Future Living & Spaces

Bostadshus för vattenfantaster

Caroline Wendt
June 30, 2022

Vad sägs om en simtur i en naturpool på innergården, ett spa på en balkong med utsikt över slätten eller ett badkar i ditt eget vardagsrum? Allt det där finns i flerbostadshuset Det Goda Vattnet, ett av många hållbara flerbostadshus på Brunnshög. I september 2022 var det inflyttning i de 61 lägenheterna, och vi fick en förhandstitt på några av innovationerna i huset. ”Vi vill ta vara på vattnets skönhet och använda växter och vatten för att förmedla ekologi”, säger arkitekten Cord Siegel. Det här är del 2 i en serie om arbetet med hållbarhet och innovationer på Brunnshög.

I september 2022 var det inflyttning i de 49 lägenheter och tolv radhusen i ”Det Goda Vattnet”. Lägenheterna har mellan ett och fem rum och radhusen är ”staplade” – det betyder att två radhus ligger ovanpå varandra i sammanlagt fyra våningar för att få ut så mycket som möjligt av den mark som används. De övre radhusen har en egen badtunna på takterrasserna medan de undre har en egen grönyta framför ingångarna.

− Lägenheterna varierar mycket, berättar Emil Johansson, projektchef på Wästbygg. Vissa mindre lägenheter har loggior med badkar medan andra kanske har en terrass. Man kan till exempel bo på bottenvåning med egen trädgård, i mitten med raka väggar och balkong eller överst med snett tak.

Byggprojektet är ett samarbete mellan Wästbygg, Paulssons fastigheter och Siegel. Brunnshög har en hållbarhetsinriktning och alla Lunds kommuns markanvisningar görs genom tävlingar där fastighetsaktörerna måste leverera hållbara lösningar för att få en byggrätt.

Alla lägenheterna i Det Goda Vattnet såldes i förhand och det var stor blandning på köparna.

− När jag träffat kunderna har det visat sig vara allt från den ensamstående studenten och unga par till barnfamiljer och äldre, säger Carl Hällås, byggprojektledare, Paulssons. Det har varit ett projekt som präglats av pandemi, elpriser och krig, ändå har försäljningen gått fantastiskt bra.

Hållbarheten är i fokus i flerbostadshuset och för arkitekten och byggherren Cord Siegel är det viktigt att inte enbart sikta på ett område.

− Bostadshusen ska vara en holistisk produkt där den ekonomiska, ekologiska och sociala hållbarheten existerar i balans med varandra, menar Cord Siegel. Det blir platt om det bara handlar om energi och till exempel den sociala mångfalden är också viktig. Vi får mångfald per automatik när vi blandar radhus och lägenheter i olika storlekar och med blandade typologier.

Naturpoolen på innergården. Bild: Siegel.

Det mest slående i byggprojektet är att vatten är exponerat på många sätt. Varför?

− Idén var att göra ett hus för fantaster. Det är ett sätt att motarbeta anonymitet hos produkten och i processen kom vi fram till att det skulle handla om vatten. Jag är imponerad av Alnarps arbete med plantornas ingenjörsegenskaper men också intresserad av att använda mig av de psykologiska och sociala aspekterna hos vatten. Vi vill ta vara på vattnets skönhet och använda växter och vatten för att förmedla ekologi.

Dagvatten hanteras traditionellt så att det inte syns genom att det leds bort i avlopp under mark. I Det Goda Vattnet samlas dagvattnet för att skapa en trädgård med vattenväxter och till en naturpool på innergården. Naturpoolen renas med hjälp av filter och vattenväxter med renande egenskaper, helt utan klor. I poolen kan de boende ta en simtur bland näckrosor. Dagvattnet finns också i underjordiska magasin för att bevattna trädgården med vattenväxter. På husets fasader finns små balkonger och avsatser där det kommer att placeras ut odlingslådor med droppbevattning.

− Växter är viktiga eftersom de absorberar damm, kyler ner byggnaden, skapar trivsel och doft samt ger en plats för insekterna så att vi kan bevara den biologiska mångfalden, berättar Cord Siegel.

Odlingslådorna på fasaden kommer att erbjuda mycket grönska och samtidigt ger det insynsskydd för de boende. Det kan nämligen behövas – för här badar de boende också i badkar framför stora vardagsrumsfönster.  

− Det ska vara något speciellt när man badar, så här badar man i sitt finaste rum och celebrerar det, säger Cord Siegel. Den psykologiska effekten är viktig och genom alla detaljer i huset gör vi folk uppmärksamma på vatten. När man upplever vatten blir man ännu mer motiverad att spara vatten och vi som fastighetsaktörer får underlag att bli ännu bättre nästa gång vi arbetar med vatten som tema.

Badentusiasterna kommer också att ha tillgång till en bastu vid naturpoolen och på åttonde våningens balkong finns en gemensam badtunna där man kan bada och se ut över slätten mot Staffanstorp och Malmö.

Det goda vattnet är ett annorlunda fastighetsprojekt på att geografiskt område med höga ambitioner. Hur har det varit att jobba med ett flerbostadshus på Brunnshög?

− Här ska man skapa en känsla, inte bara skapa många likadana lägenheter. Just nu är det mycket intensivt men det är ett häftigt projekt som vi har gjort tillsammans. Det ger energi att vi har skapat något i framkant, säger Carl Hällås.

− Det är ett annorlunda projekt med drygt 60 nästan unika lägenheter. Många andra projekt innebär mycket repetition men här är det en otroligt stor variation. Det är en spännande utmaning för de som jobbar, och de tycker att det är roligt när de hittar lösningar och kanske lyckas med något som ingen har gjort, menar Emil Johansson.

− Det här visar att det finns en potential i byggindustrin, tycker Cord Siegel. Vi har tillsammans fått ihop ett framtidsprojekt och det finns en marknad för det. Om projekt som utmanar lyckas kan det vi gör idag bli standard i byggindustri i morgon.

Cord Siegel i köket i återvunnen komposit och med synliga betongväggar.

Andra speciella detaljer i Det Goda Vattnet:

Cykelparkering på loftgångar intill lägenhetsdörrarna.

Trapphus med dagsljusinsläpp.

Kök i återvunnen komposit.

Väggar i rå betong – av estetiska skäl men det är också ett sätt att spara på material.

Staplade radhus är en förtätning för att använda marken maximalt.

Många dörrar har överljus och fönsterna går upp till taket.

De understa våningarna har en fasad av laserat tegel i fem olika färger som symboliserar vatten. Fastigheten har en träfasad högre upp.

De boende har tillgång till cykelpool, cykelverkstad och bilpool.

Så här kommer  "Det Goda Vattnet" att se ut utifrån. Bild Siegel.

'

Stora bilden: Emil Johansson, Wästbygg, Carl Hällås, Paulssons fastigheter och Cord Siegel, Siegel.

Det här är del 2 i en serie artiklar om arbetet med innovationer på Brunnshög:


Bilfritt och bekvämt på Brunnshög

Mer om Brunnshög:


Fortsatt hög innovationsambition på Brunnshög


Innovationsbolag fick pitcha för Brunnshögsbyggare

Xplorion

Mer om vatten:


Nya lösningar ger beredskap på skyfall


Nyaste tekniken testas i Källby Vattenverkstad

Related videos to category:
Future Living & Spaces
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar