Digital Cities & Citizens

Frivilliga söks till forskningsprojekt om transporter inom Lund

Caroline Wendt
September 22, 2020

Tar du cykel till jobbet, elsparkcykel till skolan eller buss till universitet? Sätten att färdas i Lund är många och varje dag tillkommer det nya faktorer som gör att vi kanske väljer att resa på ett annat sätt. Nu söker Trivector och Future by Lund frivilliga till ett forskningsprojekt som fokuserar på hur alla invånare och besökare i Lund färdas i staden. Syftet är att undersöka hur transportsystemet kan möta resenärernas behov.

Lunds cyklisters resvanor har tidigare undersökts inom projektet Smarta Offentliga Miljöer, som projektleds av Lunds Kommuns innovationsplattform Future by Lund. Då var det närmare 500 cyklister som fick bidra med data om vilka vägar de valde att cykla och vilka platser som kändes otrygga. Nu är det dags för fortsättningen där resor med många olika transportmedel kommer att undersökas.  

- I denna studie är vi intresserade av att lära mer om alla typer av resor i Lund till exempel resor med elsparkcykel också. För att skapa ett tillgängligt, hållbart och trafiksäkert trafiksystem krävs helhetssyn och ständigt lärande, säger Helena Runesson, Lunds kommun.

Undersökningen började den 14 september och deltagarnas resdata samlas in automatiskt via Trivectors app TravelVu som laddas ner till mobiltelefonen. Appen visar dagens resrutter och färdmedel. Därefter kan deltagarna godkänna eller ändra de föreslagna resorna.

- Datan ger oss möjligheter att förstå resmönster och behov på helt nya sätt, berättar Emeli Adell, en av grundarna till TravelVu och forskare på Trivector. Den insamlade resdatan kan till exempel visa om väg- och cykelnät används så som det är tänkt, var cykelparkering och elsparkcyklar ska placeras för att göra bäst nytta, hur covid-19 påverkar resandet och hur våra resmönster förändras när spårvägen öppnar.

De som deltar i undersökningen är med och påverkar framtidens resor i Lund. Dessutom är appen ett sätt att få koll på sina egna resvanor.

- De som använder appen kan se sammanställningar över sina resor och jämföra mellan dagar och veckor, berättar Emeli Adell. Många tycker att det är roligt att se sin resdag på en karta.

Datainsamlingen är både en del i trafiksäkerhetsforskning finansierad av Trafikverkets Skyltfonden och projektet Smarta Offentliga Miljöer som drivs av Lunds kommuns innovationsplattform Future by Lund och finansieras av Vinnovas satsning IoT Sverige.

Datainsamlingen pågår 14/9-1/11 och deltagarna samlar data hur de reser i en vecka eller längre. Därefter svarar deltagarna på några frågor. Genom Trivector kan de som är med i datainsamlingen tävla om 5 presentkort på vardera 1000 kr i butiker i centrala Lund.

Vill du vara med? För att vara med behöver du en smartmobil. Ladda ner appen TravelVu och gå med i undersökningen Lund2020.  

Läs mer om undersökningen här.

Kontaktpersoner:

Malin Mårtensson, Trafikkonsult Trivector 010-456 56 35

Anders Trana, projektledare Smarta Offentliga Miljöer/Future by Lund 070-604 99 30

MER ATT LÄSA
Se alla artiklar