Our partners

Smartare fastigheter planeras i Lund

Caroline Wendt
May 2, 2018

Schneider Electric är ett globalt företag som valt att utveckla sitt system för energiövervakning av fastigheter från Lund. Här skapas det system som kan vara grunden för energisnåla och uppkopplade hus i framtidens smarta städer.

Future by Lunds aktiva partner Schneider Electric beskriver sig själva som en ”global specialist inom energihantering och automation”. Företaget har en väldigt bred och innehållsrik portfölj av produkter och digitala lösningar. Men Schneider siktar inte på att vi ska använda allt fler elektriska prylar och framför allt inte att det ska gå åt mer energi. Idén är faktiskt tvärtom.

‑ Vi vet att om energianvändningen skulle fortsätta att öka som den gör kommer vi att dubbla koldioxidutsläppen, säger Robert Flinth, affärsområdeschef på Schneider Electric i Lund. Energianvändningen måste minska och det är den största utmaningen vi har. Kan vi säkerställa att vi kan bli tre gånger så effektiva kommer vi ju att få ut mer genom att använda mindre.

Schneider Electric har fått många erkännande för att deras hållbarhetsinitiativ tas väl emot. Enbart under början av 2018 har man bland annat placerat sig på Corporate Knights Carbon Clean 200 List och Global 100 Most Sustainable Corporations och World´s Most Ethical Companies by the Ethisphere Institute. Även inom andra kategorier som säkerhet, effektivitet, pålitlighet och uppkoppling är Schneider Electric en stark aktör. Länk till Schneiders samlade utmärkelser.

Just nu håller företaget på att utveckla olika energiövervakningssystem som går under samlingsnamnet EcoStruxure. EcoStruxure är Schneider Electrics plattform för IoT och finns för många olika verksamheter - fastigheter, datacenter, industri och infrastruktur. Utvecklingen sker på orter över hela världen och sedan våren 2017 är Lund huvudorten för systemen för fastigheter, EcoStruxure buildings.

‑ Det är unikt att Schneider har valt att satsa i Lund, menar Robert Flinth. Vi har flyttat hit bland annat för att komma närmare de små bolagen som utvecklar en smart sensor men som har svårt att nå in på en marknad. Då kan stora Schneider istället integrera deras innovation i vårt system. De kan få testa den och se om det funkar och sedan nå ut på marknaden.

Robert Flinth och Michaela Ahlberg möter Future bu Lund i det IoT-labb som man håller på att skapa i Lund. Det är i det här labbet som både små bolag och fastighetsägare kan testköra hur deras verksamhet eller innovation kan komma att fungera i verkligheten. I labbet finns flera digitala stationer, som visar allt från bostadshus och sjukhus till datacenters och övervakning av laddstolpar.

‑ Som lundabo blir man stolt över det som sker här, säger Michaela Ahlberg, säljare på Schneider Electric. Det är häftigt att gå till jobbet när man varje dag känner att man gör en skillnad.

Michaela Ahlberg visar det IoT-labb som Schneider Electric har på Mobile Heights Center.

Framtidens fastigheter kan komma att både konsumera och producerar energi som kan tas från eller skickas till nätet. Schneider har färdiga lösningar som visualiserar detta, samtidigt som man har molnbaserade applikationer som kan nyttjas för att optimera energianvändningen i fastigheten. Det går att analysera data från fastigheten för att hitta specifika på lösningar som sparar energi, som ger mer komfort eller som kan peka på vilken service som är viktigast att göra.

Schneider arbetar för att standardisera så att nya smarta lösningar kan koppla upp sig trådlöst så att informationen kan samlas på en mellannivå utan problem och så att man när man behöver kan byta en smart produkt mot en annan. Från plattformen på mellannivån är det väsentligt att man enkelt kan ta informationen vidare.

‑ Det är viktigt att plattformen är öppen och att kunden äger all data på plattformen, menar Robert Flinth. Vill kunden säga att nu vill jag ta det vidare till en smart molnlösning ska vi kunna säga att våra system är så öppna att vi kan göra det.

När nu Lund står inför utbyggnaden av den nya stadsdelen Brunnshög är det Schneiders ambition och förhoppning att få vara med.

‑ Vi har kommit en bit på väg och har haft ett samverkansmöte, berättar Michaela Ahlberg. Det finns en acceptans för att göra ett styrdokument bland annat tillsammans med Anders Trana på Future by Lund. Vi ser mycket positivt på det.

Vad skulle då vara ett drömscenario för Brunnshög?

‑ Drömmen för mig är att Lund och Schneider hittar olika strategiska nivåer där man konkretiserar och boxar in ett ramverk hur man ska jobba så att aktörerna i hela Lund känner en öppenhet samtidigt som Lunds stad ändå får ut exakt det man vill, menar Robert Flinth. Om man bara standardiserar kan man sedan om man vill välja alla de lokala aktörerna.

‑ Om fem hoppas jag att vi kan se på Brunnshög och tycker att det blev den vision som kommunen hade och att vi blev en stor del av det, avslutar Michaela Ahlberg.

 

Schneider Electric har 1700 medarbetare i Sverige fördelade på 50 kontor. Globalt har man 144 000 medarbetare i över 100 länder. 2016 var omsättningen 24,7 miljarder Euro. Under 2014 fick man 500 patent globalt, och antalet godkända patent eller patentansökningar som fortfarande gäller är cirka 20 000. I portföljen finns cirka 100 varumärken.

MER ATT LÄSA
Se alla artiklar