Creatives & Changemakers

Creative Business Cup genomförs utan publik

Caroline Wendt
March 10, 2020

Oron för Coronaviruset har gjort att teamet bakom den svenska finalen i Creative Business Cup provar något nytt. Istället för ett evenemang med internationell publik på Stenkrossen kommer de nu att sända finalen den 12 mars via länk till alla intresserade. "Vi ser det här som början på ett nytt eventformat. Vi kan bjuda in människor från hela världen – men alla behöver inte vara på plats", säger arrangören Lars Mattiasson, xPlot.

Creative Business Cup är en tävling där entreprenörer inom de kulturella och kreativa näringarna tävlar med sin affärsidé och både innehåll och framförande bedöms av en jury. Vinnaren i den svenska finalen går vidare till den internationella finalen som hålls i Köpenhamn den 29-30 juni 2020.

Den svenska finalen arrangeras av xPlot i samarbete med Lunds Kommun och Future by Lund och under förra året besöktes arrangemanget på Kulturmejeriet av entreprenörer, innovationssystem, coacher, finansiärer, jurymedlemmar och övriga nyfikna. Årets final på Stenkrossen skulle ha besökare både från Sverige och andra länder, bland annat från Italien.

– Vi märkte en viss oro från våra gäster som undrade hur de skulle göra med eventet, berättar arrangören Lars Mattiasson, xPlot. Så i fredags morse bestämde vi oss för att ändra eventet så att det istället skulle bli möjligt att delta via en livestream. Vi la fem timmar på att planera om och vårt nätverk av bland annat filmare och tekniker inom det kulturella området ställde upp med oerhört kort varsel. Nu blir det enbart vårt eget team och de åtta finalisterna istället för 150 deltagare. Reaktionerna från finalister och jurymedlemmar har varit mycket positiva.

Finalen och en paneldebatt kommer nu att sändas via en livestream på både xPlots hemsidan och Facebooksidan.

– Vi ser det här som början på ett nytt eventformat. Vi kan ha med människor från hela världen – men alla behöver inte vara på plats, säger Lars Mattiasson. Ett fokus för vårt event är hållbarhet, inte bara ur miljöperspektiv utan även ur en mänsklig synvinkel.  Vi har ett antal elitidrottare här som ska prata om just den biten. Eftersom hållbarhet också handlar om resiliens, det vill säga att vara flexibil och motståndskraftig, tycker jag att vi adderat ytterligare en dimension till temat och visat att vi är hållbara även på det sättet.

Dagen kommer att starta med att de åtta finalisterna i den svenska finalen i Creative Business Cup får hjälp av coacher för att förbättra sin pitch och sitt scenframträdande.

Livesändningen startar kl 14.00 CET med paneldiskussionen ”What can entrepreuneurs and businesses learn from professional athletes about sustainable development?”. I panelen finns idrottspersonligheter som Klara Svensson, boxning, Susanne Gunnarson, kanot, William Seth-Wenzel, kampsport och träningsentreprenören Rob Haans och ett viktigt tema kommer att vara personlig hållbarhet.

Klockan 15 CET startar finalen i tävlingen där de åtta entreprenörerna gör sina presentationer inför juryn. Det blir också en presentation av investerarnätverket I Love Lund och en intervju med förra årets vinnare Johanna Forsman innan årets vinnare presenteras.

– Det känns otroligt bra att arrangemanget ändå kan genomföras, säger Katarina Scott på avdelningen för Hållbar Tillväxt på Lunds kommun. The Creative Business Cup är en internationell uppkoppling som är viktig att ha för de kreativa näringarna i Lund. Tävlingen är en möjliggörare för entreprenörer i Sverige men den är också viktig för att synliggöra Lund internationellt.

The Creative Business Cup skulle också haft svenska och internationella deltagare från det stora sameuropeiska projektet Cultural and Creative Spaces and Cities (CCSC). Deltagarna skulle varit med och tagit del av programmet under torsdagen och sedan fortsatt med ett specialanpassat traineeprogram dagen efter. Som det ser ut i nuläget kommer den delen av arrangemanget att hållas med enbart svenska deltagare.

Related videos to category:
Creatives & Changemakers
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar