsammans ska leda till omvandling – både genom det som görs i projektform och det man behöver komplettera med för att få till hela förändringen. Det räcker ju till exempel inte med att skapa ett bra sätt att spela in, utan det krävs ju också att överföringstekniken fungerar, att den miljö där användarna kan göra sina val är tilltalande och överskådlig och att juridiken som reglerar både utövarnas och användarnas rättigheter är på plats. Inblandade parter från akademi, kultursektor och näringsliv verkat tillsammans i många olika sammanhang och konstellationer.

Under Unexpected kommer Jesper Larsson från Malmö Opera att ge en presentation av vad som gjorts inom portföljen och hur man planerar att gå vidare.

- Det blir också möjligheter att vara med i en mindre grupp där vi diskuterar den innovationsmetodik som vi använt och hur det är att jobba med offentlig sektor, näringsliv och akademi i ett gemensamt innovationslandskap, säger Jesper Larsson.

Jesper Larsson vid ett besök på The Loop.

Vad är det då som har gjorts inom samarbetet? Att utveckla tekniken att spela in och sända konserter har självklart varit en viktig del. För hur kan man återge ljud och bild på ett bra sätt och hur synkar man det till ett material som kan sändas och väljas? Deltagarna har bland annat samarbetat i workshops för att utvecklat hur teknik från flera olika leverantörer kan samverka för att skapa en upplevelse med möjlighet till individuella val för användaren. Ett exempel var när Tjajkovskijs fjärde symfoni spelades in med Malmö Musikhögskolas Symfoniorkester på Malmö Live under förra våren. Detta gjordes med hjälp av 176 mikrofoner i fem olika inspelningstekniker, sex Axis-kameror och en 360°-kamera. Våren 2025 var man framme vid att testa att sända till flera användare samtidigt. I april testades 45 samtidiga användare och därefter testades att ha ett par hundra användare samtidigt när man streamade ljud och bild från La Boheme från Malmö Opera i början av maj. Det här görs bland annat för att se hur företaget Cinfos mjukvaran påverkas av att ha många datoranvändare samtidigt. Den 25 april hölls en workshop med Region Skåne om användarperspektiv från artist, publik och promotor och möjliga affärsmöjligheter.

Konsert X är ett projekt som också ingår i portföljen. I projektet undersöks de juridiska förutsättningarna och utmaningarna för digitala livesändningar. Här diskuteras utifrån så många perspektiv och intressenter som möjligt, till exempel artistens och användarens.

Dagen innan Unexpected (den 3 juni) kommer en mobil streamingplattform att testas. Ambitionen är att sätta ihop en lättflyttbar utrustning med mobil kamera, sändningsrack, ljudmixer och uppkoppling till 5G för att kunna sända från nästan vilken plats som helst. Då kommer Malmö Operas föreställning av ’Falstaff – opera på en lastbil’ sändas från ett torg till vårdboenden runt om i Skåne. Länk till workshop.

Du är från kultursektorn och driver ett teknikinriktat innovationsprojekt. Vad är den största utmaningen med detta?

- Jag är van vid att jag själv kan definiera eller avgöra svaret på mina frågor i det jag är hemtam med, säger Jesper Larsson. När det gäller till exempel datakonsumtion och dataströmmar är jag beroende av att det kommer in experter, men ett dilemma är att jag ibland inte kan avgöra vilken expert som har mest koll. Det är svårare att koordinera, planera arbetspaket och styra resurserna i projekt med avancerad teknik.

För att den tvärvetenskapliga gruppen med en stor blandning av kompetenser ska fungera anordnas täta avstämningar och koordineringsmöten med både företag, akademi och offentliga verksamheter.

- Det är viktigt att vi vet hur vi ska vi arbeta för att informera varandra men också kunna dra nytta av lärdomar som vi gör. Det är också viktigt att belysa det arbete som Future by Lund står för, från det att man gör en pilot till att innovationsportföljsarbetet startar. Jag tycker att det är viktigt att illustrera betydelsen av Future by Lund genom att visa hur innovationsplattformen får det att funka och hända.

Här hittar du mer information och anmälningsida för Unexpected.