Här hittar du de senaste artiklarna, spaningarna, berättelserna och andra nyheter.
Det skapas allt fler möjligheter till övervakning av vattenkvalitet med hjälp av sensorer och därför lyfte vattennätverket WIN Water på sin senaste träff fram en rad aktörer från branschen. Här presenterades bland annat ett verktyg som kan omvandla analoga mätvärden till digitala, en sensor som är specialiserad på att mäta organiska föroreningar i vatten och en innovation där AI tolkar vattenflöden för att hjälpa oss att förstå konsumtionsmönster.
Det finns många mätetal som visar hur bolag förändras och utvecklas – men hur gör man för att följa utveckling av ett helt system av innovationsaktörer, till exempel i Lund? Under ledning av Future by Lunds följeforskare Emily Wise har Future by Lund och Lunds universitet tagit fram LIEPT-modellen, som är en modell för att följa förflyttningar i ett innovationsekosystem. Med modellens hjälp går det bland annat att spåra vilka händelser som var viktiga för att skapa förändring och vilka effekter offentliga satsningar kan få inom ett ekosystem. I maj 2023 presenterade Emily Wise och Charlotte Lorentz Hjorth en publikation om modellen på den globala konferensen 2023 UIIN (University Industry Innovation Network) i Budapest.
Lunds kommun arbetar med att byta ut belysning till LED-armaturer. Den nya tekniken minskar miljöpåverkan och energiförbrukningen markant, men ger också helt nya möjligheter att koppla in sensorer. Men hur ska det gå till? Vad är bra att mäta och på vilka platser passar det bäst? Det hoppas aktörerna i projekten FLOW och LOSC kunna undersöka och prova i Veberöd.
I framtiden kommer våra kläder att innehålla en tagg som vi kan skanna för att få information. På så vis kan vi få se hur plaggen är producerade, var vi kan få dem lagade och hur de kan återvinnas. Kanske kan vi till och med se vem som tidigare har burit plagget eller ges möjlighet att hyra ut det. Under våren startades ett innovationsprojekt där studenter på Campus Helsingborg tar reda på vad konsumenter ser för nytta med att ha taggar i sina plagg.
Vad ser vi för spännande innovationsområden som tar utgångspunkt i de kulturella och kreativa sektorerna och näringarna? Skulle man kunna skapa en möjlighet att få besöka några av dessa? Nu har Lunds universitet skapat ett nytt och unikt forum kallat UNEXPECTED där man kan ta del av och bli inspirerad av pågående innovations- och samverkansprocesser som också reflekterar över ”existentiell hållbarhet” som en värdegrund. Den 1 juni samlas forskare, entreprenörer, politiker, tjänstepersoner och företagare för ett internationellt forum på Mejeriet i Lund.
Vad gör kulturellt och kreativt företagande intressant ur ett samhällsekonomiskt perspektiv? I boken "Utvecklingsarbete kring kulturella och kreativa näringar – Drivkrafter, processer och samspel" beskriver Katja Lindqvist hur näringarna väckt ett allt starkare intresse under de senaste tjugo åren och hur detta kan hänga ihop med ekonomiska och politiska förändringar. Under det kommande arrangemanget “Unexpected arts and science innovation forum” i Lund kommer Katja Lindqvist också att medverka i ett panelsamtal kring inkluderande innovationsekosystem.
Future by Lund hade i april medlemsmöte hos Trivector Traffic om kombinationen av mänskliga rättigheter och mobilitet i temat ”Human centred mobility in the Human Rights city of Lund”. Genom att kombinera expertområden med varandra hoppas FBL hitta ett djupare gemensamt tänkande kring innovativa lösningar på olika samhällsutmaningar.
In the next episode of Future by Lund New Normal we meet James Wilson, Research Director at Orkestra in San Sebastian, Spain. He points out the importance of cities for driving innovation and transformation – for example by providing testbeds – even when covid-19 sets limits for human contact. “We will probably see a lot of experimentation that maintains the advantages that comes from living in a city whilst mitigating the risks and dangers in terms of closeness of contacts”, James Wilson says.
Under våren arrangerade Barcelona stad REACT (Economic Reactivation Conference) som är en gigantisk årlig öppen diskussion om Barcelonas ekonomiska framtid. Future by Lund fanns på plats för att ta med lärdomar till Lund om hur Barcelona arbetar med sitt innovationsdistrikt och hur de kopplar innovationsförmågan till stadens sätt att fungera. ”I Barcelona är innovation en drivande linje i allt man gör i staden”, säger Peter Kisch.
Barcelona har vi lärt känna som ett centrum för den smarta staden med fokus på teknik och digitalisering. Här hålls årligen stora konferenser inom bland annat Smart City. Nu kommer ny inspiration från staden genom deras arbete med att väva ihop social innovation och kreativa näringar med smart teknik. "Trenden är att man inte längre kan jobba enbart med teknik utan att man måste tänka mer på innehållet. Det är viktigt att skapa en förankring mot stad och medborgare, annars opponerar sig folk mot utvecklingen", säger Future by Lunds Katarina Scott.
2022 är det tio år sedan Medicon Village invigdes. Vid starten fanns förhoppningar om att skapa en innovationsmiljö som kunde sysselsätta cirka 1000 personer − nu har närmare 2700 sin arbetsplats på området. Petter Hartman, ny vd för Medicon Village Innovation AB, pekar ut fyra områden att arbeta vidare med: internationalisering, kompetensförsörjning, investeringar och samspelet med Lunds andra innovationsaktörer. "Nyckeln är att identifiera ett par saker genom vilka vi i Lund kan positionera oss gemensamt. Samarbete är det som ska knäcka koden", menar Petter Hartman.
Future by Lund bjöd in till ett webbinar och en workshop om Lunds innovationsekosystem. Under webbinariet presenterades en analys av ekosystemet, vilken gjorts för att lyfta fram systemets styrkor och utforska outnyttjad potential. Att jobba tillsammans kan bidra till förbättringen av det aktuella innovationsekosystemet och kan göra det lättare för Lund att positionera sig regionalt, nationellt och internationellt.
Future by Lund har tillsammans med danska Lyngby-Taarbæk Vidensby fått stöd från Interreg för att göra ett förprojekt som undersöker hur man kan skapa framtidens nordiska innovationsdistrikt. I Norden är den möjliga marknaden för innovationer förhållandevis liten, men det kan ändå finnas fördelar – som att avstånden är korta, att det finns ett stort förtroende mellan aktörerna och att det finns en stark välfärdsstat i grunden. I uppdraget kommer båda städernas innovationsmiljöer att granskas.
Lund har ett samarbete med Lyngby som här delar med sig av insikterna av sitt samarbete med GIID, ett analysverktyg som hjälper innovativa områden att bli innovationsdistrikt. GIID har använts i stora städer som Philadelphia, Toronto, Dublin och Milano. Analysen definierade ”Sustainable mobility och ”Retail Tech” som två av Lyngbys styrkor. Resultaten lyfte fram vikten av samverkan, gjorde det möjligt att formulera ett fem-års strategi samt etablerade dessutom ett slags innovationsspråk som alla aktörer nu pratar.
Det finns en rad faktorer som ökar möjligheterna att innovationer ska uppstå. Det kan vara närhet mellan olika verksamheter och inbyggda möjligheter att det uppstår oväntade möten mellan olika aktörer. Det kan också vara tillgång till idéer och talang men självklart ökar också tillgång till kapital och internationella kontakter resultatet av innovationsarbetet. Att analysera ett områdes densitet som innovationsdistrikt är ett sätt att se vilka förutsättningar som finns i området och var förbättringspotentialen finns. Här berättar Mikael Edelstam om densitet och tar samtidigt en titt på Lunds innovationsdistrikt.
Lund har länge varit en speciell och öppen lekplats för innovativa idéer. Många banbrytande idéer har redan fötts här. Staden präglas av kunskap, forskare, studenter, en speciell humor och en tillåtande stämning - en riktigt bra mylla för en innovationskultur! Nu har Future by Lund med partners tillsammans med Lunds kommun och Lunds universitet fått i uppdrag att katalysera och samskapa Lund som internationellt innovationsdistrikt för att vi tillsammans ska öka kapaciteten att lösa komplexa och delade utmaningar. Tillsammans blir vi starkare och mer synliga för världen.
Det medicinska ultraljudet, Bluetooth, den konstgjorda njuren, cykelhjälmen från Hövding samt duschen som sparar vatten är innovationer som alla föddes i Lund. Varför har vissa geografiska områden en förmåga att föda innovationer? Och kan man arbeta medvetet med att skapa ännu bättre förutsättningar för att ett område ska få ett blomstrande innovationsekosystem? Lund är en av många städer världen över som arbetar systematiskt med att bygga innovationsdistrikt för att lösa samhällsutmaningar.
”Cirkus är en konstform som tänjer på gränser och gör det till synes omöjliga möjligt”. Det skriver tre aktörer inom cirkusbranschen i en debattartikel i Sydsvenska Dagbladet. Samtidigt är det också klart att Cirkus Syd ansöker om medlemskap i Future by Lund för att arbeta med cirkus som testbädd bland annat för hållbarhetsfrågor.
Sommaren 2022 avgjordes vem som ska leda arbetet med att bygga upp EIT Culture & Creativity KIC och det blev ett konsortium med 50 partners i 20 länder. Jenny Kornmacher har utsetts till interim innovationsdirektör under uppbyggnadsfasen för EIT Culture & Creativity. ”Nu ska vi skapa en första europeisk innovationsagenda för en cirkulär textil- och modebransch”, säger hon.
Hur ska vi använda nya sensorer för att kunna mäta och planera trafiken på ett sätt som underlättar samhällsplanering? Det här kommer att testas i Lunds nya stadsdel Brunnshög. Under våren 2023 har en station med sensorer monterats vid rondellen söder om området. Där kommer sensorer från AXIS Communications att mäta hastigheter och antalet förbipasserande fordon i olika kategorier. Platsen är den första av totalt sex mätpunkter som planeras för Brunnshög i innovationsprojektet FLOW.