Innovation district

Hubben har koll på Lunds bästa sidor

Caroline Wendt
March 15, 2024

En bra balans mellan arbete och fritid, möjlighet för familjen att studera vid ett av Europas toppuniversitet och nära till både en internationell flygplats och natur. Det är några av de fördelar som Lund har att erbjuda de internationella talanger som kommer till Lund för att arbeta. International Citizen Hub Lund har som uppgift att få talangerna och deras familjer att känna sig som hemma i Lund.

För bolag, forskningsanläggningar och universitet är det viktigt att kunna locka internationella talanger till Lund – och sedan få dem att stanna. International Citizen Hub Lund (ICHL) är en del av Lunds kommun och startades 2015 med devisen “Your home away from home”. ICHL riktar sig både till internationella talanger som fått ett jobb i Lund och till deras partners, och försöker få dem att känna sig som hemma genom information om den svenska samhället och kulturen, om skolsystem och sociala system och om hur de kan söka jobb eller starta företag. För att göra detta arrangerar ICHL events, drop-in och kurser. Under 2023 blev det 2200 besök på cirka hundra events och drop-in, och dessutom finns Kick-Start-programmet där en grupp ses under en serie av möten.

- Vi har sett att det ofta är avgörande för om talangerna ska vilja stanna i Lund att också den make eller maka som följer med får jobb och ett värdefullt liv, berättar Lisa Andersson på ICHL. Därför har vi ett speciellt jobbsöksprogram där vi går igenom bland annat vad man ska ta med i sitt CV och hur man skriver ett personligt brev. För att få ett jobb i Sverige är det bra att veta att det ofta inte bara viktigt vad du kan utan också vem du är för att du ska passa in i ett team. Det här är inte alla vana vid. Vi gör dem också beredda på att de till exempel kan komma att få frågor om vad de gör på sin fritid och om sina sämre sidor under jobbintervjun, vilket inte alltid är vad de väntar sig.

Det senaste året har ICHL utökat sin verksamhet – nu ser man inte enbart till att få talangerna att stanna kvar, man hjälper också bolagen att locka fler att söka sig till Lund.

- Lund har så många fördelar, tycker Lisa Andersson på ICHL. Under senare år har vi märkt att många tycker att Sveriges balans mellan jobb och fritid är extra viktig eftersom den ger möjlighet att ha ett liv utanför arbetet och att vara med sin familj.

International Citizen Hub Lund drivs av Lunds kommun med stöd av Region Skåne.

10 argument för Lund – som International Citizen Hub Lund ser det

* Sverige har system som ger möjligheter att kombinera karriär med familjeliv. För många är balansen mellan arbete och fritid attraktiv, och här finns gott om fritidsaktiviteter att välja mellan.

* Nära till kunskap. I Lund finns science parks, universitet, stora bolag, life science-kluster, deep tech med mera.

* Många i Lund känner varandra och är öppna för att lära känna ännu fler och skapa samarbeten.

* Nära till den internationella flygplatsen i Danmark, tåg direkt från Lund.

* Flera mindre ställen att bo i omkretsen runt Lund för den som vill det.

* Nära till naturen.

* Sverige är inte så hierarkiskt och det är inte svårt att nå ledare och beslutsfattare.

* Engelska talas av många.

* För familjerna finns möjlighet till internationell eller svensk skola där barnen får gratis lunch. Lunds universitet är på topp-hundra listan i QS World:s universitetsranking och är gratis att gå på.

* Sveriges har ett bra hälsosystem och det kan finnas möjlighet att vara föräldraledig.

Bilden: Martina Åkerlund, Maria Petit och Lisa Andersson på International Citizen Hub Lund. Foto: Vidhi Sharma Photography

Related videos to category:
Innovation district
No items found.
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar