Makers & Sharing

Alla kan bli forskare

Caroline Wendt
October 3, 2017

Vill du hjälpa till med att utforska Mars, hitta stjärnor i andra galaxer eller studera den biologiska rytmen i regnskogens träd? Då kanske folkrörelsen citizen science, medborgforskning, är något för dig. Nyligen kom en unik animation av Jupiters rörelser - utan amatörforskares hjälp hade den inte kunnat göras.

Citizen science heter på svenska medborgarforskning och kom med i Svenska Språkrådets nyårslista 2016. Orden innebär forskning som genomförs med hjälp av allmänheten, alltså andra än professionella forskare och forskarstuderande. Medborgarforskarna kan bistå med allt från att samla in material och agera som assistenter till att vara samarbetspartners och initiativtagare. Medborgarforskare kan användas som kunskapsunderlag inom många områden och ger både hjälp till forskare och enskilda mer insyn i hur forskning går till. Läs mer i Forskning och framsteg.

Medborgarforskning kan involvera allt från en person till tusentals människor som jobbar mot ett gemensamt mål. Det kan röra sig om insamlande av data, rapporter eller analyser på de mest skilda områden: ekologi, medicin, datorvetenskap, astronomi, statistik, psykologi, genetik med mera. Det massiva samarbetet som kan inträffa genom medborgarforskning tillåter undersökningar på kontinental eller global skala och över årtionden och leder till upptäckter som enskilda forskare inte skulle kunnat uppnå.

Ett exempel är att man nyligen med hjälp av amatörastronomer kunnat göra en unik animation av Jupiters rörelser. Astronomer från hela världen har bidragit med över tusen bilder som har satts samman till en film. Filmen kan bland annat användas av forskare för att mäta vindhastigheter i Jupiters molnband.

Citizen science alliance (CSA) är en sammanslutning med internetbaserade forskningsprojekt. På hemsidor som Zooniverse och Scistarter listas projekt som amatörforskare kan hjälpa till med. Där finns möjlighet att hjälpa till att utforska Mars, hitta stjärnor i andra galaxer eller studera den biologiska rytmen i regnskogens träd – det är bara att söka efter projekt så hittar man säkert något som passar. På Wildlife finns tips för den som vill vara med och forska på naturen. Svensk amatörastronomisk förening som bildades 1982 är en av de föreningar som finns för amatörastronomer. Ett område där men spelar en aktiv roll är när man upptäcker nya kometer.

Citizen science är en företeelse som ligger nära makers-kulturen. Den innebär att allt fler vill använda sin kreativitet för att skapa, göra-det-själv, byta, låna, ge och få. Kunskapsutbytet sker ofta via nätverksteknik, där hemsidor och sociala medier utgör grunden.

Begreppet Citizen science introducerades på 1990-talet men fenomenet är egentligen inte nytt. Längre tillbaka i tiden talar man även om gentlemannaforskare, engelska gentleman scientist. Det var personer som bedrev forskning utan statliga anslag, ofta tack vare en privat förmögenhet. Redan under renässansen uppstod begreppet gentlemannaforskare och några kända gentlemannaforskare sägs vara Charles Darwin och Benjamin Franklin.

Det finns en del föreläsningar på TED om man vill veta mer. Nedan hittar du en av de föreläsningarna.

 
Related videos to category:
Makers & Sharing
Tags
No items found.
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar