Följ med katten till Drottens kyrkoruin!

Portföljen Archaeology, cultural heritage, and immersive tech arbetar i skärningspunkten mellan arkeologi, kulturarv, historieberättande och teknik. Kombinationen kan till en början kännas överraskande, men efter hand upptäcker man ofta de många möjligheterna.
- Genom detta kan vi skapa riktigt fantastiska saker, som nya sätt att uppleva kultur, historia och vetenskap samt nya sätt att arbeta inom spelteknik, men det kan också skapas nya jobb samt nya produkter och produktioner, säger Markku Lorentz. Att basera ett underhållande historieberättande på fakta ger många möjligheter. Den här typen av berättande är vanligare i bokform men här tar vi det vidare till spelformatet, filmformatet och som VR-upplevelse.

För att skapa dessa berättelser krävs storytellers, kreatörer, forskare men också teknik.
- Teknik är möjliggöraren som gör att vi kan berätta historier på ett nytt sätt. Mycket teknik finns redan men det kommer också att krävas tekniska innovationer.
Hur det här arbetet kan se ut visar Markku Lorentz ett prov på i en VR-upplevelse där betraktaren får följa med en katt in i Drottens kyrkoruin. Idén föddes under en workshop inom arbete med policyplattformen ekip i Slovakien. Under en paus i samtalen skämtade Markku om att uppleva staden Rom som en katt i VR.
- Tanken fastnade hos mig och jag insåg att detta inte alls är en så dum idé utan att det faktiskt ger ett helt nytt perspektiv. När man lägger till twisten att besöka kyrkan som en katt börjar fantasin arbeta. Vad kan jag göra i en kyrkoruin som katt? Som katt kan jag klättra hoppa, krypa in i små utrymmen och på många sätt få en upplevelse som man inte kan få som människa.

En enkel VR-film finns nu som en start och den kommer att utvecklas vidare. Det här görs bland annat i samarbete med studenter på IKDC och spelutvecklare på Grit Academy i Malmö.
-Vi gör olika iterationer av vad den storifierade och spelifierade upplevelsen skulle kunna vara. Vi vill att människor ska kunna vara deltagare. Det är väldigt intressant att se hur vi kan vi ta data, 3D-scanningar, kunskap och forskning från arkeologi och osteologi och arbeta vidare med detta. Det finns många spännande berättelser i det material – som till exempel mysteriet med den man som fått en prominent begravning i kyrkan, trots att lårbenet var skadat vilket på den tiden brukade innebära att man inte fick begravas i närheten av kyrkan. Många sådana historier kan nu berättas med hjälp av kombinationen med teknik.
Markku Lorentz ser en uppenbar fördel att använda den här typen av berättande i områden med politiska spänningar, som till exempel i Kosovo. I ett sådant sammanhang passar kattperspektivet bra eftersom katten är neutral och inte knuten till någon nationalitet.
Att det blev Drottens kyrkoruin som blev testplats för filmen beror på att arkeologerna Danilo Marco Companaro och Paola Derudas samt osteologerna Blair Joseph Nolan och Anna Tornberg arbetar aktivt med denna plats. Nyligen scannade Stefan Lindberg på Lunds universitets Humanistlaboratorium området.
Under Unexpected kommer även arbetet med att animera på en husfasad i Kosovo och att levandegöra berättelser från basaren i Pristina att visas.
- Vi vill visa vad som kan hända när historieberättare och kreatörer som Anibar eller Be Here Then använder data från en kulturhistorisk plats och konverterar det till en upplevelse, fortsätter Markku Lorentz.
Vad vore ett drömprojekt?
- Det hade varit riktigt spännande om man hade tid, finansiering och expertis att verkligen göra en fullfjädrat storyfierat spel i form av ett kattäventyr i Drotten! Vi har en riktigt bra idé för både berättelse och mekanismer i spelet som skulle kunna göra det underhållande. Och det är spännande att se vad som händer när man inte bara har ett spel och ett kulturminnesmärke utan att vi faktiskt kombinerar dem i en symbios. Hur kommer människor i framtiden att se på Drottens kyrkoruin om vi gör ett spel av den?
Här kan du anmäla dig till Unexpected den 4 juni
