Unexpec

A forum where art, science, business, creative industries and philosophy come together to shape the future.

CoGovernace: En karta för hur klimatomställningen kan göras i en stad

Lunds kommun är i stort sett fossilfri i den egna verksamheten. Hela stadens elsystem samt värme- och kylsystem är fossilfria, och innovativa lösningar infogas hela tiden i helheten. Ändå behöver staden göra mer för att nå klimatneutralitet, och kommunens egna beräkningar visar att endast en mycket liten del av de åtgärder som ses som nödvändiga ligger under kommunens beslutanderätt. Därför arbetar man med att etablera ett nytt tillvägagångssätt, där privata intressenter och hushåll kan engageras i omställningen. Hur det här ska gå till utarbetar kommunen tillsammans med universitet, Future by Lund och stadens aktörer i det EU-finansierade projektet CoGovernance.

Innovationsområde

Projekttid

2025-2026

Kontaktperson

Peter Kisch

Projektpartners

Lunds kommun
Miljöstrategi AB
Lunds universitet

Finanisär

Erfarenheterna från tidigare pilotprojekt visar att samarbetet mellan olika berörda parter om genomförande, skalning och finansieringslösningar är avgörande för att möjliggöra en omställning till klimatneutralitet i hela staden. För de flesta städer i Europa uppskattas det att av de nödvändiga åtgärderna ligger 15–20 % inom och 80–85 % utom de lokala myndigheternas direkta kontroll. I Lund visar färska beräkningar att siffrorna är 5 % / 95 %. För Lund är samarbete nödvändigt och en viktig utmaning är hur man ska styra ett sådant samarbete. *

CoGovernance möjliggör att klimatomställningen kan göras tillsammans med flera aktörer inom den privata sektorn, där den dominerande delen av besluten, åtgärderna och investeringarna behöver komma. Arbetet kommer att kompletteras med en ny typ av lokala klimatkontrakt, vilket möjliggör ökade åtaganden över tid. Detta kommer att kombineras med den portföljstyrning av klimatprojekt och det effektuppföljningsarbete som CoPilot använder.

Lunds kommun använder Future by Lunds modell för styrning av innovationssamverkan med tre distinkta zoner, beroende på mognadsstadium och omfattning av samarbete – för det första att utforska nya idéer och möjligheter, för det andra att skapa starka projekt och slutligen att skala upp och genomföra nya lösningar inom varje organisation. Varje steg kräver olika grundläggande logiker för samarbete och olika sätt att arbeta. Modellen skapar en strategisk utvecklingsprocess för att analysera möjligheter samt bygga upp portföljer av intressenter och klimatåtgärder som kan användas för att skapa och genomföra färdplaner för att uppnå klimatneutralitet.

Modellen syftar till att vara ett framåtblickande, praktiskt och operativt verktyg för stadens klimatomställningsteam för att strukturera nya samarbeten, utveckla framtida färdplaner och portföljer av insatser, som involverar en mängd olika intressenter, inklusive finanssektorn, med utgångspunkt i de kollektiva kompetenserna i ekosystemet av intressenter, för att gå från de tidiga stadierna av att utforska framtida möjligheter, hela vägen till ett brett genomförande, genomförande och investeringar.

Tanken är att utveckla modellen i samarbete med ett antal intresserade europeiska städer genom peer-to-peer-evenemang och erfarenhetsutbyte, där Lund kan lära hur man kan anpassa modellen till andra framgångsrika lokala förvaltningsinitiativ och användning av lokala klimatkontrakt i städer. Detta kan förbättra den befintliga modellen till en mer lättförståelig modell för stadsomfattande utbyggnad, väl lämpad för användning i städer med olika mognad i sitt klimatomställningssamarbete.

Partners i CoGovernance är förutom projektledaren Lunds kommun innovationsplattformen Future by Lund, Miljöstrategi AB och Lunds universitet. De är också partners i Pilot City-projektet CoPilot, vilket gör det enkelt att arbeta med synergier mellan de två projekten. Det finns också en lång lista av intressenter som ska engageras och det är utöver det möjligt för övriga aktörer att engagera sig.

*Texten är baserad på projektansökan.