Future Living & Spaces

Smartare belysning på Ideon

March 4, 2024

Under oktober 2016 hade Future by Lund team på sig smarta klockor för att kunna samla in data om hälsa i kontorsmiljö. Teamet registrerade data som puls, kroppstemperatur, kroppssvettningar och lite till för att kunna se ett mönster och därefter anpassa ett ljus som passar till arbetsmiljön.

I Future by Lunds lokaler på Ideon installerades under 2016 en ny ljusanläggning. Anläggningen bestod av ett dynamiskt ljus som varierades automatiskt samtidigt i både färgtemperatur och intensitet över dygnet. Rent fysiskt handlar det om armaturer från Auralight med dels 60x60 cm plattor i taket med "tunable white" och dels pendlade armaturer, även de i "tunable white". (Tunable white innebär att man har olika LED-lampor med olika färg som kan blandas till det specifika ljus man vill ha genom att man styr dem till att lysa med olika styrka.) Styrningen sker med hjälp av utrustning från Zumtobel.

Belysningen ändras hela tiden både vad gäller färgtemperatur och intensitet enligt ett förutbestämt schema, så att det blir ett vitt ljus med en peak i det blåa området på förmiddagen, ett mer gulaktigt ljus under eftermiddagen för att mot slutet av arbetsdagen ha en mera röd ton. Hur de som vistas i rummet reagerar på detta registreras genom smarta klockor och denna data samlas in och utvärderas. Det här görs dels för att jämföra med tidigare befintligt ljus men också för att skapa en mera anpassad kurva till den specifika lokalen och aktiviteten som sker där. Som exempel skulle man kunna få ett ljus som påverkar stressnivån hos de som befinner sig i rummet - och då skulle det kunna vara bra att kunna ge ett ljus som får ner pulsen under intensiva dagar.

Wihlborgs fastigheter AB samarbetar i detta delprojekt med SP kring innovativ belysning på Ideon. Gemensamt testar de hur belysning kan styras i samverkan med dagsljuset så att effekterna inne i lokalerna blir så bra som möjligt för att de som vistas där ska kunna jobba och må bra. Samarbetet uppstod tack vare samtal mellan Ideon Open, SP och Wihlborgs inom ramen för Future by Lund.

Se även: Kortfilmer om ljus och välmående!
Och läs mer om ljus här på Lightning for People.

Relaterade filmer
Relaterade blogg Taggar
Kontaktperson
Finansieras av
Fler projekt