City of Lund

Nu har Lundasupport startat!

Caroline Wendt
April 17, 2020

För många företag är situationen som orsakats av covid-19 svår att hantera. På initiativ av näringslivsavdelningen i Lunds kommun startas därför Lundasupport, som är ett samarbete där lokala företag ges möjlighet att kostnadsfritt komma i kontakt med affärsrådgivare. I Lundasupport samarbetar verksamheterna Medicon Village, Ideon Science Park, Ideon Innovation, SmiLe Incubator, Lunds universitet med LU Innovation & Venture Lab, Win, xPlot, Future by Lund, Cleantech Scandinavia, Handelsföreningen Lund och Lunds Nyföretagarcentrum (LNC).

In English.

Lundasupport är ett initiativ som erbjuder företagsstöd i form av kostnadsfri rådgivning för företag och organisationer som behöver hjälp i den situation som orsakas av covid-19. Det är Lunds aktörer för innovation och entreprenörskap som tillsammans med Lunds kommun har gått ihop för att stötta Lunds näringsliv och organisationer. Lundasupport är tänkt som ett bollplank där företag kan få råd samt coachning och där de kan guidas vidare till myndigheter, kommun, branschorganisationer och andra aktörer.

Lunds Nyföretagarcentrum (LNC) är en av de aktörer som företagen kan komma att möta genom Lundasupport.

– Genom att vi sätter samman så många specialiteter och kompetenser kommer vi att kunna hjälpa många entreprenörer att känna sig mer säkra - och en del kan vi kanske till och med hjälpa att hitta en väg ut, säger Christer Wallin, vd för Lunds Nyföretagarcentrum. Vi kan vara en samtalspartner som kommer med nya uppslag. Många företagare är rätt ensamma med sina företag och kan behöva någon att prata med. Vi på Lunds Nyföretagarcentrum är bra på grunden inom företagande och kan det där med skatter, arbetsgivaravgifter och bokföring. Vi har kompetensen att se över deras trygghetssystem men kan också vara de som vågar säga om det mest gynnsamma är att lägga ner verksamheten.

De företag som ringer eller mejlar hamnar i en sluss som bemannas av kunniga rådgivare. En av dem är Lars Mattiasson från Future by Lund.

– Det handlar mycket om att vi ska erbjuda kontakt med människor som kan stötta, säger Lars Mattiasson. Genom Lundasupport kan man få svar på allt från frågor om hur man skulle kunna ställa om sin verksamhet till hur man gör för att hitta nya investerare och vad man kan tänka på om man måste lägga ner.

När Lunds kommun tog initiativet till Lundasupport var gensvaret från övriga aktörer som arbetar med innovationer och entreprenörskap omedelbart.

– Aktörerna i vårt nätverk återkom omgående med ett positivt gensvar och jag är glad över det klimat vi har i Lund, säger Per Persson, Lunds kommun. Satsningen handlar om att de affärsrådgivare som redan finns hos Nyföretagarcenter och hos innovationsaktörerna öppnar upp sina gränser och låter även etablerade företag söka råd hos dem. Genom Lundasupport kan vi fördela frågor till de olika affärsrådgivarna och samordna lösningar för företag som står inför liknande utmaningar.

Veckan efter påsk har en landningssida för Lundasupport satts upp som nås via Future by Lund och via Lunds kommun hemsida under Näringsliv och Företag. Det går också att kontakta Lundasupport via telefon 046-359 9020 mellan 9.00 och 16.00 vardagar eller via mejl; lundasupport@futurebylund.se. Rådgivningen är kostnadsfri och affärsrådgivarna arbetar under sekretess. Supporten fördelar frågor till Innovationsnätverket och andra aktörer.

Aktörer inom Lundasupport

”Ideon Innovation är stolta över att vara en av flera partners som stödjer Lundasupport med rådgivning genom vår startup-kompetens. Sedan 2004 har nästan 300 företag utvecklats i Ideon Innovations inkubatorprogram och framgångsrika företag som exempelvis Storytel, Bonesupport och Parkster, startade sin resa i vår miljö.” Ola Andersson, vd, Ideon Innovation.

”Det viktiga är att vi som arbetar med företag i Lund tar hand om det här tillsammans. Vi har alla kompetenser som vi kan vara med och dela med oss av. Vårt specialområde är Life Science – och vi har t.ex bolag på Medicon Village som arbetar med att ta fram coronavaccin. I våra lokaler finns fysiskt flera av innovationsaktörerna såsom SmiLe incubator, LU Innovation och Future by Lund." Kerstin Jakobsson, vd Medicon Village Innovation.

”Lunds Nyföretagarcentrum är specialister på att hjälpa nyföretagare att bygga hållbara och trygga företag, det har vi gjort sedan 1992. De frågor som i princip alla företag i krisen möter är i grunden desamma som nyföretagare möter, därför kan vi med stor sannolikhet använda Nyföretagarcentrums ”verktyg” för att hjälpa och lindra i kristider.Christer Wallin, vd, Lunds Nyföretagarcentrum

”Lunds universitet vill genom vår Innovationsverksamhet stödja alla de forskare och studenter som dels har startat sina företag och projekt utifrån forskning och kunskap vid lärosätet, och dels de ideér som kan bidra till att underlätta i samband med den kris vi alla går igenom” Linus Wiebe, Innovationsdirektör, Lunds universitet och Moa Persdotter, Verksamhetsledare VentureLab

LU Innovation

Venture Lab

”Som alltid i kriser måste vi våga tänka nytt, se möjligheter och våga ta hjälp av varandra! Ideonfamiljen stöttar Lundasupport med affärsutveckling och matchmaking mellan företag och resurser i vårt stora kontaktnät!” Mia Rolf, vd, Ideon Science Park

SmiLe Incubator

Win

Future by Lund

xPlot

Cleantech Scandinavia

Handelsföreningen Lund

Bilden: Per Persson, Lunds Kommun, Jon Andersson, Lunds Kommun, Ola Andersson, Ideon Innovation, Katarina Scott, Future by Lund, Moa Persdotter, Venture lab, Ebba Fåhraeus, SmiLe Incubator, Christer Wallin, Lunds Nyföretagarcentrum, Kerstin Jakobsson Medicon Village Innovation.

Related videos to category:
City of Lund
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar