Här hittar du det senaste artiklarna, spaningar, våra tankar, opinion, trender och andra nyheter.
I det nedlagda vattenverket på Källby i Lund provar innovationsföretag, universitet och driftverksamhet tillsammans den allra senaste tekniken när det gäller mätningar av kvalitet på dricksvatten. Sedan maj 2021 stöttar Vinnova ett projekt där man provar hur helt nya sensorer och mätinstrument fungerar för att se om de kan vara med och skapa en bättre verksamhet för vattenbolagen. En målsättning för Källby Vattenverkstad är att bidra till att allt fler mätningar kan ske online på ett kostnadseffektivt sätt.
Hur kan vi dra nytta av ny teknik för att bättre förstå var vägar ska byggas och hur de borde utformas? Det utforskas i projektet LOSC, bland annat genom att Smarta byar provar en radar som mäter hastighet längs Dörrödsvägen i Veberöd. På det här viset kan trafikflödet mätas kontinuerligt under en lång period. Radarn fångar rörelser i 180 grader och kan se skillnad på om det är gångtrafikanter eller fordon som passerar. Innovationsprojektet genomförs i samarbete med bland annat Smarta Byar för att skapa underlag för framtida trafikbeslut.
Under Genialkarnevalen 1986 hade Lars Mattiasson hand om tryckningen av karnevalströjorna. På den tiden tänkte man kanske mer på att skapa häftiga tröjor än på hållbarhet och miljö. När det nu är dags för Katastrofalkarneval i Lund är Lars tillbaka igen – denna gång med ett panelsamtal i karnevalsradion med inriktning på en hållbar textil- och modebransch. Fredagen den 20 maj klockan 14.00 kommer representanter från MAX IV, modebranschen och innovationssystemet att finnas på plats för en diskussion med studenter i radions glasbur i Lundagård.
ESA BIC Sweden startade verksamhet på Ideon Innovation under hösten 2021. Nu har rymdinkubatorn i Lund fått in en första ansökan från ett bolag och flera bolag är på väg in genom ett stort intresse för pre-inkubationsprogrammet Nordic Launch. ”Det är roligt att det finns intresse från startups som vill delta och att det börjar röra på sig”, säger Maria Lindblom, ansvarig för ESA BIC på Ideon innovation.
Textil- och modebranschen är i fokus för karnevalsradion under Lundakarnevalens första dag, fredagen den 20 maj. I karnevalsradions glasbur i Lundagård arrangeras ett panelsamtal med inbjudna gäster från olika delar av branschen. En av gästerna är Linnea Strand som studerar sociologi vid Lunds universitet och som vill lyfta fram social hållbarhet som en viktig del av hållbarhetsarbetet.
Hur många vistas i Stenkrossens lokaler? Kultur- och fritidsförvaltningen och lundabolaget Sensative undersöker just nu i ett innovationsprojekt hur de med hjälp av sensorer kan mäta hur många som använder lokalerna. På så vis får kommunen viktig statistik som kan skapa möjligheter att se till att lokalerna nyttjas på bästa vis.
Sedan 2013 har den svenska innovationsmyndigheten Vinnova gett stöd till projektet Future by Lund. Handläggaren Göran Andersson kom till Lund både för att prata om åren som gått och om hur samarbetet ska se ut i framtiden. ”Future by Lund är ett läroexempel för oss, nu gäller det för oss att omsätta detta i våra satsningar, säger Göran Andersson, handläggare på Vinnova.
I morgon fredagen den 20 maj är det dags! Då startar Lundakarnevalen, och textil- och modebranschen är i fokus för karnevalsradion. I karnevalsradions glasbur i Lundagård arrangeras ett samtal med inbjudna gäster med anknytning till textil och mode mellan klockan 14 och 15. En av gästerna är Fredrik Timour från Fashion Innovation Center som efterlyser en digitalisering av hela branschen.
De senaste åren har vi både haft kraftiga regn och torra perioder med bevattningsförbud. Det här har gjort många mer medvetna om hur vi hanterar vatten. Under hållbarhetsveckan i Lund i maj bjöd VA SYD på en vattenvandring för att visa några exempel på hur de arbetar med dagvattnen i projektet ”Tillsammans gör vi plats för vattnet”. Detta är ett spjutspetsprojekt där VA SYD testar nya arbetsmetoder och driver nya samarbeten med många aktörer för att öka motståndskraften i ledningsnätet vid skyfall.
Brunnshög ligger alldeles intill E22:an – ändå är ambitionen att högst en tredjedel av persontransporterna till området ska ske med bil. Därför jobbar Brunnshögsprojektet med en mängd lösningar som gör det enkelt att välja bort bilen. Spårvagn, sopsug, bilpooler och trevliga gång- och cykelvägar samverkar för att ge brunnshögsborna bilfri livskvalitet!
Textil- och modebranschen har flera utmaningar inom hållbarhetsområdet. Många av materialen som använda framställs på sätt som är kostsamma för miljön – och sedan när kläderna inte längre används går en stor del av dem till förbränning. Det här är utmaningar som passar väl för en forskningsanläggning som MAX IV i Lund att försöka hitta lösningar på, till exempel genom att undersöka nya hållbara material och nya sätt att återvinna textil. Här ger de båda forskarna Selma Maric och Kim Nygård på MAX IV en bild av vad forskningsanläggningen kan bidra med.
Textil- och modeindustrin har stor påverkan på klimat och miljö. För att förändra branschen lanseras våren 2022 acceleratorprogrammet NEST, som har skapats av fyra inkubatorer från olika delar av Sverige. En av deltagarna i programmet var Beskow von Post som hjälper företag att förvandla det som är textilavfall till användbara produkter. Ambitionen är att sluta de textila kretsloppen. ”Vi vill förlänga livet på varje fiber”, säger Caroline von Post, en av grundarna.
Sedan slutet av 2021 är professor Trevor Forsyth ny föreståndare för LINXS. Hans uppdrag är att skapa forum som främjar bästa möjliga vetenskapliga nyttjande av ESS och MAX IV och bygga broar mellan nationella och internationella arenor, mellan forskare inom olika områden men också mellan redan etablerade forskare och nästa generations forskare.
Vombsjösänkan i Sjöbo, Lunds och Eslövs kommuner är ett område som levererar mat och vatten till många människor. Där finns speciella naturmiljöer och väldigt hög artrikedom, samtidigt som många människor bor i området och ännu fler söker sig dit på sin fritid. Området är så unikt att en ansökan om att bli ett biosfärområde har lämnats in till Unesco – och om den skulle bifallas blir detta det första biosfärområdet där man också tar kulturella och kreativa näringar till hjälp för att både utveckla och bevara ett naturområde.
DigIT Hub Sweden blir en av fyra EU-finansierade hubbar som placeras i Sverige. Hubben drivs av 29 organisationer och samarbetspartners. Lunds kommun är med i partnerskapet som också består av andra kommuner, regioner, högskolor och företag i Sydsverige. DigIT Hub Sweden ska stimulera en bred användning av digital teknologi bland sydsvenska organisationer.
Mobilitet på Tvärs är ett dansk-svenskt projekt som har genomförts tvärs över både kommun- och landsgränser, transportslag och i städer/på landsbygden. Den 14 september kommer deltagarna att summera och dela med sig av alla erfarenheter från projektet. Läs mer och passa på att anmäla dig redan nu!
När Brunnshög planeras och byggs är hållbarhetstanken viktig – och det ska bland annat märkas på trafiken. Tanken är nämligen att resorna till och från området ska utgöras av minst en tredjedel gång- och cykelresor och minst en tredjedel kollektivtrafikresor medan det ska vara högst en tredjedel bilresor. Nu ska det här mätas − och flera bolag i Lund samarbetar nu i ett innovationsprojekt för att hitta gemensamma lösningar på hur man kan mäta på ett effektivt sätt.
Med ett späckat program med tal av bland andra universitets rektor Erik Renström, entreprenören David Polfeldt och Lisa Lang från EIT Climate KIC blandat med debatter med till exempel representanter från textil- och modebranschen gjorde Lunds universitet ett mycket intressant avstamp inför arbetet inom en KIC inom Kulturella och kreativa sektorer och näringar. Nu går det att se filmen!
Epi är en sorts människoliknande robot som finns på avdelningen för kognitionsvetenskap på Lunds universitet. Ögonen är stora och det är viktigt eftersom forskare inom humaniora använder robotarna för att studera interaktionen mellan robot och människa. Arbetet med robotarna har nu kommit så långt att även andra kan få använda dem i experiment. Det här ger möjlighet för innovativa konstellationer med forskare från olika discipliner men också för representanter från näringslivet att undersöka skärningspunkten mellan mjuka värden och robotteknik.