Creatives & Changemakers

”Det är både jobbigt och härligt att vara ensam ansvarig”

Caroline Wendt
March 27, 2020

‍I fjärde delen i serien om personlig hållbarhet möter vi boxaren Klara Svensson som berättar om vikten av att arbeta systematiskt utan undanflykter. Klara Svensson har nyligen avslutat en karriär som professionell boxare och påbörjat en ny karriär som egenföretagare. Under den svenska finalen i The Creative Business Cup den 12 mars medverkade hon för att dela med sig av sina erfarenheter till entreprenörer.

English.

En idrottare måste vara beredd att hela tiden tänka om och tänka nytt för att nå framgångar – och likadant är det för den som driver en startup. Klara Svensson har gått från att vara en del av ett lag till att som proffsboxare träna ensam och vara ensam i fokus.

Klara Svensson har nyligen avslutat karriären som boxare. Som amatör tog hon flera SM-guld, och sammanlagt fem silver och brons i VM och EM. Hon gick tjugo matcher som proffsboxare och tog också fem titlar, bland annat vunnit WBC interrimtitel i lätt welter- och weltervikt.

Klara Svensson – du har erfarenheter både av att vara entreprenörer och idrottare. Är det lättare för idrottare att sätta sig själv i centrum?

– Som idrottare behöver man ofta vara självisk och många respekterar det eftersom det är konkret vilka mål man har. Som entreprenör kan det vara svårare men även en entreprenör måste du kunna kräva mycket av sig själv och av sin omgivning.

Hur kan man hantera press?

– Jag har varit pressad många gånger. Inom proffsboxningen kan en match vara väldigt avgörande för att överleva. Jag minns att jag tidigt i karriären såg Armand Krajnc på en gala och blev nervös av att se honom ensam på den stora arenan och av hur mycket fokus det var på honom. Men uppmärksamheten är något man växer in i och mognar för. Ett sätt kan vara mental träning och att förbereda sig genom att fråga vad som händer om matchen går åt helvete. Världen går faktiskt vidare.

Hur har du hanterat skador och sjukdom och vad har det lärt dig?

– Jag har inte haft så många skador men blev ofta sjuk under hårdträningen inför stora matcher. Nu kan jag vara efterklok och se att jag borde ha tränat annorlunda och krävt ett annat träningsschema. Det är svårt att se när man känner mycket stress för att komma i form och har många pass att klara av. Som entreprenör är det viktigt att se var det finns energi och att se hur man kan fördela den i längden. Det är viktigt att känna sig själv och att sluta utgå från andras agenda. Vi är alla olika och det kan vara bra att våga kliva utanför boxen.

Du har berättat att din tränare jobbade efter vissa riktlinjer – vad har det haft för betydelse?

– Min tränare var principiell och disciplinär och det krävs tydliga ledare för att man ska komma framåt. Jag fick lära mig att aldrig ljuga eller mygla med träningen och att det krävs tålamod för att bli bra. Det är viktigt att jobba systematiskt utan ursäkter och undanflykter.

Som proffsboxare är man ofta ensam, utan lagkamrater. Hur har det varit att arbeta ensam?

– När jag blev proffs var det ensamträning som gällde. Jag visste att jag inte hade några lagkamrater att gömma mig bakom. Jag har utvecklat en mognad att det är jag som ska leverera och det är lite det som är tjusningen. Det är både jobbigt och härligt att vara ensam ansvarig.

Du har nyligen avslutat karriären. Hur ska man förbereda sig för framtiden efter idrotten?

– I Sverige är vi generellt dåliga på att ta hand om före detta elitidrottare. Vi har inte den kulturen. Jag hade själv visioner och tankar och fick tidigt ett uppdrag i massmedia. Både för idrottare och entreprenörer är det bra att ha en plan B, annars kan ovissheten bli en stressfaktor. Det är ju inte bra om du som entreprenör har en känsla av konkurs och panik.

Creative Business cup är en internationella tävling men finalen 2020 som skulle arrangerats i Köpenhamn är nu inställd. Den svenska finalen hölls i mars 2020 med xPlot som arrangerar i samarbete med Lunds Kommun och Future by Lund. Inför den svenska finalen i Creative Business Cup medverkade fyra representanter med erfarenheter från toppidrotten för att inspirera entreprenörerna med sitt sätt att tänka på prestation. I panelen fanns William Seth-Wenzel, med VM- och EM-guld i jujutsu och student på KTH, Susanne Gunnarsson, med sammanlagt 17 VM- eller OS-medaljer i kanot, nu med jobb både som tränare, föreläsare och behandlingsassistent och Rob Haans, med flera egna VM-medaljer och numera svensk förbundskapten i jujutsu. Med på länk fanns Klara Svensson, före detta professionell boxare med flera VM-titlar och numera egenföretagare. Debatten leddes av Jakob Wikenstål med både akademisk examen inom sports management och erfarenheter inom entreprenörskap genom jobbplattformen Sportidealisten.

Samtalet kom att handla om hur det är att varje dag leverera något som tar en framåt och att hålla fast vid sina stora mål och drömmar. Det handlade också om hur man kan arbeta för att teamet ska fungera men också att våga vara självisk och tydlig när man ber om hjälp så att man får det man verkligen behöver.

Del 1: Susanne Gunnarsson – mental styrka

Del 2: William Seth-Wenzel – våga be om hjälp

Del 3: Förbundskapten Rob Haans sätter människan i centrum

MER ATT LÄSA
Se alla artiklar