FBL Young

Hur tar sig unga till rymden?

Caroline Wendt
November 26, 2019

‍Vilka utbildningar kan unga välja om de vill arbeta med rymden? Kan man få praktikplats på NASA? Vad kan man göra med den data som svenska Rymdstyrelsen samlar in? Ett tiotal unga fick genom ungdomsorganisationen Shape chansen att möta Rymdstyrelsen när de var på besök i Lund.

Under eventet How can space science and technology add value to a sustainable society? fick ett tiotal ungdomar från Lund träffa Tobias Edman och Björn Lovén från Svenska Rymdstyrelsen. Rymdstyrelsen var på plats bland annat för att berätta om sin verksamhet för de unga. En stor bit av arbetet är den rymddata som samlas, och redan nu finns många stora användningsområden som gäller klimat, bränder och miljö. En intressant fråga för de unga är hur vi ska använda rymddata i framtiden. Kanske blir det också dagens unga som blir den generation som blir den första att genomföra en marsresa?

En viktig fråga handlade om utbildningar för unga som är intresserad av rymden. Det finns flera utbildningar, framförallt på universitet och högskolor men också på gymnasienivå. Tips om utbildning hittar du här. Ett annat tips som de unga rymdintresserade fick var att söka sommarjobb på företag som arbetar med rymden eller att göra sitt gymnasiearbete med rymdinriktning.

Rymdstyrelsen arbetar för att fler unga ska få uppleva hur spännande rymden är och har bland annat skolmaterialet Rymdkoden. Rexus/Bexus är ett europeiskt ballong- och raketprogram för studenter där unga kan få designa och bygga egna experiment som skickas med ballonger och sondraketer. Genom Rymdstyrelsen man söka praktikplatser på ESA och NASA eller söka praktik på något av Sveriges rymdföretag. Länkar finns på Rymdstyrelsens hemsida.

Dessutom hann Rymdstyrelsen och Lunds unga med att diskutera vilket det snabbaste sättet är att ta sig genom rymden, hur många personer totalt som har varit på månen och vad det skulle innebära att ha en sk Dysonsfär runt solen – en teoretisk konstruktion där man omsluter en stjärna. Rymden är en plats som rymmer både praktiska lösningar och underbara fantasier på en och samma gång!

Related videos to category:
FBL Young
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar