Moving Things & People

Ta en digital busstur i Lund

Caroline Wendt
March 13, 2018

Ett alternativ att minska de fossilfria transporterna är att ladda elbussar via skenor på vägbanan. I Lund har företaget Elonroad ett koncept där laddskenor skulle kunna läggas ut på vissa delar av en busslinje. För den som är nyfiken går det att ta en virtuell tur redan nu!

Ge dig ut på en virtuell resa genom centrala Lund med en elbuss som laddas genom en skena på vägen. Det är Statens väg och transportforskningsinstitut (VTI), Rise Viktoria och Lunds kommun som presenterar en studie av en busstur genom att använda en körsimulator.

Elvägen bygger på Elonroads koncept, som innebär att en pickup under bussen tar upp el från en skena i vägbanan. Fördelen är att laddningen kan göras utan att bussen behöver stanna. När man lägger ut laddskenorna behöver man ta hänsyn till trafiksäkerhet och kulturmiljöer. Studien visar att det är lätt för busschauffören både att förstå hur det funkar och att se till att bussen hålls i en bra position för att ladda. Dessutom kan laddningen vara så effektiv att den ger tillräckligt med energi till bussen.

 
Related videos to category:
Moving Things & People
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar