Co-Create

Studenterna uppmuntras att samverka

Caroline Wendt
February 8, 2018

I Odense har universitetet satsat på miljöer som ska främja innovationer och startups. Studentområdet Cortex Park är byggt speciellt för att främja entreprenörer. Där finns inkubatorer, öppna labb och lokaler där man kan skapa prototyp. Och intill finns ett nybyggt hus med lägenheter för en del av entreprenörerna.

Sine Berg är chef för studentinkubatorn och visar runt i de nya lokalerna för entreprenörer som byggts en bit från Odense centrum. En trappa upp finns en u-formad lokal där studenter sitter ensamma eller i grupper i en inkubator.

‑ Vi vill skapa en multidisciplinär inkubator. Vi har fem fakulteter och visst kunde man haft en hub till varje men vår strategi är att blanda, berättar Sine Berg.

Hela entreprenörsverksamheten är under konstruktion. I nuläget har man cirka 100 startups på plats. Varje vecka kommer flera nya ansökningar så verksamheten växer snabbt. Redan när studenterna gör sin ansökan till en entreprenörsplats markerar universitetet att man vill ha studenter som samarbetar.

‑ I studenternas ansökan fokuserar vi förstås på deras motivation och deras potential men också på hur mycket de vill engagera sig i sin omgivning, säger Sine Berg. De får ange vad de kan bidra med och vi kan se att arbetet här gör att de får kontakt och skapar nya tvärdisciplinära team med en större potential för succé än på inkubatorer där man inte blandar.

Blir man antagen till entreprenörsprogrammet får man stanna så länge man är student, förutsatt att man fortsätter att utvecklas. När studenterna börjar närma sig examen ger inkubatorn hjälp med de kontakter till lokala, nationella och internationella nätverk som kan behövas efteråt.

‑ Många studenter arbetar med intressanta projekt men slutar med dem när de har studerat färdigt, säger Sine Berg. För oss är det viktigt att få dem att fortsätta med projekten.

I huset finns också lokaler där det passar att göra prototyper, en fotostudio och möjligheter att utnyttja forskningslabben.

‑ Meningen är att det ska vara mer sömlöst att starta ett företag eftersom allt finns i huset.

Förutom inkubatorn finns andra aktiviteter. En är ett talangprogram i entreprenörskap som räknas in i examen. Här fokuserar man på eliten och tar kontroll över hur ett team arbetar tillsammans för att skapa ett företag, till exempel inom robotar, som är ett av Odenses specialområden.

Intill Cortex finns också ett nybyggt bostadshus. Där får studententreprenörerna chans att bo och det ger möjligheter att skapa en ytterligare gemenskap för entreprenörer.

De 80 som jobbar inom forsknings- och innovationsavdelningen SDU RIO finns alla i huset.

‑ Alla finns här så nu de kan samverka mer än innan vi hade organisationen. Här finns ett nära samarbete både med forskning och de som jobbar med affärskonsultation, avslutar Sine Berg.

Related videos to category:
Co-Create
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar