Future Living & Spaces

Lundaföretag i cleantechtoppen

Caroline Wendt
February 26, 2019

116 startup-företag från Norden och Baltikum ansökte till The Nordic Cleantech Open och nu har 25 toppföretag sållats ut. I mitten av mars kommer de 25 miljöteknikföretagen att presentera sig för en internationell jury bestående av riskkapitalister och multinationella företag på Trolleholms slott. Med i urvalet finns två företag från Lund – Vultus och Elonroad.

Nordic Cleantech Open är en startup-tävling för miljöteknikföretag från Norden och Baltikum. Tävlingen arrangeras av Cleantech Scandinavia. 116 cleantechföretag fick chansen att presentera sina idéer för juryn och av dem valdes alltså 25 företag ut.

– Det här visar att det är tryck i cleantechinnovationerna i Norden, säger Magnus Agerström, arrangör och vd på Cleantech Scandinavia AB. Det är viktigt att vi nu har presenterat 116 nya case för investerarna. Sedan har vi graderat innovationer utifrån olika aspekter och genom det tagit fram en topp-25 listan som gör att vi har ett urval att sätta fokus på.  

Topp-25 företagen har valts ut baserade på deras innovationsnivå, marknadspotential och teamets potential. Härnäst kommer de 25 företagen att möta juryn på Trolleholms slott den 16-17 mars där de ska presentera sina verksamheter.

– För företagen är det ett bra tillfälle att bli presenterade på den internationella marknaden, menar Magnus Agerström. Dessutom är det bra för dem att få feedback från experterna i juryn.

De tio bästa bolagen går sedan vidare till en final som är den 21 maj i Stockholm, där de kommer att presentera sig en sista gång inför investerarna för att en vinnare ska kunna koras.

Lundaföretagen Elonroad och Vultus är alltså två av de 25 kvarvarande företagen Båda finns med i samarbetet kring Future by Lund.

Elonroad är företaget bakom idén till den elväg som Elväg Syd planerar på Getingevägen I Lund. I Elväg Syd ingår förutom Elonroad  Lunds kommun, Lunds universitet, VTI, Innovation Skåne, Kraftringen, LTH, Skånetrafiken, Solaris Buss och Ramboll. Elonroad utvecklar en elväg där laddstrukturen förser de elektriska fordonen med laddning, både när de kör och då de står stilla. En avtagare under fordonet gör att batteriet laddas från en skena på vägbanan. Skenan är bara aktiv då fordon finns ovanför, vilket gör strukturen säker även i stadsmiljö.  

Dan Zethraeus och hans Elonroad är med bland de 25 främsta cleantechbolagen i Nordic Cleantech Open.

Vultus AB erbjuder ett satellitsystem för precisionsodling inom lantbruk. Genom satellitbilder och AI gör Vultus analyser av odlingarna. Teknologin gör det möjligt för jordbrukare över hela världen att odla starkare plantor till lägre kostnad och med minskade skador på miljön. En fördel är att systemet stoppar övergödning av jorden. Företaget Vultus upptäcktes i Lunds kommuns inkubator The Creative Plot under Barcamperturnén 2015/2016.

Ytterligare två företag - Improbed och Passenger One AB - kommer från Skåne.

...
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar