Creatives & Changemakers

Personlig hållbarhet, del 2: Kampsportaren William Seth-Wenzel berättar om varför man ska våga be om hjälp i tid

Caroline Wendt
March 27, 2020

Vad kan entreprenörer lära sig av professionella atleter när det gäller hållbarhet? Mycket visade det sig när den svenska finalen av Creative Business Cup inleddes med en paneldiskussion om personlig hållbarhet. Entreprenörerna fick lära sig några framgångsfaktorer som är viktiga även för en startup. William Seth-Wenzel, årets kampsportare 2019 och världsmästare i jujutsu, talade bland annat om att våga sätta sig själv i fokus och att be om hjälp när det behövs!

In English.

Idrottare måste balansera kort- och långsiktiga presentationer och det är viktigt för dem att må bra och vara motståndskraftiga för att de ska kunna nå konkreta resultat. Även om man gör något man verkligen brinner för kan det ibland behövas en paus eller ett samtal med någon som kan hitta helt nya angreppspunkter på de utmaningar man ställs inför.

William Seth-Wenzel är kampsportare med både VM och EM-guld i jujutsu. 2019 utsågs han till Årets Mästare och Årets Kampsportare på Kampsportgalan. William är också student på KTH.

William Seth-Wenzel - vad driver dig att fortsätta med idrotten?

– Främst är det att jag trivs med idrotten och får ut något av den. Så länge jag känner att jag utvecklas och har mål att kämpa för kommer jag att fortsätta. Det är när det blir mer jobbigt än kul och givande som man slutar – eller borde sluta. Man kan fortsätta att kämpa om man bedömer att det vänder i en framtid som är hyfsat nära, annars kommer det inte att funka i längden. Jag tror att många företagare kan känna just den stressen och låter det kanske gå för långt.

Mental hälsa är ett ämne som diskuterats mycket inom idrotten de senaste åren. Du har vunnit EM och VM men har också varit hos idrottspsykolog – berätta varför?

– Från början hamnande jag inte där frivilligt. Det var förbundskaptenen som gav mig möjligheten att prata med någon eftersom jag hade en period när jag inte var lika glad som vanligt. Först tänkte jag att "jag som idrottare ska väl inte behöva det här, jag som tävlar med mig själv som vapen". Efterhand märkte jag hur mycket det gav och att psykologen fick mig tänka annorlunda. Han visade en lösning som bara han hade kunnat ge eftersom han stod utanför min vanliga värld. Lösningen var fokuserad på mig och ju mer jag gick till psykologen desto bättre gick idrotten. Mitt råd är att man ska våga ta hjälp i tid och ta möjligheten att börja jobba proaktivt.

Det krävs mycket disciplin av elitidrottare och många tvingas välja mellan vänner och träning. Hur har du tänkt?

– Elitidrottare uppoffrar många saker men jag vill inte offra saker som jag tycker är viktiga. Jag behöver ett liv som idrottare och ett liv utanför. Om jag skulle behöva ge upp något som är viktigt får jag prioritera om. Kanske kan jag ta bort en halvtimme på ett pass. Man ska se till att offra rätt saker, annars tycker man inte det är roligt. Inför förra VM var jag i valet och kvalet. Jag studerade heltid på KTH, ville vara med vänner, hade ett extrajobb och var tveksam till om jag skulle orka trycka allt detta till sidan. Då gjorde jag det på mitt sätt och la in alla delar av livet som jag vill ha med. Jag tränade mindre men mer optimerat och eftersom jag fick tid för annat mådde jag bra.

Hur kan man skapa ett hållbart personligt liv som entreprenör?

– Våga vara självisk! Sätta först dig själv i fokus, därefter kan man hjälp andra och vara en inkluderande person.

Del 3 kommer att handla om Rob Haans som bland annat berättar om hur viktigt det är att sätta människan i centrum och teamets betydelse både för idrottare och entreprenörer. Rob Haans har egna erfarenheter som trefaldig världsmästare i jujutsu och som svensk förbundskapten för svenska jujutsu-landslaget.

Creative Business cup är en internationella tävling men finalen 2020 som skulle arrangerats i Köpenhamn är nu inställd. Den svenska finalen hölls i mars 2020 med xPlot som arrangerar i samarbete med Lunds Kommun och Future by Lund. Inför den svenska finalen i Creative Business Cup medverkade fyra representanter med erfarenheter från toppidrotten för att inspirera entreprenörerna med sitt sätt att tänka på prestation. I panelen fanns William Seth-Wenzel, med VM- och EM-guld i jujutsu och student på KTH, Susanne Gunnarsson, med sammanlagt 17 VM- eller OS-medaljer i kanot, nu med jobb både som tränare, föreläsare och behandlingsassistent och Rob Haans, med flera egna VM-medaljer och numera svensk förbundskapten i jujutsu. Med på länk fanns Klara Svensson, före detta professionell boxare med flera VM-titlar och numera egenföretagare. Debatten leddes av Jakob Wikenstål med både akademisk examen inom sports management och erfarenheter inom entreprenörskap genom jobbplattformen Sportidealisten.

Samtalet kom att handla om hur det är att varje dag leverera något som tar en framåt och att hålla fast vid sina stora mål och drömmar. Det handlade också om hur man kan arbeta för att teamet ska fungera men också att våga vara självisk och tydlig när man ber om hjälp så att man får det man verkligen behöver.

Del 1: Susanne Gunnarsson – mental styrka

MER ATT LÄSA
Se alla artiklar