Digital Cities & Citizens

God morgon med Artificiell intelligens

Caroline Wendt
May 15, 2019

När God morgon Lund bjöd på morgonfika med föreläsning om Artificiell intelligens blev det fullt i Grand hotells stora sal. Några av de bolag som redan arbetar med att utveckla tekniken fanns på scen och gav en inblick. Dessutom diskuterades det hur sydvästra Skåne skulle kunna gå ihop för att bli starkare inom området – och en idé från publiken var att göra Lunds stadshus till ett center för AI.

Kalle Åström är professor i matematik på Lunds universitet och är dessutom koordinator för ett AI-nätverk bestående av cirka 400 personer från flera fakulteter. Kalle Åström berättade att AI är ett samlingsbegrepp för många saker, som datorseende, robotik, självgående bilar och språkteknologi. AI är en så stor fråga att området kräver samarbete.

– Alla universitet i Sverige är för små för att ensamma kunna tävla mot till exempel MIT eller Stanford, säger Kalle Åström. Men hela Sverige tillsammans skulle kunna mäta sig med de stora.

Sony fanns på plats genom Lijo George och Jeanna Kimbré vilka gav exempel på hur Sony arbetar med AI. Ett intressant inslag är att Sony Nordic provat att använda AI inom design och konstprojekt för att starta en dialog med människor som inte är så teknikintresserade.

En talare var Irina Lindquist från Schneider Electric. Hon berättade hur AI kan användas i uppkopplade vårdbyggnader med målet att miljön ska vara både hållbar och effektiv.

Carl-Johan Grund är vd för lundaföretaget Emerse som arbetar med en mjukvaruplattform som är som en slags börshandel för annonser med hjälp av algoritmer. Genom detta kan man optimera annonsering på internet och 2012 arbetade Emerse med just detta i Barack Obamas presidentkampanj.

Mikael Hammar presenterade Apptus, en plattform som integrerar olika delar på e-handelsföretags webbplatser och Martin Börjesson på 2021 AI pratade om att hjälpa bland andra kommuner att hantera sina AI-utmaningar.

Moderatorn Johan Wester från Skånemotor drev på för att göra Godmorgon Lund till en startpunkt för ett gemensamt arbete med AI i Lund. Publiken fick vara med och föreslå konkreta satsningar för att göra Lund till en AI-motor i Skåne och Norden och intresserade kunde gå in och anmäla sig direkt för att medverka i ett samarbete. Några av publikens idéer var att skapa ett AI-Lab eller en kommunal testbädd för AI – kanske till och med i stadshuset, att ha matchmaking, hackathon eller tävlingar och att ha ett mer aktivt studentsamarbete, kanske genom studentkonsulter.

En fråga som ställdes till samtliga på scenen var hur arbetet med AI i Lund skulle kunna utvecklas i framtiden. Svaren handlade om samarbete och plattformar men också om öppenhet och filosofi.

– Genom att det i Lund finns folk med specialkunskap inom vissa av dessa områden men också företag med kunskap på alla områden har vi alla delar som behövs, menar Kalle Åström. Vi borde kunna bli bättre på att göra cases tillsammans. Vi måste tänka på teknik och digitalisering men också på juridik och etik. Slutligen måste vi också tänka filosofiskt - hur tänker vi att vi vill ha vår framtid?

– Vi kan vara mer öppna med vår kunskap, tycker Carl-Johan Grund. Vi uppmanar de studenter som gör sina mastersarbeten på Emerse att publicera dem och dela sina kunskaper med andra. Ju mer öppna vi kan vara desto mer kan utvecklingen accelereras. Vem vet – kanske kan en algoritm som används för annonsoptimering vara användbar i upptäckten av cancer?

– Vi behöver en plattform där vi kan innovera tillsammans, tycker Irina Lindquist. På plattformen kan vi tillsammans skapa ny kunskap. Det skulle vara intressant att se hur mycket snabbare det skulle kunna gå med ny kunskap på en gemensam plattform.

Arbetet med AI går vidare i Lund. Den 23 maj arrangeras Nordic Artificial Intelligence Powwow av Skånemotor och Lunds universitet.

Related videos to category:
Digital Cities & Citizens
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar