Moving Things & People

Elväg syd kör vidare

Trafikverket beviljar fas 2 av Elväg Syd – och ger projektet 1 miljon i bidrag för att utforma en mer detaljerad plan. Elväg Syd är ett projekt i Lund där det är tänkt att elfordon ska laddas i farten via skenor på vägbanan. Nu är projektet ett steg närmare ett realiserande. ‍

Trafikverket tror alltså på Elväg Syds förslag för att ladda elfordon och vill nu se en genomförandeplan, som ska vara klar i februari 2019. Tre av fyra förslag gick vidare till fas 2 och i februari bestäms vilka två projekt som kommer att genomföras med stöd av Trafikverket.

Projektansökan grundar sig på lundabolaget Elonroads idé som enkelt uttryckt går ut på att förse vägbanan med laddskenor så att elfordon kan ladda batterierna både när de kör och när de står stilla. Skenor i vägbanan gör det möjligt för alla elfordon i alla storlekar att ansluta sig till systemet och de korta laddskenorna som Elväg Syd ger ökad säkerhet i stadstrafik.

Per Löfberg från Future by Lund har varit projektledare för arbetet med ansökan tillsammans med Elonroad, Lunds kommun, Lunds universitetVTI, Innovation SkåneKraftringen,  LTH, Skånetrafiken, Solaris Buss och Ramboll.

Det fortsatta arbetet kommer att ske i ett konsortium under ledning av Innovation Skåne.

Bilden: I framtiden skulle elbussar i Lund kunna laddas via skenor i vägbanan.

...
Relaterade filmer
No items found.
Relaterade projekt Taggar
Kontaktperson
Finansieras av
No items found.
Fler projekt