Moving Things & People

Erfarenheter från Mobilitet på Tvärs presenteras

Caroline Wendt
June 21, 2022

Mobilitet på Tvärs är ett dansk-svenskt projekt som har genomförts tvärs över både kommun- och landsgränser, transportslag och i städer/på landsbygden. Den 14 september kommer deltagarna att summera och dela med sig av alla erfarenheter från projektet. Läs mer och passa på att anmäla dig redan nu!

Allt fler kommuner har målsättningar om att främja sina invånares användning av gröna transporter. Det handlar då bland annat om klimat- och resursfrågor samt om att skapa god tillgänglighet till bilfria alternativ. För att lyckas är det centralt att ha medborgarna ombord, men hur kan man närma sig det?

I två år har partnerna i projektet Mobilitet på Tvärs utvecklat och realiserat hållbar mobilitet i kommuner på Själland och i Skåne. Alla försök som har genomförts i projektet har utvecklats i nära kontakt med medborgarna och har haft sin utgångspunkt i deras vardagsliv och resebeteende.

Nu är det dags för ett avslutande seminarium där projektet kommer att presentera sex koncept och metoder som andra kommuner kan inspireras av. Fokus ligger på konkreta erfarenheter från Fredensborg, Lejre, Lund, Roskilde, Slagelse, Sjöbo, Tomelilla och Region Hovedstaden. Tillsammans har de arbetat med att utveckla och sprida hållbar mobilitet på landsbygden, på skolor och arbetsplatser samt i förorterna.

På seminariet går det att ta del av kommunernas erfarenheter och få input till eget arbete med:

Medborgarengagemang

Lokala reseundersökningar

Fokusgrupper

Test med elcyklar, elsparkcyklar och elbilspooler

Mobilitetskampanjer i kommuner

Samåkning och bildelning

Samarbetet med privata mobilitetsleverantörer

CONCITO kommer att presentera en ny analys av de organisatoriska och ekonomiska barriärerna för att skapa ett sammanhängande och flexibelt mobilitetssystem som kan vara ett hållbart alternativ till bilen. CONCITO har undersökt affärsmodeller bland delnings- och mikromobilitetsleverantörer samt organiseringen av kollektivtrafiken på båda sidor av Öresund.

Seminariet kommer att inledas och avslutas med inspirerande presentationer, där de enskilda testen, försöken och metoderna ses i ett större sammanhang i förhållande till mobilitet på tvärs över transportformer, kommun- och landsgränser samt över stad och landsbygd.

VEM?

Seminariet är särskilt för den som arbetar med – eller ska påbörja arbete med – nya satsningar inom grön omställning, mobilitetsplaner eller stads- och trafikplanering i din kommun. Övriga intresserade är såklart också välkomna.

NÄR?

14 september 2022

Klockan 9.30 – 16.00

VAR?

Gate21s auditorium

Liljens Kvarter

DK-2620 Albertslund

Sista anmälningsdag

9 september 2022

ANMÄL DIG HÄR

Mobilitet på Tvärs stöttas av Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak samt EU

Related videos to category:
Moving Things & People
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar