Digital Cities & Citizens

Karnevalistapp levandegör Lund

Caroline Wendt
May 16, 2018

Inför lundakarnevalen har en grupp studenter tagit fram en karnevalistapp som trollar fram både kartor och figurer i 3D. Det går även att upptäcka rörliga 3D-figurer på karnevalsdryckerna med appens hjälp. Redan nu står det klart att idéerna kan leva vidare även efter karnevalen - gruppen har diskussioner med turistbyrån för att levandegöra Lund.

 Det var sent i höstas som Future by Lund började undersöka möjligheterna att stötta lundakarnevalen.

‑ Var fjärde år kommer det gyllene tillfället då alla studenter i Lund använder sin stora talang och kreativitet, säger Lars Mattiasson på Future by Lund. Vi hade en första träff med karnevalsledningen och en av möjligheterna vi såg var augmented reality, AR. Vi hade sedan möten med intresserade studenter från karnevalen och kopplade in Markku Lorentz som sakkunnig hjälp för att stötta. Nu ser vi resultatet.

Under karnevalen kommer en karnevalistapp att använda AR-teknik för att visa karnevalstågets väg genom staden i en 3D-karta. Appen kan vem som helst ladda ner för att få en bättre upplevelse av karnevalen. Den som har appen kommer också att kunna se rörliga tredimensionella karnevalsfigurerna när mobilkameran med appen hålls framför karnevalsdryckerna. En 3D-modell av karnevalsområdet gör det också lättare att hitta till alla nöjen.

‑ Den här idén ligger i tiden, menar Filip Johannesson, som är en av kreatörerna bakom 3D-modellerna. Orsaken till att jag är med är ett inlägg på karnevalssidan där man efterlyste folk som ville vara med och göra AR till karnevalen. För mig är det en passion att jobba med VR och AR.

I gruppen ingår också Douglas Clifford, Yasmine Mouhsine, Dag Isaksson, Herman Fredlund, Christian Oliveros, Ivan Carlestam, Gustav Strömberg, Karolina Ihrfelt och Markku Lorentz. Tillsammans har de arbetat hårt i cirka en månads tid för att hinna färdigt.

Den nya tekniken kan få flera användningsområden och redan nu har gruppen fått förfrågningar hur man skulle kunna testa nya områden. Det finns redan olika sätt och olika aktörer bland studenterna som arbetar med AR inom stadsplanering, men det skulle också kunna fungera med koppling till turism och besöksupplevelser.

‑ Vi har haft öppna diskussioner med Lunds turistbyrå om hur man skulle kunna göra en AR-upplevelse av Lund baserad på en guidekarta, berättar Filip Johannesson. Vi skulle kunna visualisera kartan för att förstärka upplevelsen av Lund. En annan idé är att kunna animera jätten Finn så att man kan se honom i närheten av Domkyrkan.

‑ Nu ser vi alla fram mot karnevalen och hur mottagandet blir av AR. Sedan får vi ta nya steg och se hur vi kan testa nya områden som kopplar till staden och vårt arbete på Future by Lund, säger Katarina Scott på Future by Lund.

 

Bilden (fr v): Jimmy Sok (Future by Lund), Sofie Svensson  (Lunds turistbyrå), Douglas Clifford, Dag Isaksson, Christian Oliveros, Herman Fredlund och Filip Johannesson.

 

Related videos to category:
Digital Cities & Citizens
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar