Future by Lunds 24 höjdare

22: Omställning hjälpte Bruns Products

Caroline Wendt
December 2, 2020

Lundasupport är ett gemensamt initiativ där Lunds aktörer för innovation och entreprenörskap erbjuder rådgivning under pandemin. Under våren fick Lundasupport ett samtal från Bruns Products som är ett lundaföretag som tillverkar och säljer ekologiska hud- och hårvårdsprodukter. För Bruns Products var det inte pandemin som ställde till det, utan tvärtom var utmaningen att verksamheten vuxit ur lokalerna i Lund. Med hjälp av Lundasupport som slussade vidare till Spira Skåne har man nu tagit nästa steg. Bruns levererar nu varje dag två pallar produkter från centrala Lund till närmare hundra återförsäljare i Sverige.

Bruns Products startade genom att de två frisörerna Cecilia Nilsson och Johanna Lindskoug träffades på en kurs och kom så bra överens att de bestämde sig för att starta en frisörsalong tillsammans. Eftersom de båda brinner för hållbarhet och miljö startade de en gröncertifierad frisörsalong, vilket betyder att de inte arbetar med skadliga kemikalier. De började även utbilda andra frisörer till att bli gröncertifierade. Dessutom fick de en idé om att tillverka egna ekologiska produkter.

– Johanna och hennes pappa Per Lindskoug började experimentera med schampo hemma i lägenhetsköket, berättar Cecilia. Vi testade sedan de olika blandningarna genom att dela ut dem i glasburkar till kunderna som besökte vår salong. 2014 fick vi på Bruns frisörer Lunds kommuns miljöpris och prispengarna använde vi som grund till Bruns Products. 2015 startade vi tillverkningen i en lokal intill vår salong. Vi klippte kunder och sprang in och rörde i grytorna mellan varven.

Sedan dess har Bruns Products blivit en stor succé. Nu har Johanna och Cecilia både två frisörsalonger och produktion med sammanlagt cirka 30 anställda, en egen webbshop, närmare hundra återförsäljare i Sverige och försäljning till ytterligare tio länder. Så det var inte dålig lönsamhet som fick Bruns Products att ta kontakt med Lundasupport.

– Vi letade efter en större lokal till produktionen, men ville inte lämna Lund, berättar Cecilia. Genom Lunds kommuns företagslots Maria Engström kom vi i kontakt med Lars Mattiasson på Lundasupport. Efter det mötet har det rullat på, och vi kom i kontakt även med Bengt Gebert och Martin Johansson inom projektet Spira Skåne. Vi fick en otrolig hjälp med en omställning – som i nuläget är att ha kvar produktionen i lokalen medan vi flyttar lagret.

Under nästa år planerar Bruns Products att komma med en ny produktlansering varje månad.

– Vi är två personer som alltid har nya projekt på gång och som också har en förmåga att ro dem i hamn. Vi ser också till att vi har personer runt om oss i våra team som vill samma sak. Johanna gör själv alla våra recept, det tror jag vi är unika med i branschen. Vi är också otroligt stolta över att vi som företag har gått igenom programmet för FN:s globala mål 2030, berättar Cecilia Nilsson.

Lundasupport startades under våren 2020 för att hjälpa företag och entreprenörer i den situation som orsakats av covid-19 på initiativ av näringslivsavdelningen i Lunds kommun. Lundasupport är ett samarbete där lokala företag ges möjlighet att kostnadsfritt komma i kontakt med affärsrådgivare. I Lundasupport samarbetar verksamheterna Medicon Village, Ideon Science Park, Ideon Innovation, SmiLe Incubator, Lunds universitet med LU Innovation & Venture Lab, Win, xPlot, Future by Lund, Cleantech Scandinavia, Handelsföreningen Lund, Lunds Nyföretagarcentrum (LNC), WIN, Innovation Skåne och Lunds kommun.

Lundasupport innebär att Lunds innovations- och entreprenörsaktörer har startat ett samarbete som kan fortsätta även efter pandemin. Lundasupport har också ett samarbete med projektet Spira Skåne som riktar sig till företag och till morgondagens entreprenörer i Skåne. Deltagare erbjuds olika former av stöd i arbetet med att ställa om och tänka nytt. Insatserna startar under hösten 2020 och avslutas halvårsskiftet 2022. IUC Syd är huvudansvarig för projektet

Det går att kontakta Lundasupport via telefon 046-359 90 20 mellan 9.00 och 16.00 vardagar eller via mejl; lundasupport@futurebylund.se. Rådgivningen är kostnadsfri och affärsrådgivarna arbetar under sekretess. Supporten fördelar frågor till Innovationsnätverket och andra aktörer.

Foto: Bruns Products

Related videos to category:
Future by Lunds 24 höjdare
No items found.
...
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar