Vi är en fristående organisation och ekonomisk förening.
Startpunkten för innovationsplattformen var en idé om att öppna staden som testbädd.
Vi är många parter som samskapar och utvecklar ihop.
Organisationer och företag som är medlemmar i Future by Lund.
Vi utvecklar hur många kan innovera tillsammans.
Utforska portföljerna inom våra fem innovationsområden.
Utforska material om våra internationella aktiviteter med och tillsammans med våra partners.
Här samlar vi studier och rapporter relaterade till innovationsplattformen.
IoT Sveriges styrelse var i Skåne – och passade på att besöka Veberöd för att se Smarta byars arbete med att koppla upp sensorer för att skapa nytta för samhälle och medborgare.
I FLOW-projektet har flera aktörer arbetat tillsammans för att göra en solfjäderformad sensor som mäter riktning och hastighet på förbipasserande genom en kombination av fyra radarsensorer från Acconeer.
Ett forum där konst, vetenskap, näringsliv, kreativa näringar och filosofi möts för att forma framtiden.
Här hittar du de senaste artiklarna, spaningarna inom denna kategori.
Arbetet kring ekodesign, resilient, cirkulär och hållbar tillverkning var i centrum för Policy Assessment workshop - Sustainable Manufacturing and DPP in Textile, Fashion and Crafts i Lund.
När den andra upplagan av Unexpected arrangeras den 4 juni kommer de kulturella och kreativa näringarnas (KKN) innovationsförmåga att lyftas.
Hösten 2024 hölls en Policy assessment workshop i Lund. Denna handlade om KKN och AI. Vad blev då resultatet? Här är en summering av slutsatserna från höstens möte.
Lunds universitets satsning REAL – Center for Retail and Logistics – på Campus Helsingborg profilerar sig med hållbarhet, digitalisering och förändrat arbetsliv och lyfter också fram arbetet med innovation som en uppgift.
På Lunds universitet finns ett tvärvetenskapligt nätverk för forskare med anknytning till textil och mode och under ett möte presenterades flera nya samverkansmöjligheter.
Nära 40 studenter på kursen Produktinnovation på Ingvar Kamprad Designcentrum fick i uppgift att hitta nya eller glömda användningsområden för materialet hampa.
Från den i januari 2025 ska kommunerna samla in hushållens textilavfall separat.
Tänk om våra kläder kunde tillverkas när vi ber om det och av småskaliga producenter i vår närhet?
En designer inom mode och textil har traditionellt skapat klädmodeller och kollektioner och formgett mönster.
Textil- och modeindustrin står inför stora utmaningar.
Textilindustrin har stor klimatpåverkan och återanvändning av kläder ses som en del av den hållbara omvandlingen av branschen.
I framtiden kommer våra kläder att innehålla en tagg som vi kan skanna för att få information.
Modebranschen rymmer mycket mer än kläder och textil – det är allt från odling, produktion, arbetsvillkor, transporter, design och marknadsföring till kundvanor, sopsortering, returer och återvinning.
The taxonomy regulation infördes inom EU i juli 2020 som bas för EU-taxonomin och upprättar en förteckning över miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter.
Fler men mindre produktioner, mer produktion närmare den lokala marknaden och snabbare processer för att få ut plaggen på marknaden kan vara några av lösningarna för att göra textil- och modeindustrin mer hållbar.
När vi talar om en hållbar förändring av textil- och modeindustrin är det ofta fokus på tillverkning, material, återvinning och utsläpp.
Hur kan AR och VR förändra konsumenternas köpupplevelse och vad kan vi alla ha för nytta av IoT i våra kläder? Vilken ny teknik kan driva på en hållbar förändring i modebranschen?
Lunds universitet är framgångsrikt i sitt arbete med de kulturella och kreativa näringarna, vilket ger en bas både för meningsskapande och för ett arbete med en mer omfattande omställning.
Hur kan digital teknik utveckla modeindustrin? Teknik kan leda till att det blir billigare och mer hållbart när kläderna skapas, distribueras och återvinns, men mötet mellan mode, spelindustri och digital teknik kan också få andra effekter.
Arbetet med innovationsytor föds ur samhällsutmaningar. Med knappa sju år kvar till Agenda 2030 står textil- och modeindustrin inför ett vägskäl.
Fredrik Timour är VD och grundare av Fashion Innovation Center som är medlem i Future by Lund.
Siptex hos Sysav i Malmö är världens första automatiska storskaliga textilsorteringsmaskin i sitt slag och ska utgöra en länk mellan textilinsamling och textilåtervinning.
En förändrad konsumtionskultur, utsorteringskrav och kanske till och med ett ROT-avdrag för reparation av textil är några av de åtgärder som kan göra textilsystemet mer hållbart.
Textil- och modebranschen har flera utmaningar inom hållbarhetsområdet.
Textil- och modeindustrin har stor påverkan på klimat och miljö. För att förändra branschen lanseras våren 2022 acceleratorprogrammet NEST, som har skapats av fyra inkubatorer från olika delar av Sverige.
Textil- och modebranschen är i fokus för karnevalsradion under Lundakarnevalens första dag, fredagen den 20 maj.
I morgon fredagen den 20 maj är det dags! Då startar Lundakarnevalen, och textil- och modebranschen är i fokus för karnevalsradion.
Under Genialkarnevalen 1986 hade Lars Mattiasson hand om tryckningen av karnevalströjorna.
Ett mycket intressant avstamp inför arbetet inom en KIC inom Kulturella och kreativa sektorer och näringar.
I slutet av mars lämnade Lunds universitet tillsammans med drygt 100 partners i hela Europa in en ansökan till världens största innovationssatsning på kulturella och kreativa sektorer och näringar.