Moving Things & People

Lund knyter kontakt med tysk fordonsindustri

Caroline Wendt
February 26, 2019

Lund bygger kontakter inom smart mobilitet och fordonsindustri. I början av 2019 besökte Future by Lund och Smarter Mobility städerna Stuttgart och Karlsruhe för att studera det regionala mobilitetsklustret och det lokala forskningsinstitutets arbete kring smart mobilitet. "Det här bidrar till att vi hittar rätt personer och verksamheter att samarbeta med", säger Anders Bengtsson, Future by Lund.

På resan till Tyskland hölls bland annat tre möten med viktiga tyska aktörer. Första mötet hölls med e-mobil BW (Baden Württemberg) där det gavs en presentation av e-mobil BW och deras partnersamarbete med fordonsindustrin i och omkring Baden Württemberg. Future by Lund och Smarter Mobility gavs också tillfälle att presentera Lunds kommuns ambitioner inom mobilitets- och fordonsområdet.

– Detta kan medföra att vi får kontakt med tyska företag som ser fördelar med etableringar i Lund, men också med att verksamheter i Lund skulle kunna fungera som leverantör till tysk industri, menar Anders Bengtsson. Mötet handlade också om en ömsesidig kunskapsöverföring.

Gruppen gjorde även ett besök hos FZI i Karlsruhe där FZI presenterade sin testplattform för självkörande bilar. Slutligen besöktes Fraunhofer IAO i Stuttgart – ett tyskt forskningsinstitut, motsvarande svenska RISE. Fraunhofer presenterade i korthet sitt arbete inom smart mobility och delar av deras forskningsinfrastruktur.

– Hos FZI och Fraunhofer diskuterade vi möjligheten för Lund att ta del av deras forskningsresultat. Vi kommer också att fortsatt diskutera möjligheter till framtida samarbeten, där Lund skulle kunna ingå i internationella projekt rörande smart mobility, berättar Anders Bengtsson.

Resan till Tyskland var en del i Lunds utveckling mot ett industri- och vetenskapscentra för framtida fordonslösningar och smart mobility.

– Resan gav många nya kontakter, en bättre bild av nätverken samt kunskap om vilka verksamheter som det passar bäst för oss i Lund att samarbeta med, säger Anders Bengtsson.

Related videos to category:
Moving Things & People
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar