Innovation

Leken skapar vår framtid

Caroline Wendt
September 13, 2017

Vi tror ofta att det som för utvecklingen framåt är att vi uppfinner det som vi verkligen behöver – men så är det inte alltid. Författaren Steven Johnson visar med sin senaste bok ”Wonderland” att många av de bästa innovationerna istället kommer ur människans lust att upptäcka och leka.

Steven Johnson är en amerikansk populärvetenskaplig programledare och författare. Han har tidigare utvecklat sina tankar om hur riktigt bra idéer uppstår. I boken ”Where good ideas come from” hävdar han att de bästa idéerna uppstår när människor samlas och delar med sig. Därför ser Johnson till exempel en stor nytta i öppna innovationssystem.

Nu har Johnson väckt ny uppmärksamhet med boken ”Wonderland - How Play Made the Modern World”. Där berättar han att det första som stenåldersmänniskan gjorde när den väl lärt sig att skaffa mat och skydda sig var att uppfinna flöjten, enbart för att det var roligt. Genom en lång resa över rader av lustfyllda uppfinningar visar Johnson hur det ena leder till det andra och flöjten och musiken till sist blir till dagens datorer. Påfallande ofta är det upptäckarlust och lek som ligger bakom de stora idéerna menar Johnson, och om man vill veta vad som kommer att ske i framtiden ska man leta där människor har som allra roligast.

 

I Svenska Dagbladet skriver Anders Mildner om boken: ”Den brännande frågan handlar såklart om något annat: samtiden. För vad innebär det om Johnson har rätt? Om en stor del av den mänskliga innovationen föds ur lek och kultur för upplevelsernas egen skull och inget annat – drar vi verkligen rätt lärdomar för vilka värderingar vi tillämpar i samhället och livet?”.

Fler recensioner:

New York times

The Times. 

Related videos to category:
Innovation
Tags
No items found.
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar