Energy

Testbed-event för energisnålare LTH

June 12, 2016

I veckan bjöd Akademiska Hus, Sustainable Business Hub, Urban Magma och Future by Lund in miljöteknikföretag och innovatörer till ett Testbed Event för att hitta produkter och lösningar som kan öka energieffektiviteten hos byggnaderna på LTH-området.

Inom ramen för Future by Lund samarbetar Akademiska Hus och Sustainable Business Hub för att hitta lösningar på de utmaningar det innebär att energirenovera byggnaderna i LTH-området. Det handlar om att nå ambitiösa hållbarhetsmål och samtidigt bevara arkitekturens gestaltning och vårda fasaderna. Eventet är ett sätt att snabbare hitta de nya lösningarna och nå miljömålen.

Akademiska Hus region Syds energistrateg Li Lövehed inledde dagen med att presentera de utmaningar man ser framför oss och vad man behöver hjälp med. Därefter fick 16 olika företag presentera sina produkter, tjänster eller lösningar för en panel från Akademiska Hus, Lunds universitet och Lunds kommun. Varje företag fick fem minuter på sig ”pitcha” sina bästa idéer och övertyga juryn om att deras lösning var den bästa.

– Campus Lund innebär en utmaning när det kommer till energieffektiviseringar eftersom en stor del av fastighetsbeståndet är från 1960-talet. Samtidigt som vi inte får göra större förändringar i byggnaderna så ser användningen väldigt annorlunda ut nu än när de byggdes. Många fler studenter och anställda vistas här nu jämfört med då, och även lokalanvändningen har förändrats på ett sätt som gör att det krävs mer energi till exempel för att hålla ett behagligt inomhusklimat. Att på det här sättet samla företag som får presentera sina förslag på energieffektiviseringsåtgärder är ett sätt för oss att få upp ögonen för nya idéer och lösningar på området, säger Li Lövehed.

Efter Testbed Event kommer Akademiska Hus att utvärdera de presenterade förslagen tekniskt och ekonomiskt för att se hur och om de passar in i den egna kravställningen.

Läs Sydsvenskans artikel om eventet här.

Related videos to category:
Energy
Tags
No items found.
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar