Creatives & Changemakers

”Branschen behöver en digitalisering i alla led”

Caroline Wendt
May 16, 2022

I morgon fredagen den 20 maj är det dags! Då startar Lundakarnevalen, och textil- och modebranschen är i fokus för karnevalsradion. I karnevalsradions glasbur i Lundagård arrangeras ett samtal med inbjudna gäster med anknytning till textil och mode mellan klockan 14 och 15. En av gästerna är Fredrik Timour från Fashion Innovation Center som efterlyser en digitalisering av hela branschen.

4 frågor till Fredrik Timour

På vilket sätt jobbar du med textil och mode?

- Just nu är jag vd på Fashion Innovation Center. Det är en innovationshub inom mode och vi arbetar för att ställa om branschen till hållbart mode.

Nämn ett exempel på hur textilbranschen skulle behöva förbättras!

- Det är väldigt viktigt med en digitalisering för att kunna ställa om i alla led. I textilbranschen finns en väldigt lång värdekedja och det är många steg som är inblandade. Det är en eftersatt bransch och digitaliseringen skulle behöva ske i alla led, i allt från odlingen av bomull och i fabrikerna till arbetet med varumärken och konsumentkontakt.

Varför är det bra att lyfta fram textilindustrin i ett sammanhang som en karneval?

- Vi har ju alla kläder samtidigt som jag tror att det är många som inte tänker på att textilbranschen är en av de största miljöbovarna. Karnevalen är ett bra sammanhang att prata om en omställning för branschen eftersom vi kan räkna med att en förändring kommer att ske snabbast hos unga. Jag tror att det kan finnas ett större intresse för en förändring hos de unga och i vissa fall har förändringen redans startat.

Vilka är dina förväntningar på karnevalen i Lund?

- Jag ser väldigt mycket fram mot att besöka karnevalen. Det är en stor händelse i Lund, en av Sveriges allra största studentstäder!

Samtalet under Katastrofalkarnevalen i Lund med inriktning på en hållbar textil- och modebransch äger rum fredagen den 20 maj klockan 14.00. Då deltar Fredrik Timour tillsammans med Kim Nygård från MAX IV, Lars Mattiasson från xPlot, Katarina Scott från Future by Lund och Linnea Strand, Lunds universitet. Moderator för samtalet är Jacob Hede, student vid LU och karnevalist i radion.

Radion går att lyssna på via karnevalens hemsida, lundakarnevalen.se, men kan även upplevas direkt av publiken utanför radioburen i Lundagård.

Related videos to category:
Creatives & Changemakers
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar