Human Centric Light

Framtidens ljus redan idag?

October 11, 2016

Just nu har det installerats en ny demo i Future by Lunds lokaler på Ideon. Installationen har pågått under två dagar och man kan nu skåda framtidens ljus idag.

Under en period har Future by Lund teamet haft på sig smarta klockor för att kunna samla in data om vår hälsa i kontorsmiljö. Vi har registrerat data som puls, kroppstemperatur, kroppssvettningar och lite till för att kunna se ett beteendemönster och därefter anpassa ett ljus till vår unika arbetsmetod. 

Varje Armatur är uppkopplad med en egen IP-adress.

Belysningen ändras hela tiden både vad gäller färgtemperatur och intensitet samtidigt enligt ett förutbestämt schema med ett vitt ljus med en peak i det blåa området på förmiddagen och mer gulaktigt ljus under eftermiddagen för att mot slutet av arbetsdagen ha en mera röd ton. Hur vi reagerar på detta registreras och denna data samlas in och utvärderas. Dels med en jämförelse mot befintligt ljus men även att kunna skapa en mera anpassad kurva till just den specifika lokalen och aktiviteten som sker där. Som exempel kan vi få ett ljus som påverkar vår stressnivå och kan då få ner vår puls under intensiva dagar.

Just nu har det installerats en ny demo i Future by Lunds lokaler på Ideon. Installationen har pågått under två dagar och man kan nu skåda framtidens ljus idag. Denna demo består av dynamiskt ljus som varieras automatiskt samtidigt i både färgtemperatur och intensitet över dygnet. Rent fysiskt handlar det om armaturer från Auralight med dels 60x60 cm plattor i taket med tunable white och pendlade armaturer som också är med tunable white (Tunable white innebär att man har olika vita LED med olika färg osv och man blandar dessa genom att styra så de lyser med olika styrka för att "blanda till" just det specifkia vita ljus man vill ha) Styrningen sker med hjälp av utrustning från Zumtobel.

Läs även:
• Kortfilmer om ljus och välmående!

Related videos to category:
Human Centric Light
Tags
No items found.
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar