Innovation

Innovationer med hjälp av unga

Caroline Wendt
March 28, 2018

I italienska småstaden Giffoni använder man ungas idéer för att stärka regionen. Luca Tesauro, en av grundarna till Giffoni Innovation Hub, var i Lund och berättade hur man arbetar inom de kulturella och kreativa näringarna – och ville vidga den smarta staden till att istället vara en Smart Community.

I södra Italien, strax utanför Neapel ligger den lilla staden Giffoni Valle Piana, med cirka 12 000 invånare. 1971 fick en 17-årig pojke en idé – han ville göra sin stad till platsen för den viktigaste barnfilmfestivalen. Han samlade ihop pengar och fick igång Giffoni filmfestival. Varje år kommer tusentals barn till festivalen för ett speciellt koncept där de får se och lära sig göra film. Festivalen har blivit mycket inflytelserik och varje år kommer totalt cirka 100 000 gäster – till exempel familjer men också den internationella filmbranschen –  till festivalen i den lilla staden.

Vanan att genomföra något stort och arbeta med unga ledde till att Giffoni Innovation Hub grundades i januari 2015. En av medgrundarna var Luca Tesauro som fanns på plats i Lund på Smart & sustainable city innovations för att berätta hur man arbetar med att ta lyfta fram ungas idéer inom kulturell och kreativ industri och social innovation.

‑ Vi har ett uppdrag från EU där vi ska träna unga människor att bli entreprenörer och se vad den digitala världen kan ge dem för möjlighet. Det är de som kommer att bli de nya entreprenörerna och som skapar de nya jobben. Vi kan skapa nya möjligheter och arbetar mycket med skolor men också med till exempel Google och Cisco för att förstå vad studenternas nya jobb kan bli.

Orsaken till att Giffoni får stöd av både EU och den italienska regeringen är att många unga lämnar regionen. Satsningen ska göra att de kan skapa jobb som gör att de kan stanna i södra Italien.

Giffoni Hub arbetar bland annat tillsammans med bland annat Monterrey i Mexiko och The Creative Plot i Lund med att skapa gemenskaper för ett urval av unga och talangfulla i vad man kallar Dream Team. Grupperna får jobba med specifika projekt inom social innovation, till exempel inom miljöområdet eller den kreativa sektorn.

‑ Det här är en av de största sakerna vi gör, berättar Luca Tesauro. Det handlar om vilken energi vi kan få från till exempel Sverige och vilken energi vi kan ge dem. Sammantaget är det något nytt som vi kan dela.

Luca Tesauro kommer själv från Neapel men menar att han i betydligt mindre staden Giffoni har hittat sin plats i världen – med närhet till naturen och lite mer tid över för att göra annat än att jobba.

‑ Jag tycker att man istället för att prata om Smart City ska tala om hur man kan hitta pengar och möjlighet att bo i smarta samhällen istället. Många turister kommer till södra Italien. Giffoni kan vara en plattform som man kan använda för att stanna en månad.

Se mer från mötet i filmen nedan

 
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar