Creative & Cultural Industries

Smarta lösningar intog Mejeriets scen

Caroline Wendt
May 20, 2019

Sverigefinalen i The Creative Business Cup som arrangeras av xPlot avgjordes på Mejeriet i Lund. Vinnare blev Story Tourist - ett nytt sätt att uppleva böcker i miljöerna de handlar om. Genomgående för de åtta finalisterna var att de erbjuder innovativa digitala lösningar som förbättrar välbekanta saker som till exempel vård, matleveranser, smycken och hemlarm.

Kulturmejeriet erbjöd den perfekta miljön när den svenska finalen i The Creative Business Cup avgjordes i Lund i maj. På plats fanns entreprenörer, innovationssystem, coacher, finansiärer, jurymedlemmar och övriga nyfikna. Arrangörer var xPlot i samarbete med Lunds Kommun och Future by Lund.

Ett tidens tecken var att samtliga finalister presenterade digitala lösningar baserade på moderna tekniker. Vinnare blev Story Tourist som är en turistupplevelseapp, presenterad av Johanna Forsman. Story Tourist sitter på Minc. Med appens hjälp kan man läsa till exempel Farväl till Berlin av Christopher Isherwood och samtidigt på plats följa i huvudpersonens fotspår i Berlin. ”Ett perfekt sätt att resa”, säger Johanna Forsman, ”det är som Pokemon go för stories”. Företaget har redan producerat ”Den lilla sjöjungfrun” i Köpenhamn och har fem nya stories i produktion.

Johanna Forsman på Story Tourist.

Har du någon gång undrat hur det såg ut för länge sedan i staden du besöker? Med appen Be There Then är det möjligt att gå runt och med mobilens hjälp se foton av äldre byggnader med en förklarande bildtext. Charlotte Rodenstedt berättade att appen kan vara en möjlighet att ge turister en intressant historisk tur i städer men också för stadsplanerare att ge en bild av hur det kommer att se ut i framtiden. Lund och Helsingborg har redan köpt in appen för att visa intressanta platser och göra det möjligt att gå på spännande turer i stadens centrum.

Rickard Sandahl beskrev Mylla Matmarknad som en ”online grocery store” som levererar från den lokala producenten till konsument. Kundernas beställningar gå direkt till producenten, som skickar dem för packning tillsammans med andra varor i ett centralt varuhus. Därefter levereras varorna med cykel.

Även Snömoln har en lösning för livsmedelsbranschen. Som det är nu slängs en stor del av maten, både av konsumenter och livsmedelsindustri. Julia Wikström har därför skapat en datadriven marknadsplats där restauranger och producenter kan kommunicera via en plattform för att reducera och förebygga matsvinn. Snömoln som just nu sitter på Ideon Innovation i Lund utsågs till tvåa i tävlingen.

3D-printing är en teknik som kan användas för att förändra många områden. Benjamin Waye på Ve and Vile arbetar med att 3D-printa smycken. Fördelar skulle vara att det går att personanpassa smyckena för en mycket mindre del av kostnaden och samtidigt minimera det ekologiska avtrycket.

Bland finalisterna fanns två vårdappar. En av dem är Endometrix som arbetar med diagnosticering, rekommendationer och behandling av endometrios som ger många kvinnor en kronisk plåga. Appen GlobePatient kan ge en korrekt översättning som förhindrar missförstånd mellan patienten och vården.Appen innehåller också en lösning som förkortar tiden vid läkarbesök där patienten svarar på läkarens frågor redan i väntrummet.

Alvira designar en ny typ av hemlarm som bygger på grannsamverkan. Tanken är att alla ska ha råd att skydda sina familjer och hem för en liten kostnad. Billiga sensorer detekterar brand och rörelser och när dessa aktiveras kan grannarna på behörigt avstånd undersöka och vid behov larma myndigheter.

Förutom pitchtävling och prisutdelning fick publiken en presentation av Giffoni Innovation Hub och Giffoni Film Festival och fick ta del av lärdomar av acceleratorn Barcamper presenterade av professorerna Diamanto Politis och Jonas Gabrielsson. Mirror music lät publiken vara med och spela musik via sina mobiler.

Vinnaren Story Tourist går vidare till den internationella finalen i The Creative business Cup som hålls i Köpenhamn den 1-2 juli.

Länk till The Creative business Cup.

Related videos to category:
Creative & Cultural Industries
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar