Future Living & Spaces

LKF, Serneke; Granitor: Boendeplattform på Brunnshög

March 4, 2024

I Brunnshög byggs bostadsfastigheter där man drar nytta av innovationer och på olika sätt utforskar framtidens sätt att bo. Fastighetsägare som i ett avseende är konkurrenter arbetar tillsammans med en delvis gemensam digital plattform. Det här är ett unikt samarbete som kan öka utbytet mellan boenden i olika hus men också mellan boende och kommunen, affärsidkare, föreningar och fastighetsägare. I Xplorion provar redan LKF en första version av sin boendeplattform, och till Granitor följer efter i samband med bygge av bostadshuset Life.

I Brunnshögsgruppen arbetar bland andra LKF, Granitor, Serneke, Kärnhem, ICA Fastigheter, Ikano bostäder, Sundprojekt och Lunds Kommun. Med jämna mellanrum har representanter från några av de byggbolag som bygger eller ska börja bygga i Brunnshög möten med varandra om hur man kan skapa den digitala plattformen. Tanken är att vissa delar ska vara gemensamma och att boende i de olika fastigheterna genom plattformen skulle kunna få tillgång till flera olika tjänster, till exempel med möjlighet att dela speciella utrymmen i olika fastigheter och till att på olika sätt samverka med de som bor i närheten.

2020 lanserade LKF en första version av sin boendeplattform i det helt nya bostadshuset Xplorion, och hyresgästerna i de 54 lägenheterna är med och utformar boendeplattformen. Under sommaren 2021 startade 2021 Granitor bygget av fastigheten Life med 42 lägenheter i centrala Brunnshög. Inflyttning planeras till början av 2023. Precis som LKF kommer Midroc att använda den digitala plattformen Brikks från ViaEuropa.

Precis vid torget i Brunnshög planerar Serneke för Lunds högsta hus, ett 35 våningar högt hus med ett nytt hotellkoncept. Högst upp kommer det att finnas en publik utsiktsplats.

Tillsammans tittar man på framför allt på delningstjänster. Men det skulle också kunna vara ett ”grannerbjudande” för att minska matsvinn, till exempel om restauranger eller butiker har luncher över. Via en boendeplattform skulle alla boende till exempel få snabb information om sopsugen strular och om det är avstängningar av vissa gator. På plattformen kan allt som kan underlätta och göra att vi lever mer hållbart i vardagen finnas, det kan vara att skapa grupper med ett rullande schema för skjuts till aktiviteter eller för barnpassning. Det skulle också kunna finnas boxar för att underlätta vid leveranser av online-beställningar och bokningssystem för aktiviteter som finns i området, helt enkelt all den teknik som förenar och förenklar.  

Relaterade filmer
Kontaktperson
Finansieras av
Fler projekt