Future by Lunds 24 höjdare

10: Intensivt arbete med unga entreprenörer

Caroline Wendt
November 26, 2020

Dagens lucka innehåller arbetet med unga entreprenörer i Lund. Två arrangemang som genomfördes under året var Sommarlovsentreprenörer med 60 unga deltagare under tre veckor och Youth Idea Accelerator för intresserade under höstlovet. Ida Holmer är ung student på Ekonomihögskolan och var med som handledare på båda arrangemangen. ”Det viktigaste med utbildning inom entreprenörskap är att deltagarna får en ny förmåga och ett annorlunda sätt att tänka”, tycker hon.

In English.

Sommarlovsentreprenörer är en möjlighet för ungdomar att under tre veckor få idéutveckla, testa och paketera det de lärt sig med hjälp av handledare och jurymedlemmar från stödsystemet. Under sommaren 2020 utökades antalet platser från 20 till 60 och målet är att unga ska kunna skapa sina egna jobb och förbättra sina framtidsutsikter. En av handledarna var Ida Holmer, 22-årig student med sikte på en master inom företagsekonomi. Hon har redan hunnit med att arbeta med Sommarlovsentreprenörer både i östra Göinge och Lund, men också med entreprenörer i Dream Team i Italienska Giffoni.

– Det är kul att arbeta med unga entreprenörer, säger Ida. Det viktigaste enligt mig är inte att de ska ha en speciell idé eller ens att de ska bli entreprenörer – utan att de får en ny förmåga och ett nytt sätt att tänka. På entreprenörsprogrammen utvecklar de kunskaper som de inte får i skolan, och det handlar om att de lär sig att kunna konkretisera vad de vill göra, att gå från idé till handling, hur de kan hitta hjälp och rent generellt att ifrågasätta vad som kommer att kunna fungera.

På höstlovet kunde både sommarlovsentreprenörer och andra unga med idéer komma till Youth Idea Accelerator och få hjälp med idéutveckling.

– Det var som Sommarlovsentreprenörer under en kortare tid, berättar Ida. Många unga har idéer som de har tänkt länge på, men det är inte förrän de får möjlighet att testa som idéerna kan bli bättre. Här fick de unga lära sig pitchteknik och sälj men också hur de kan göra för att hitta en lösning eller för att lägga förslag.

Ida Holmer.

Varför jobbar du med entreprenörer?

– Det är ett arbete som ger mig mycket. Jag följer till exempel flera entreprenörer jag arbetat med via sociala medier. Det jag framförallt lägger märke till är att det finns ett driv i dem och att de ofta kommer med nya idéer. Jag vill tro att de har fått tänket att de kan göra något åt saker med sig från Sommarlovsentreprenörer.

Sommarlovsentreprenörer drivs av kommunkontoret tillsammans med socialförvaltningen samt kultur- och fritidsförvaltningen.  

Under tre veckor fick 60 ungdomarna i fyra grupper chansen att lära sig idéutveckla, testa och paketera det de lärt sig med hjälp av handledare och jurymedlemmar från stödsystemet. Ändamålet är att kunna skapa sina egna jobb och förbättra sina framtidsutsikter.

– 60 deltagare samt tre praktikanter från förra årets Sommarlovsentreprenörer är deltagarrekord, säger Jimmy Sok, ansvarig för Sommarlovsentreprenörer. Vi var dessutom på fyra platser – Stenkrossen, Stora Södergatan, Ideon och ComUng. Det gick mycket bra och 87 procent svarade att de gärna hade velat fortsätta arbeta med ungt entreprenörskap.

Youth Idea Accelerator är ett höstlovsprogram för ungdomar/unga vuxna mellan 12-25 år som har idéer som de vill utveckla. Ungdomarna fick idécoachning från erfarna affärs- och projektcoacher på plats i Hedda Anderssongymnasiets lokaler. Dessutom fanns intressanta gäster och föreläsare på plats. Arrangemanget genomfördes av Lunds Kommuns avdelning för Hållbar tillväxt, Kultur & fritidsförvaltningen, socialförvaltningen, Ideon Science Park och Hedda Anderssongymnasiet.

– Det var roligt att se att många från Sommarlovsentreprenörer hade jobbat vidare och fortsatte i acceleratorn, säger Lotta Wessfeldt, Ideon Science Park. Många av dem hade riktigt skarpa affärsidéer och har kommit en bra bit på vägen. Vi har ett bra nätverk i Lund för att hjälpa dem med värdefulla kontakter. Det ska bli riktigt kul att följa dem framöver.

Related videos to category:
Future by Lunds 24 höjdare
No items found.
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar