Internationella toppstudenter till Lund för utbildning inom livsmedel och förpackning

Publicerad
December 8, 2025
I Lund arrangeras en del av en utbildning som lockar engagerade studenter på toppnivå från hela världen. Utbildningen kallas FIPDes och är Erasmus Mundus/Erasmus + tvååriga masterprogram i livsmedelsinnovation och produktdesign. Genom kurser i Paris, Neapel, Dublin och Lund ska de utexaminerade stå beredda att klara av utmaningar inom livsmedelsinnovation, produktdesign, logistik och förpackning. Just nu är ansökan öppen för den femtonde omgången studenter.

Bilden: Emily Legault presenterar sin förpackningslösning under kursen på LTH. Foto: Erik Andersson på inst. för designvetenskap

Universiteten i Neapel, Paris, Dublin och Lund arbetar tillsammans för att skapa en gemensam utbildning som täcker hela värdekedjan från livsmedel till förpackning och logistik. Nästa år kan programmet FIPdes (Food innovation product design) kompletteras genom medverkan från ett universitet i Ghana för de som vill jobba med tropisk eller ekvatorial kost.

Nya livsmedel, hållbara förpackningar och bra logistiklösningar är alla viktiga delar för att skapa klimatsmarta lösningar. Många unga är engagerade i att lösa den här typen av utmaningar – det märks bland annat på att programmet har ett högt söktryck. Varje år har programmet upp mot 1 500 ansökningar från hela världen till de 25 platserna.

- För att komma in ska man ha en relevant Bachelor (kandidatexamen) men det personliga brevet är också mycket viktigt, berättar Lars Palm, universitetslektor på Lunds universitet. På kursen går mycket motiverade studenter från hela världen – en stor andel från Asien och Sydamerika men också från till exempel Afrika och Europa. Många ser det som en bra karriärmöjlighet men det är också ett stort antal som drivs av sin passion och älskar att arbeta med mat, näringslära eller förpackning.

Studenterna startar med ett halvår i Paris där man läser grundläggande fysik, kemi och livsmedelskunskap men också projektledning, innovation och kreativitet. Efter det följer ett halvår i Dublin med en betoning på det kulinariska och livsmedelsprojekt. Under den tredje terminen blir det möjligt att välja Lund för att fördjupa sig i förpackning och logistik. Två andra specialiseringsalternativ är att fortsätta med livsmedelsfokus i Paris eller att studera näringslära i Neapel. Ungefär en tredjedel av deltagarna väljer Lund, där man går på kurser tillsammans med andra studenter med relevant utbildning på LTH. Kurserna är i innovations- och förpackningsteknik följs av kurser om förpackningsmaterial och logistik.

Under kursen i förpackningsteknik bjuds industriella aktörer in för att presentera ett behov inom förpackning. Studenterna får under åtta veckor arbeta med att skapa en förpackning och ger företagen en rapport, en prototyp och en poster.

- Vi frikopplar studenter från vissa krav, som bivillkor och kostnad för att det ska bli möjligt att hinna, berättar Lars Palm. Syftet är att inspirera företaget och inte att ge en färdig lösning. För studenterna är det värdefullt att det finns någon som är aktivt intresserad av deras arbete.

I år presenterades elva projekt med uppdrag från Ikea, Jula, Alfa Laval, FrontPac, Tetra Pak, Micvac och Orkla. Arbetet sker i högt tempo i agila team som sätts samman av Lars Palm.

- Jag blandar deltagare med olika utbildningsbakgrund i grupperna eftersom det är det som uppgiften kräver. Det är viktigt att gruppdeltagarna har olika kompetenser för att lösa dessa komplexa uppgifter. En tvärfunktionell och mångkulturell grupp tar längre tid att starta men ger bättre resultat än en homogen grupp.

Vad ger det att vara en del av FIPDes?

- För universitetet ger utbildningen synlighet och relevans för forskningen samt ger oss en möjlighet att jobba i en internationell kontext. Det ger också ett möte med en bredare kompetens och nätverk. För mig personligen är det en förmån att få hänga med unga med samma intresse som jag har. Hållbarhetsaspekten är viktig för studenterna, och det finns ett engagemang att förändra saker och ting. Eftersom det kommer mycket ny lagstiftning inom förpackningsområdet som många inte är medvetna om vad den innebär bedömer jag att också studenterna sitter i vinnarhålet för en god karriär efter denna utbildning.

Här kan du göra en ansökan.

Busra Okcu and Polina Valkova under kursen på LTH. Foto: Erik Andersson på inst. för designvetenskap.