Digital Cities & Citizens

3D-printrar förändrar världen

Caroline Wendt
January 9, 2019

3D-printing ger många nya möjligheter – som att skriva ut sina egna klädesplagg, skapa personliga proteser eller till och med baka avancerade bakverk. Det kan numera också gå att skapa material med en fjärde dimension – där materialet omformar sig över tid. Här är länkarna till tre intressanta Ted Talks om 3D-printing.

I ”What’s next in 3D printing” jämför sig Avi Reichental med sin farfar som var skomakare. Avi har nämligen också gjort sina egna skor – fast med hjälp av en 3D-printer. 3D printers kan göra nästan vad som helst av vilka material som helst, men ger också många fler människor möjlighet att skapa komplicerade produkter. Avi Reichental visar på hur stort användningsområdet är för 3D-printing, som kan göra allt från flygplansmotorer och personliga proteser, tänder och hörapparater till printade bakverk och personligt utformad näring. Han pekar också på att 3D kommer att vara tillgängligt för många, så att även lokala företag, startups och ungdomar kan göra komplicerade föremål till lägre kostnader.

Designern Danit Peleg berättar om nedladdningsbara kläder som kan printas ut och tar den kjol som hon har på sig som exempel. Hon har själv skapat en kollektion av 3D-printade designer i material som både har tillräcklig styrka och flexibilitet för att användas varje dag.

Skylar Tibbits talar om en utveckling av 3D-printing, vilken han kallar för 4D printing. Den fjärde dimensionen är tid, och framväxandet av en teknologi som klarar av att skapa objekt som kan omforma sig över tid ger nya möjligheter. Det skulle kunna vara ett platt föremål som själv viker sig till en kub eller en vattenledning som kan expandera eller dras ihop efter behov.  

MER ATT LÄSA
Se alla artiklar