Ideas for Society

Dansk utbildning välkomnar svenska rymdentreprenörer

Caroline Wendt
May 12, 2020

I sommar arrangerar ESA BIC Denmark ett program för startups med anknytning till rymdforskning och satellitdata. Både danska och svenska entreprenörer är välkomna att söka. Den som blir antagen får bland annat tillgång till DTU Skylab dygnet runt under utbildningen.

Entreprenörer från Lund har nu möjlighet att söka till Launchpad, ett entreprenörsprogram som Europeiska rymdstyrelsen ESAs businessinkubator erbjuder i Danmark i sommar. Programmet riktar sig till startups i stadiet innan inkubator och ansökan är öppen till den 30 juni.

ESA BIC är en affärsinkubator där rymdforskning och satellitdata används för att skapa affärsverksamheter på jorden – kanske för att motverka klimatförändringar, stoppa överfiskningen, revolutionera transportsektorn, skydda haven eller för att förändra jordbruket. Launchpad arrangeras mellan den 10:e och 21:a augusti.  

– Vi hoppas att många från Lund söker, säger Edvard Foss, program manager på ESA BIC Denmark. Våra danska deltagare måste registrera sin startup i Danmark, men vi ställer inga sådana krav på våra deltagare från Sverige. Vi kommer att välja ut en väldigt liten grupp deltagare till programmet. Vi söker efter motiverade individer med ett entrepreneurship-mindset. Målet er att skapa team som består av en bra blandning av individer med olika bakgrunder.

Under utbildningen får entreprenörerna bland annat tillgång till DTU Skylab dygnet runt, får delta i ett 48 timmars kreativt Bootcamp, får hjälp med affärsutveckling, ges teknik support och får pitcha inför finansiärer.

– Deltagarna kan förvänta sig mycket intensiva dagar med mycket arbete – men det kommer också vara otroligt lärorika dagar. Sannolikheten att entreprenörerna får en plats i en business inkubator kommer att öka genom att man går igenom programmet, berättar Edvard Foss.

Venture Lab är Lunds Universitets inkubator för studenter och verksamhetsledaren Moa Persdotter ser positivt på möjligheten som nu ges till entreprenörer.

– Vi ser detta program som en strategisk utökning av det redan existerande samarbete vi har över bron med DTU. Det ger studenter en möjlighet att mötas inte bara över landsgränser utan också tvärsektoriellt över sina studieområden. Vi hoppas det kan resultera i nya innovativa idéer och ett erfarenhetsutbyte mellan inkubatorerna som kan hjälpa Lund i det fortsatta utvecklandet av den lokala space hubben, menar Moa Persdotter.

Launchpad-programmet är helt nytt från i år och är kostnadsfritt för deltagarna.

– Det är fantastiskt roligt att ESA BIC Denmark bjuder in oss att delta i programmet, tycker Anders Bengtsson, näringslivsutvecklare i Lunds kommun. Inom ramen för vårt arbete med plattformen Space Hub Lund är ambitionen att även etablera en ESA BIC här i Lund. Att då redan nu inleda en Öresundregional samverkan stärker det övergripande arbetet med att bygga en rymdnod i södra Sverige. Det ger oss riktning – uppåt och framåt!

Related videos to category:
Ideas for Society
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar