Digital Cities & Citizens

Innovation Skåne: Det uppkopplade gröna samhället i danskt-svenskt projekt

February 28, 2023

Projektet InnoTech Task Force är ett dansk-svenskt projekt som ska undersöka hur digital teknik och data kan användas för att göra en grön omställning. Med i projektet från Sverige är bland andra Innovation Skåne och kommunerna Tomelilla och Ängelholm.

I projektet InnoTech Task Force samlas nitton danska och svenska partners för att diskutera, hur man kan skapa en tvärregional arena – en TaskForce – som skall främja innovation inom en grön omställning, hållbara städer och landsbygd. Projektet leds av danska Gate 21 och på den svenska sidan finns Innovation Skåne. I projektet är det tänkt att kommuner, regioner, akademi och företag tillsammans ska testa lösningar där data och ny teknik står i fokus. Några sådana lösningar skulle kunna vara att optimera flödet i tätorten för att skapa bättre utrymme och förutsättningar för cykling och promenader, att göra modeller av staden i 3D för att till exempel underlätta placering av solceller och att man genom digitala tvillingar av byggnader skapar en bättre skötsel av fastigheter som kan energioptimeras. Förståelsen av data skulle också kunna leda till åtgärder inom vattenområdet eller kunna öka medborgarinflytandet tillsammans med det sociala nätverket i byar.

Projektet hade kick-off i Lund i februari 2023, och då passade den danska-svenska gruppen på att göra en bussresa till Smarta byar i Veberöd. I Veberöd i östra delen av Lunds kommun har Smarta byar som mission att undersöka vad digital teknik kan göra för ett mindre samhälle – som komplement till den smarta staden.

Projektet InnoTech TaskForce

Finansiär: EU:s Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak 60 %

Projektledning: Lise Søderberg, Gate 21 med stöd av Innovation Skåne och Faelleskabet for dynamisk data.

Partners: Gate 21, Innovation Skåne, Höje Taastrup, Fredriksberg, Århus, Guldborgsund, Region Sjaelland, We Build DK, Akilay, Tomelilla kommun, Ängelholms kommun, Gov Tech Midt, RUC, DTU, Zealand Academy, RISE, Högskolan Halmstad.

Projekttid, förstudie: januari – juni 2022

Huvudprojekt: 2023 – 2025

Relaterade filmer
No items found.
Kontaktperson
Finansieras av
Fler projekt