Digital Cities & Citizens

SOM II, delprojekt: Cykelspårning och stöldsäkring

March 4, 2024

När Jan Malmgren i Veberöd umgicks med vänner plingade det plötsligt till i hans mobil. Mobilen visade att hans cykel börjat röra på sig och alltså var stulen. Det tjuvarna inte visste var att cykeln var försedd med en sensor som larmar om cykeln flyttades och att den dessutom skickade uppdateringar i realtid om var cykeln befann sig.

In English.

Byutveckling arbetade inom konceptet Smarta byar  i Veberöd bland annat med att stöldskydda cyklar tillsammans med cykeltillverkaren Degavi AB, Polisen och Future by Lund. Avsikten var att hitta sätt att stoppa cykelstölderna genom att cyklarna försågs med sensorer. Sensorerna sände signaler via Telias NB-IoT-nät som redan var installerat i byn.

I testprojektet var fem cyklar försedda med sensorer. När cykeln rörde sig med tillhörande mobiltelefon i närheten hände inget – men skulle cykeln röra på sig utan att telefonen var på plats levererade en app ett larm till mobilen.

– En notis skickas ut till mobilen om att cykeln är i rörelse, berättade Jan Malmgren på Smarta Byar i en intervju från 2019. Ägaren får frågan om mobilen är utlånad eller om den är stulen. Om den är stulen kan man via mobilen välja att skicka ärendet vidare till polisen. Om polisen skulle hitta en stulen cykel ska det också finnas en funktion som gör att de kan avläsa vem som är ägare.

Första larmet för en stulen cykel kom i oktober 2019 och av en händelse var det just Jan Malmgrens cykel som blev stulen. Jan åt middag med några vänner när han hörde ett pling från mobilen.

– Din cykel är nu på Skolgatan, Skolgången, Dörrödsvägen… löpande fick jag besked om var cykeln befann sig. Jag passade så klart på lägga upp det på byns Facebooksida så att byn kunde vara med och följa var cykel fanns. Slutligen hamnade den på Maltgatan och det var där jag hittade den när jag och mina vänner tog bilen dit, berättade Jan Malmgren.

Första riktiga larmet visade alltså att systemet fungerar – men gav också Jan Malmgren nya tankar om hur systemet mot cykelstölder kan utvecklas.

– Eftersom jag hela tiden uppdaterade via Facebook var min cykel befann sig kan det hända att cykeltjuvarna fick upp ögonen för att de var iakttagna, menade Jan. Dessutom insåg jag att vi har en unik möjlighet – så fort en cykel stjäls kan vi lägga ut en uppdatering och så kan en hel by hålla uppsikt efter cykeln.

Många av byborna är anslutna till byns digitala kommunikationsplattform veberod.nu genom hemsida, Facebooksida och app, och därigenom kan information om byns spridas samtidigt som det är lätt att lyssna av vad byborna tycker om de nya lösningarna.

– Vi vill skapa en stöldskyddad by där det helt enkelt inte ska vara lönt att stjäla cyklar, berättade Jan Malmgren. Vårt projekt är både en form av produktutveckling men också en möjlighet att testa vad byborna tycker.

– Vi ser positivt på att vi med hjälp av den tekniska utvecklingen kan förhindra cykelstölder, som är Lunds vanligaste brott, sa Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund i en intervju 2019. Det här kan hjälpa oss att arbeta brottsförebyggande eftersom man kanske inte vill stjäla cyklar som är utrustade med den här tekniken. Med

sensorernas hjälp kommer vi att kunna hitta stulna cyklar och kanske med tiden också andra föremål.

Projektet visade att stöldsäkring av cyklar med hjälp av sensorer är en möjlighet.

– I projektet fick vi ihop en fungerande produkt i form av en app, berättade Jan Malmgren. Det som återstår är att lösa hur man lyckas gömma antennen till sensorn, till exempel i cykelns ram eller i en ringklocka.

Fakta delprojekt Cykelspårning och stöldsäkring

Projektet är ett delprojekt i SOM-projektet är en del av det Strategiska innovationsprogrammet för Sakernas internet, IoT Sverige som finansieras av Vinnova. Anders Trana på Future by Lund var projektledare för hela projektet. Projektet startade den 1 september 2017 och pågick till december 2020.

Projekttid: 2018-10-01 - 2019-12-31

Projektledare: Jan Malmgren, Byutveckling

Projektpartners: Byutveckling, DeGaVi, Kommunpolisen Lund, Lunds kommun, Gränspolisen, Telia

Fler projekt