Creatives & Changemakers

”En tidmaskin i fickan”– idén upptäcktes under The Creative Tour

Caroline Wendt
October 17, 2019

Den nya digitala stadsvandringen Be Here Then där man kan se hur Lund såg ut förr i tiden var en gång en idé som Charlotte Rodenstedt kom med till acceleratorprogrammet The Creative Tour där Future by Lund var en av arrangörerna. När appen lanserades var flera tidningar på plats, och Charlotte var också med SVT:s nyhetsprogram. "Det känns så klart superroligt att detta fått en sådan uppmärksamhet! Jag är så lycklig att vårt lilla projekt nu blivit verklighet och fått ett sådant genomslag", säger Charlotte Rodenstedt.

Apputvecklaren Be Here Then AB har i samarbete med Lunds stadsarkiv och Lund Tourist Center skapat en digital stadsvandring genom Lund. Bilder av Lund från tiden mellan 1850 och 1980 har hämtats från Stadsarkivet och kan med appens hjälp jämföras med hur det ser ut idag. Till varje bild finns en förklarande bildtext på både svenska och engelska.

I appen får man upp en karta över sitt närområde tillsammans med markeringar över var det finns en bild. I Lund kan den som vill starta vid järnvägsstationen och sedan gå en runda som går via Stadsparken, Nöden, Mårtenstorget, Domkyrkan och Clemenstorget. När man nått en kartmarkering gäller det att flytta sin mobil efter pilar som dyker upp på skärmen – och när vinkeln är den rätta visas bilder av hur platsen sett ut en gång i tiden.

– Det är som att ha en tidsmaskin i fickan, säger Charlotte Rodenstedt från Be Here Then AB som ligger bakom appen. Stadsarkivet har gjort ett fantastiskt jobb och letade i ett första urval fram 300 bilder. Vi valde dem som vi tyckte passade bäst för en runda.

Idén till appen fick Charlotte Rodenstedt när hon själv ville veta av hur det sett ut i hennes närområde.

– Det var när jag bodde på Lugnet i Malmö som jag blev intresserad av hur stadsdelen sett ut en gång i tiden. Det fanns bilder men jag hade svårt att se var de var tagna. Då pratade jag med min vän Jamie Cockburn som är utvecklare och vi bestämde oss för att göra en app.

Det var under The Creative Tour som Charlotte först presenterade sin idé om en historisk app. The Creative Tour är en inkubator som arrangerades av innovationsplattformen Future by Lund som ingår i näringslivskontoret i Lund. Efter utvecklingsarbete i The Creative Tour deltog Charlotte också i The Creative Cup. Detta medförde att Lunds kommun bestämde sig för att vara med och göra en lundaversion av appen.

– För mig var The Creative Tour (och framför allt hjälpen från Lars Mattiasson) ovärderlig! Jag fick hjälp med att göra en affärsplan och reda ut både hur appen skulle fungera och hur det skulle bli ekonomiskt genomförbart. Det var även genom The Creative Tour/Future by Lund jag kom i kontakt med Lund Tourist Centre.

The Creative Cup medförde också att Lunds kommun bestämde sig för att vara med och göra en lundaversion av appen.

– Att kunna presentera appen är trevligt ur flera perspektiv för Lunds kommun, säger Petra Öhlin Lindeheim, näringslivsutvecklare. Det är roligt att kunna erbjuda en ny upplevelse både för lundabor och för besökare. Det är också bra att kunna tillgängliggöra historia genom den bildskatt som finns. Den tredje aspekten är ur näringslivssynvinkel. Charlotte kom med en innovativ idé till vår innovationsplattform Future by Lund och nu har vi har fått vara med och se idén bli verklighet.

För Stadsarkivet blev det en annorlunda uppgift att vara med om att plocka fram materialet.

– Det här är ett fantastiskt initiativ, säger stadsantikvarie Henrik Borg. Det är roligt att appen lyfter kulturhistoria som en resurs. Jag har själv testat appen och det är kul att hitta rätt riktning med mobilen och att känna historiens vingslag. Det finns mycket skrivet om Lund men detta blir en länk till något som är lättare att ta till sig.

Be here then-appen blir också ett sätt att röra på sig.

– När jag nyligen provade rundan blev det en promenad på 3-4 timmar och stegräknaren noterade ungefär 11 000 steg, berättar Charlotte.

Appen Be Here Then är gratis att ladda ner och använda. Appen finns i en betaversion i Helsingborg och förhoppningen är att fler städer vill vara med.

Charlotte Rodenstedt visar appen Be Here Then.
Related videos to category:
Creatives & Changemakers
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar