Här hittar du de senaste artiklarna, spaningarna, berättelserna och andra nyheter.
Varför pratar man om Being, Thinking, Relating, Collaborating och Acting i samband med hållbarhet? I oktober hölls den globala konferensen Inner Development Goals i Stockholm och cirka 1 300 gäster och ytterligare 5 000 digitala åhörare från hela världen deltog. IDG är en ideell organisation vars syfte är att använda kraften i människans inre utveckling för att möta de globala utmaningarna. Ett fokus är att definiera vilka färdigheter människor och organisationer behöver utveckla för att vi ska nå hållbarhet. Birgitta Persson från Future by Lund var på plats under konferensen och ger oss en spaning!
Smart City Expo World Congress i Barcelona arrangerades i början av november och Lund var förstås på plats. Bland många andra deltog bolag som Kraftringen, Alfa Laval och Cleantech Scandinavia, politiker och representanter för avdelningen för Hållbar Tillväxt på Lunds kommun och Peter Kisch, Charlotte Lorentz Hjorth och Pia Kinhult från Future by Lund (samt från Lunds universitet och ESS). På agendan fanns klimatneutral stad, fjärrvärmelösningar och innovationsdistrikt, men också innovationer inom livsmedel, textil och KKN-näringar.
Sedan sommaren 2023 pågår det stora Horizonprojektet Elaborator där 38 partners från hela Europa arbetar tillsammans för att utforma inkluderande, säker, prisvärd och hållbar mobilitet i städer. I arbetet deltar Lund som en av tolv städer, och lundabolaget Sensatives IoT-plattform Yggio blir huvudplattform för att hantera städernas trafikdata. Sensatives Peter Bårmann har en central roll i projektet: han är med i den grupp som ska se till att städernas data samlas in, transformeras till ett bestämt format, lagras, samt tillgängliggörs i en gemensam plattform, så att städerna har möjlighet att dela data och erfarenheter.
I mitten av oktober arrangerades en eftermiddagsträff om Lund Innovation District (LID) och personer från näringsliv, organisationer, kommun och universitet samlades för att diskutera Lunds framtida möjligheter. Kristina Eneroth, Pia Kinhult och Anders Almgren från LID:s styrgrupp förklarade tankarna med ett innovationsdistrikt och ledde diskussionerna. ”Det är möjligt att det är idag som vi bygger något nytt som inte funnits tidigare. Vi i Lund har redan kommit långt inom området – men vi kunde leverera så mycket bättre om vi kunde mappa upp det bättre för oss själva”, sa kommunstyrelsen ordförande Anders Almgren.
I november arrangeras den stora mässan för smarta städer, Smart City Expo World Congress i Barcelona och Lund har många representanter på plats. Redan under måndagen arrangerade lundabolaget Cleantech Scandinavia The Smart City Business Forum, ett nätverksmöte med 500 europeiska och internationella inbjudna delegater som samlades för att diskutera nyckelutmaningar för klimatneutrala och smarta städer. Klimatneutrala Lund presenteras och flera representanter från Lund medverkar och ställer ut under The Smart City Business Forum. Ett parallellt spår är en mässa med framtidens teknik inom livsmedelsområdet samt kontakter med Design Hub Barcelona, diskussioner inom KKN-området och nya samarbeten i textilbranschen.
Hur kan vi bo hållbart men ändå med bibehållen livskvalitet? I många fastigheter i stadsdelen Brunnshög erbjuds olika versioner av framtidens boende. Granitor är en av de fastighetsaktörer som arbetar med hållbara och smarta funktioner för att underlätta de boendes vardag. Deras Brf Life är ett bilfritt och Svanenmärkt boende utrustat med bland annat en social hub precis innanför entrén, cykelverkstad, delad tvättyta och växthus. De boende har tillgång till snabb internetuppkoppling och eget Wifi i hela huset och via boendeappen finns både praktiska boendetjänster och möjligheter till samverkan med grannarna.
I Brunnshög gör forskningen dubbel nytta. Här levererar Max IV och så småningom ESS forskningsresultat samtidigt som lågenergihusen på området får ett behagligt inomhusklimat med hjälp av restvärme från anläggningarna. Kraftringens nät, som kan bli världens största lågtempererade fjärrvärmenät, är själva stommen i det hållbara området och är samtidigt ett exempel på nästa generations fjärrvärme. Lägre temperaturer i nätet ger möjlighet att använda andra material och förläggningstekniker vilket dels möjliggör en utbyggnad i områden med lågenergihus och dels ökar möjligheten ta vara på restvärme från fler verksamheter.
Många av dagens utmaningar är så komplexa att de måste lösas genom gemensamma insatser från flera aktörer. Ett sätt att arbeta för delade och långsiktiga lösningar som sträcker sig längre än ett projekt är att koordinera en portfölj med utvalda partners och tillsamman skapa en strategi. Future by Lund utgår numera från denna logik inom våra olika teman. Här berättar projektutvecklare Katarina Scott hur Future by Lund arbetar med begreppet portfölj!
Future by Lund (FBL) har fokus på samhällsförändring som kräver en långsiktig tidshorisont, det är en arena där olika aktörer möts tvärs över gränser och det finns en öppen och tillåtande samverkanskultur där man kan lyfta och utforska idéer och få saker att hända. Det tyckte de medverkande styrelseledamöterna i FBL när de intervjuades av forskaren Emily Wise. Vid årsskiftet 2022/23 övergick Future by Lund från att vara ett projekt med Lunds kommun som huvudman till att verka som en ekonomisk förening där Lunds kommun, Lunds universitet och Lund näringsliv och organisationer arbetar tillsammans. Intervjun med styrelsen genomfördes för att sammanfatta lärdomar från de gångna tio åren och för att tala om visioner för framtiden.
Vill du veta mer om vad ett innovationsdistrikt är och hur Lund arbetar med sitt innovationsdistrikt? Under oktober och november finns tre tillfällen att lära sig mer. Den 18 oktober kommer styrgruppen, som består av Kristina Eneroth, vicerektor på Lunds universitet, Pia Kinhult, ESS och Anders Almgren, Lunds kommunstyrelses ordförande att ge en översikt och diskutera ämnet i ett arrangemang. Under Lund EU Days den 15 november finns ytterligare två tillfällen. Representanter från flera stora företag i Lund kommer under en session att fördjupa sig i hur unika samarbeten i Lund har drivit innovation och tillväxt i regionen. Därefter diskuterar en panel hur Lund Innovation District genom att vara en lekplats för demos och testbäddar ger speciella möjligheter för forskare, entreprenörer och företag att testa och förfina sina idéer i en verklig miljö.
För ungefär tio år sedan startade Vinnova innovationsplattformar i sex svenska städer – och Future by Lund är en av dem. Nu har det blivit dags att sammanfatta plattformarnas arbete. FBL:s följeforskare Emily Wise fick tillfälle att presentera sina slutsatser i samband med ett webbinarium arrangerat av RISE. Future by Lund har precis som de andra plattformarna arbetat för att möta behoven av innovation och samarbeten kring smarta hållbara städer – men har organiserat arbetet annorlunda. I Lund har arbetet skett i mellanrummet mellan det offentliga, akademi och näringslivets aktörer och FBL har mobiliserat aktörer i Lunds ekosystem för att agera tillsammans tvärs över aktörssektorer och branscher för att lösa samhällsutmaningar. ”Fantastiskt att höra en sådan här framgångshistoria”, tyckte Jonas Gumbel från Vinnova efter Emily Wises dragning.
Lund Innovation District is a place of innovation and creativity, with a playful spirit that fosters experimentation and growth. In this seminar, we will take a closer look at how Lund Innovation District serves as a playground of demos and testbeds, providing a unique opportunity for researchers, entrepreneurs, and businesses to test and refine their ideas in a real-world setting. Wherever people are curious and amused innovations will happen. We will find the future when we are having fun and explore. Welcome to the playground.
CoAction Lund är ett projekt som samlar aktörer i Lund i en storskalig förändringsprocess för att Lund ska bli klimatneutralt till 2030. Lunds kommun leder projektet och på sikt kan andra städer bli involverade – nu får satsningen en miljon kronor för att starta arbetet. CoAction Lund är utsedd till en av två piloter i Sverige som görs för att demonstrera vägen mot klimatneutralitet.
Efter Future by Lunds omstart i januari 2023 börjar föreningen nu få upp tempot, både genom det vi gör tillsammans med våra partners och medlemmar och genom nya projekt. Därför växer nu också mellanrumsteamet i FBL, med fler personer både i Future by Lund och genom nya samarbeten. Vi säger välkommen till Lars Mattiasson, Birgitta Persson, Pia Kinhult och Tilde Svensson!
Ibland är det arbete som flera aktörer utför tillsammans grunden till att en plats blir en stark nod inom ett område. I Lund är ett sådant område digitalisering, och till exempel kommun, universitet, stora aktörer i näringslivet, mindre utvecklingsbolag och stödsystem bidrar. Det här har lett till effekter i hela ekosystemet, som fler anställda, nya innovationer och nya möjligheter. Lunds universitet och Future by Lund har utvecklat en modell för att kunna kartlägga och följa portföljer för att se förflyttningar och effekter av gemensamt arbete i ett innovationsekosystem.
Lund Innovation District is a global innovation ecosystem that brings together world-class research, entrepreneurship, and collaboration within walking distance. In this session, we will delve into the concept of Lund Innovation District, explore how Lund's unique collaboration has driven innovation and growth in the region, and showcase some of the initiatives and programs that have made Lund Innovation District a leader in the global innovation landscape.
De flesta vet att spade och borste är viktiga redskap vid en arkeologisk utgrävning – men kanske är det inte så välkänt att arkeologerna numera använder också drönare, scanner, 3D-modeller och GIS-data. I Lund arbetar arkeologerna i Lund University Digital Archaeology Laboratory, det vill säga DARKLab, sedan femton är tillbaka med Lunds universitets Humanistlaboratorium för att utveckla användningen av nya teknologier. Den digitala arkeologin i Lund har blivit så framgångsrik att den lockar internationella studenter till Lund. Future by Lund har träffat Stefan Lindgren, forskningsingenjör på Humanistlabbet, och Nicolò Dell’Unto, professor i digital arkeologi och director för DARKLab, för att få veta mer om hur deras kompetenser inom olika områden har medfört att de tillsammans kunnat utveckla något helt nytt!
Under september och oktober kommer Future by Lund att genomföra en undersökning om Lund Innovation District för att få insikt i åsikterna hos de som bor, arbetar, studerar, forskar eller är besökare i området. Enkäten är en möjlighet för alla intresserade att vara med och påverka Lunds framtida innovationsdistrikt. Svaren kommer att analyseras med hjälp av AI och är grunden för en vidareutveckling av området.
Inom delar av arbetsmarknaden är bristen på kompetent arbetskraft stor, samtidigt som ett många unga går arbetslösa. Därför startades plattformen Mitt Vägval, en mötesplats med fokus på jobb och utbildning där ungdomar, föräldrar och yrkesvägledare kan hitta jobb och utbildningar samt möta företag, kommuner och regioner. Nu initieras ett pilotarbete mellan Utbildningsförvaltningen i Lunds kommun, Mitt vägval, Lunds näringsliv och Future by Lund för att stärka innehållet på plattformen genom några första presentationer av yrken och arbetsplatser för de kommande arbetstagarna.